Σόιμπλε: Δεν υπάρχει ζήτημα χρεοκοπίας της Ελλάδας για τα επόμενα δέκα χρόνια

0

Σόιμπλε: Δεν υπάρχει ζήτημα χρεοκοπίας της Ελλάδας για τα επόμενα δέκα χρόνια

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δηλώνει ότι αναμένει αξιόπιστες και δεσμευτικές προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση – Τονίζει ότι η Ελλάδα, υπό το παρόν πρόγραμμα, έχει δει βελτίωση, «οπότε θα πρέπει να παραμείνει σε αυτό το μονοπάτι ή να παρουσιάσει μια καλύτερη λύση»

Από τη Γερμανία ήρθε η πρώτη «επίσημη» αντίδραση στο αίτημα που φέρεται έτοιμη να υποβάλει η Αθήνα προς τους εταίρους της, για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.

Κάνοντας λόγο για «πακέτο διάσωσης», ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι συνεχίζει να περιμένει για δεσμευτικές και αξιόπιστες προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση για το πώς θα προχωρήσει με το διεθνές πακέτο διάσωσης.

Σύμφωνα με όσα είπε σε συνέντευξη στο ARD, που μεταδόθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης, ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε δεν έχει λάβει ακόμα κάτι σχετικό με τη φερόμενη ως νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης.

«Πρέπει να δούμε κάτι συγκεκριμένο, βιώσιμο, δεσμευτικό. Αυτό δεν το είχαμε την περασμένη Τετάρτη, δεν το είχαμε χθες, δεν το είχαμε ούτε στις τεχνικές διαπραγματεύσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου με τους τρεις θεσμούς που πάντα αποκαλούσαμε τρόικα. Πρέπει να είναι κάτι αξιόπιστο, βιώσιμο, αλλιώς δεν έχει νόημα. Δεν έχω πάρει κάτι τέτοιο, όχι» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και επισήμανε ότι το τελευταίο διάστημα συνηθίζεται να υπάρχουν καθημερινά νέες δηλώσεις, αλλά μετά λέγεται το ακριβώς αντίθετο.

Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα, υπό το παρόν πρόγραμμα, έχει δει βελτίωση, οπότε θα πρέπει να παραμείνει σε αυτό το μονοπάτι ή να παρουσιάσει μια καλύτερη λύση.

Υπογράμμισε, δε, ότι τα ελληνικά χρέη χρηματοδοτούνται τόσο μακροπρόθεσμα, που «για τα επόμενα δέκα χρόνια» δεν υπάρχει ζήτημα χρεοκοπίας της χώρας, ενώ επανέλαβε ότι η εξέλιξη εξαρτάται αποκλειστικά από την Αθήνα.

Πιο συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση εάν, σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας, ο Γερμανός φορολογούμενος θα επιβαρυνθεί με 70-80 δισεκατομμύρια, ο κ. Σόιμπλε περιορίστηκε να δηλώσει ότι «τα ελληνικά χρέη χρηματοδοτούνται τόσο μακροπρόθεσμα, που για τα επόμενα δέκα χρόνια δεν υπάρχει τέτοιο θέμα».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι, όταν κάποιος από την Ελλάδα μιλάει γι’ αυτό, θέλει απλώς να αποφύγει να μιλήσει για τα πραγματικά προβλήματα.

«Η Ελλάδα πρέπει να μείνει σε αυτόν το δρόμο, ή να υποδείξει έναν καλύτερο δρόμο, για το πώς θα ξανασταθεί μόνη στα πόδια της. Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά σεβαστά βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια. Αυτό δεν ήταν χωρίς κόστος. Ήταν όμως ο σωστός δρόμος. Αν υπάρχει καλύτερος δρόμος, εντάξει, αλλά δεν τον βλέπω. Να λέει κανείς απλώς “δεν χρειάζομαι πια λεφτά” και “δεν θα κάνουμε απολύτως τίποτα πια”, βρίζοντας τους άλλους, αυτό δεν γίνεται» δήλωσε.

Ερωτώμενος σχετικά με την κοινωνική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, υπενθύμισε η χώρα είχε χάσει εντελώς την εμπιστοσύνη των πιστωτών της: «Βοηθήσαμε την Ελλάδα μέσω αυτού του προγράμματος να χρηματοδοτηθεί για ένα μακρύ χρονικό διάστημα, αλλά φυσικά με τον στόχο να βρει κάποτε μόνη της το δρόμο πίσω στις αγορές και να μπορεί να χρηματοδοτηθεί μόνη της. Αυτό επρόκειτο να γίνει το 2020, αλλά πρέπει η Ελλάδα να πορευθεί σε ένα δρόμο με την αρχή “βοήθεια για αυτοβοήθεια”, προκειμένου να λύσει προβλήματα από παραλείψεις δεκαετιών».

Και συνέχισε: «Η Ελλάδα κατάφερε αξιοσημείωτες επιτυχίες. Την περασμένη χρονιά επέστρεψε στην ανάπτυξη, η ανεργία μειώνεται και το βιοτικό επίπεδο στην Ελλάδα είναι υψηλότερο από αυτό σε πολλές χώρες της ευρωζώνης, όπου οι φορολογούμενοι χρειάστηκε να δώσουν χρήματα για να την βοηθήσουν».

Στο ίδιο πλαίσιο, σχολίασε και την παρέμβαση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, που ζήτησε να μην πιέζονται οι χώρες που βρίσκονται σε ύφεση.

«Με όλον το σεβασμό, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν είναι πάντα πολύ καλά πληροφορημένος. Έχω πει και στον υπουργό των Οικονομικών του ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, η Ελλάδα τον περασμένο χρόνο είχε θετικό πρόσημο ανάπτυξης. Το ακριβώς αντίθετο. Η Ελλάδα βγαίνει από μια πολύ δύσκολη κατάσταση και λόγω της εφαρμογής αυτού του προγράμματος βρήκε ένα δρόμο βελτίωσης. Αυτός ο δρόμος, αν ακολουθηθεί, οδηγεί στην επιτυχία. Αν δεν ακολουθηθεί, θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να μας πει πώς θα το κάνει. Σε αυτό δεν έχουμε ακόμη πάρει ούτε καν την αρχή μιας απάντησης» τόνισε ο Γερμανός υπουργός.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σόιμπλε διατηρεί τις ελπίδες του για το θέμα της Ελλάδας και επαναλαμβάνει ότι όλοι στην ευρωζώνη επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας. «Κανείς στην ευρωζώνη δεν θέλει να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ. Αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από τους υπεύθυνους στην Ελλάδα» σχολίασε σχετικά.

Τέλος, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο πρόσωπό του κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, δήλωσε ότι έχει εκφραστεί πάντα με σεβασμό απέναντι στην Ελλάδα, την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό, «που καλείται να υπομείνει πολλά, εξαιτίας παραλείψεων των υπευθύνων επί δεκαετίες».

Την ίδια ώρα, οι Financial Times υπογραμμίζουν ότι «η Ελλάδα επιμένει πως η επέκταση αφορά στη δανειακή σύμβαση και όχι στο μνημόνιο, αλλά Γερμανοί αξιωματούχοι επιμένουν πως δεν υπάρχουν νομικά μέσα, που να επιτρέπουν ένα τέτοιο δάνειο».

Έτσι, το Βερολίνο φαίνεται να βάζει από τώρα «φρένο» στις προθέσεις της κυβέρνησης να καταθέσει την Τετάρτη στις Βρυξέλλες πρόταση για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.

Leave a Reply