Η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης αναμένεται να ληφθεί επί της αρχής από το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου του 2018
(upd) Στα 6,7 δισ. ευρώ θα είναι η δόση από την 3η αξιολόγηση, σύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση του υπουργείου Οικονομικών.
Στο επίκεντρο της διάθεσης του ποσού της δόσης θα είναι η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.
Στόχος είναι το συνολικό απόθεμα των ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου να μειωθεί στα 3,8 δισ. ευρώ, το επόμενο διάστημα.
Υπενθυμίζεται εδώ, ότι το μεγαλύτερο ποσό στο σύνολο των υποχρεώσεων της γενικής κυβέρνησης προς τους ιδιώτες αφορούν οι οφειλές των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης.
Αναλυτικά, τα χρήματα της δόσης θα κατανεμηθούν ως εξής:
Ποσό 3,3 δισ. ευρώ για τις δανειακές ανάγκες της χώρας, 1,5 δισ. ευρώ για τα ληξιπρόθεσμα χρέη και κατά 1,9 δισ. για το αποθεματικό ασφαλείας.
Νωρίτερα, πηγή της Ευρωζώνης ανέφερε ότι η δόση θα ανέλθει γύρω στα 6 δισ. ευρώ.
Όπως ανέφερε η ίδια πηγή στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η απόφαση για την εκταμίευση της εν λόγω δόσης αναμένεται να ληφθεί στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, καθώς μέσα στην επόμενη εβδομάδα προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί και οι τελευταίες εκκρεμότητες.
Ειδικότερα, στο χθεσινό (11/1/2018) EuroWorking Group οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης ενημερώθηκαν από τους θεσμούς για την πορεία της τρίτης αξιολόγησης, ήτοι για την εφαρμογή μέχρι στιγμής των 55 από τα 110 προαπαιτουμένα.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ακόμη 30 προαπαιτούμενα αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μετά την υιοθέτηση από τη Βουλή ενός ακόμα πολυνομοσχεδίου, την ερχόμενη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, ενώ τα μη νομοθετικά μέτρα θα πρέπει να συμφωνηθούν και αυτά μέσα στην εβδομάδα. Εφόσον, γίνουν όλα αυτά, την ερχόμενη Πέμπτη 18 Ιανουαρίου θα ολοκληρωθεί η σύνταξη της έκθεσης των θεσμών για την εφαρμογή των προαπαιτουμένων, προκειμένου να συνεδριάσει και πάλι το EuroWorking Group και να δώσει το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης αναμένεται να ληφθεί επί της αρχής από το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, ενώ αμέσως μετά θα συγκληθεί και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για να λάβει την επίσημη απόφαση.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η επόμενη δόση θα κυμαίνεται μεταξύ 6 και 7 δισ. ευρώ.

http://www.bankingnews.gr