Το SDNA συναντά στην Αυστρία τον πιο πολυσυζητημένο παίκτη που αγωνίστηκε την τελευταία δεκαετία στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ο Ρόμαν Βάλνερ που έκρινε ένα πρωτάθλημα στα χαρτιά, θυμάται και ξεσπά!
Το πρωτάθλημα της περιόδου 2007/08 έχει τη σφραγίδα του για μία υπόθεση που ο ίδιος θα ήθελε να ξεχάσει. Το όνομα αυτού, Ρόμαν Βάλνερ. Λόγω της αντικανονικής, όπως κρίθηκε από την ΕΠΟ, συμμετοχής του με τη φανέλα του Απόλλωνα Καλαμαριάς στον αγώνα με τον Ολυμπιακό στη Θεσσαλονίκη οι γηπεδούχοι αν και είχαν επικρατήσει με 1-0 έχασαν τελικώς το ματς με 3-0 στα χαρτιά. Έτσι, η ομάδα του Πειραιά πήρε το πρωτάθλημα αντί της ΑΕΚ στο τέλος εκείνης της σεζόν.
Σήμερα, σχεδόν δέκα χρόνια μετά ο Ρόμαν Βάλνερ συνεχίζει να παίζει ποδόσφαιρο στην πατρίδα του, την Αυστρία με τη φανέλα της Γκρέντιγκ που συμμετέχει στην τρίτη κατηγορία. Η ομάδα έχει το όνομα του χωριού στο οποίο εδρεύει και βρίσκεται σε απόσταση περίπου είκοσι λεπτών από το πανέμορφο Σάλτσμπουργκ. Στο γήπεδο, λοιπόν, της ομάδας αυτής ο πρώην παίκτης του Απόλλωνα που φόρεσε και τη φανέλα της Ξάνθης στη συνέχεια, μας υποδέχθηκε για μία συνέντευξη στην οποία μας μίλησε για το πέρασμά του από την Ελλάδα, το αυστριακό ποδόσφαιρο αλλά και το αν προτιμά Αθήνα ή… Θεσσαλονίκη.
Σε ένα τοπίο που θυμίζει κάτι από… παζλ, τα χιονισμένα βουνά αγκαλιάζουν το γήπεδο και δημιουργούν μία εικόνα «μαγική». Με το κρύο τσουχτερό και αφού μας κέρασε ένα ποτήρι ζεστό κρασί με άρωμα κανέλας που αποτελεί σπεσιαλιτέ της χώρας απάντησε σε κάθε μας ερώτηση. Πολύ καλά διαβασμένος σε ό,τι είχε να κάνει με τις εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο μας μίλησε τόσο για τα θετικά όσο και για τα αρνητικά της εμπειρίας του στην χώρα μας.
Έχουν περάσει δέκα ολόκληρα χρόνια από εκείνο το παιχνίδι που στιγμάτισε το πέρασμά σου από τη χώρα μας. Τι θυμάσαι για την υπόθεση του αγώνα με τον Ολυμπιακό την περίοδο 2007/08;
«Το πρώτο πράγμα που θυμάμαι είναι ότι δεν ήταν μία ευχάριστη κατάσταση για μένα, όμως οι άνθρωποι που βρέθηκαν γύρω μου, μου φέρθηκαν πολύ καλά. Αγαπώ τους ανθρώπους στην Ελλάδα και τον τρόπο ζωής αλλά σε ό,τι αφορά στο ποδόσφαιρο ήταν πολύ δύσκολο αυτό που έγινε για μένα. Ακόμα και σήμερα δέκα χρόνια μετά δεν έχω μάθει τι ακριβώς συνέβη, ποια ήταν η αιτία. Ήμουν στη Σκωτία και τον Νοέμβρη έκανα μία αναγκαστική μεταγραφή. Νομίζω αυτό είναι ιδιαίτερο στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο να κάνεις μία μεταγραφή για τρία ή τέσσερα παιχνίδια εκτός μεταγραφικής περιόδου. Έτσι είχα παίξει για δύο κλαμπ πριν πάω στην Καλαμαριά.
Η ΦΙΦΑ είπε πως δεν μπορώ να παίξω για τρεις ομάδες, μόνο για δύο. Όμως η δική μου περίπτωση ήταν ξεχωριστή αφού η αναγκαστική μεταγραφή έγινε Νοέμβρη μήνα. Κανονικά μπορείς να αλλάξεις ομάδα μόνο τον χειμώνα ή το καλοκαίρι. Θυμάμαι ήταν Κυριακή, είχαμε παιχνίδι και ήθελαν από την Καλαμαριά να παίξω όμως μου είπαν πως έπρεπε να ξεκαθαριστεί κάτι. Την Δευτέρα μου είπαν ότι όλα είχαν κανονιστεί και διασαφηνιστεί και μπορούσα πλέον να παίξω κανονικά. Κανονικά είχαμε αγώνα την Τετάρτη απέναντι στον Εργοτέλη όμως ακυρώθηκε λόγω του θανάτου του Αρχιεπισκόπου όπως και όλα τα ματς εκείνης της αγωνιστικής. Έτσι, το πρώτο μου ματς ήταν κόντρα στον Ολυμπιακό».
Θεωρείς πως η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία εσκεμμένα καθυστέρησε να ενημερώσει τον Απόλλωνα Καλαμαριάς;
«Για μένα είναι δύσκολο να πω τι ακριβώς συνέβη. Έπρεπε τότε να πιστέψω τους ανθρώπους καθώς δεν μιλούσα την γλώσσα. Αυτό που μου είπαν τότε είναι ότι έχω δικαίωμα να παίξω. Στο φύλλο που υπήρχε πριν το ματς ήταν γραμμένοι όσοι δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής λόγω καρτών, τραυματισμού ή οτιδήποτε άλλο. Το όνομά μου δεν υπήρχε πουθενά, ήμουν κανονικά στην αρχική ενδεκάδα. Ο διαιτητής είδε το χαρτί, η ΕΠΟ γνώριζε και εγώ είχα το δικαίωμα να παίξω».

«Η ΕΠΟ γνώριζε τα πάντα για τη δική μου υπόθεση»
Γνώριζε η ΕΠΟ τα πάντα;
«Η ΕΠΟ γνώριζε τα πάντα. Δύο ώρες μετά το ματς υπήρχαν ψίθυροι ότι υπάρχει πρόβλημα με την συμμετοχή μου και μία μέρα αργότερα αρχικά είπαν πως θα ξαναγίνει το ματς και τελικά ότι θα χάσουμε με 3-0 στα χαρτιά και εγώ θα τιμωρούμουν για έξι μήνες».
Ποια ήταν η ατμόσφαιρα μετά το ματς στα αποδυτήρια της Καλαμαριάς;
«Αρχικά ήμασταν όλοι σοκαρισμένοι. Όλοι βρέθηκαν στο πλευρό μου και με στήριξαν και προσπάθησαν να μου εξηγήσουν πως έτσι είναι η Ελλάδα. Οι συμπαίκτες μου, μου είπαν κι άλλες αντίστοιχες ιστορίες με πρωταγωνιστή τον Ολυμπιακό».
Έχεις ακούσει και άλλες ιστορίες με τον Ολυμπιακό;
«Έχω ακούσει και άλλες ιστορίες ναι. Το κακό στην ιστορία είναι ότι ο Ολυμπιακός πήρε το πρωτάθλημα από την ΑΕΚ με την διαφορά να είναι από αυτόν τον αγώνα με τον Απόλλωνα Καλαμ
Ο Σωκράτης Κόκκαλης είχε δηλώσει πως τα πρωταθλήματα πρέπει να παίζονται στο γήπεδο και λίγο καιρό αργότερα η ομάδα του πήρε τον αγώνα στα «χαρτιά». Πως το κρίνεις αυτό;
«Δεν θέλω να το κρίνω αυτό. Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι πρέπει να εμπιστεύεσαι τους ανθρώπους γύρω σου. Να εμπιστεύεσαι το κλαμπ. Για μένα ήταν δύσκολο γιατί έχασα έξι μήνες που δεν έπαιξα. Ένας από τους λόγους που ήρθα στην Ελλάδα ήταν για να παλέψω για την ευκαιρία μου να πάω με την Αυστρία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2008. Πριν έρθω στην Ελλάδα είχα μιλήσει με τον προπονητή της Εθνικής μου ομάδας και μου είχε πει πως αν παίξω καλά και σκοράρω θα έχω την ευκαιρία μου. Τελικώς αυτό το όνειρο δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Και όσα έζησα στην Ελλάδα επηρέασαν αρνητικά την τότε αγωνιστική μου πορεία».

«’Ημουν 100% σίγουρος πως είχα δικαίωμα συμμετοχής»
Αισθανόσουν όταν ξεκινούσε εκείνο το παιχνίδι πως ρίσκαρες να τιμωρηθείς;
«Όχι. Ήμουν 100% σίγουρος πως είχα δικαίωμα συμμετοχής. Ο προπονητής με συμπεριέλαβε στην ενδεκάδα και δεν υπήρχε καμία αμφιβολία».
Η αρχική απόφαση της Σούπερ Λιγκ ήταν το παιχνίδι να διεξαχθεί ξανά. Πιστεύεις πως αυτή ήταν καλύτερη λύση;
«Πιστεύω πως η καλύτερη λύση ήταν αυτό που έγινε στο γήπεδο. Παίξαμε καλά και κερδίσαμε απόλυτα δίκαια. Κανείς δεν το περίμενε όμως εμείς το αξίζαμε».
Πιστεύεις πως χρειαζόταν να αλλάξει εκείνη η διοίκηση της ΕΠΟ;
«Ναι. Καινούργιοι άνθρωποι έχουν νέες ιδέες που μπορούν να βοηθήσουν. Αρκεί φυσικά να μην έχουν σχέσεις με τους προηγούμενους».
Επικοινώνησε κανείς μαζί σου μετά το παιχνίδι πέραν ανθρώπων του Απόλλωνα;
«Όχι. Η μόνη μου επαφή ήταν με ανθρώπους του κλαμπ που μου έλεγαν πως έχουν τα πράγματα. Περίμενα κάθε βδομάδα πότε θα μπορέσω να παίξω όμως δεν ήταν ξεκάθαρο. Αυτή ήταν και η μόνη πηγή πληροφόρησης που είχα».
Μετά από όσα έγιναν πως αισθάνεσαι για την επιλογή σου να έρθεις στην Ελλάδα;
«Δεν θα πω ότι ήταν ένα λάθος. Με βοήθησε η εμπειρία, με έκανε πιο δυνατό και έτοιμο να αντιμετωπίσω δύσκολες καταστάσεις. Έμαθα να μην τα παρατάω και συνεχίζω να προπονούμαι. Προπονούμουν κάθε μέρα και κάποιες μέρες και δύο φορές. Κάποιοι συμπαίκτες μου με ρωτούσαν γιατί κάνω προπόνηση αφού δεν παίζω και τους έλεγα γιατί αγαπώ το ποδόσφαιρο. Όταν παλεύεις κάποια στιγμή θα «γυρίσει το χαρτί». Μου άρεσε πολύ η Ελλάδα όμως η κατάσταση άλλαξε για μένα όταν γύρισα στην Αυστρία».
Έχεις κρατήσει επαφές με ανθρώπους από το πέρασμά του στην Ελλάδα;
«Ναι έχω κρατήσει με κάποιους ανθρώπους. Όπως ένας φίλος μου που είναι ατζέντης, ή ο Γκσμπούρνινγκ».
Έχεις έρθει στην Ελλάδα ξανά από τότε;
«Ναι είχα έρθει πέρσι στη Θεσσαλονίκη».
Έχεις έρθει ποτέ στην Αθήνα;
«Ναι. Έπρεπε να έρθω για το δικαστήριο. Πέραν αυτής της φοράς είχα έρθει και για ένα τουρνουά στο παλιό γήπεδο της ΑΕΚ με την Ραπίντ Βιέννης που συμμετείχε και η Βέρντερ Βρέμης».
Αθήνα ή Θεσσαλονίκη;
«Μου αρέσουν και οι δύο. Η Θεσσαλονίκη είναι πιο μικρή και πιο εύκολο να ζεις αλλά και η Αθήνα πολύ όμορφη αν σου αρέσουν οι μεγαλουπόλεις».
Τι εικόνα σου έχουν αφήσει οι οπαδοί στην Ελλάδα;
«Είναι ιδιαίτερα ενθουσιώδεις, κάποιες φορές το παρακάνουν λίγο! Αυτό είναι όμως το χαρακτηριστικό τους. Όταν έχεις μία αρνητική απόδοση μπορούν να σε βοηθήσουν».
Άρα συνολικά πως είναι οι εντυπώσεις σου από την Ελλάδα;
«Οι εντυπώσεις που μου έχουν μείνει είναι 70% θετικές και 30% αρνητικές λόγω των νόμων του Ολυμπιακού που υπάρχουν στην Ελλάδα».
Τι θέλεις να κάνεις όταν σταματήσεις να παίζεις ποδόσφαιρο;
«Θέλω να συνεχίσω να βρίσκομαι στο ποδόσφαιρο. Τώρα είμαι σε καλή κατάσταση και παίζω, όμως στο μέλλον θέλω να συνεχίσω να υπηρετώ το ποδόσφαιρο από κάποιο άλλο πόστο».

«Αυτή είναι η διαφορά του ελληνικού και του αυστριακού πρωταθλήματος»
Έχοντας περάσει τόσο από το ελληνικό όσο και από το αυστριακό πρωτάθλημα πως θα τα συνέκρινες;
«Είναι δύσκολο να συγκρίνεις τα δύο πρωταθλήματα. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί καλοί παίκτες. Υπάρχουν πολύ παίκτες από άλλες χώρες, από την Λατινική Αμερική. Πιστεύω μία σημαντική διαφορά είναι ότι στην Αυστρία κοιτούν περισσότερο για την φυσική κατάσταση, ενώ στην Ελλάδα για την τεχνική. Σίγουρα έχουν καλή φυσική κατάσταση και οι παίκτες στην Ελλάδα όμως στην Αυστρία δίνουν πολύ μεγάλη έμφαση σε αυτό το στοιχείο».