Σοβαρές βλάβες σε όραση και νεφρά υπέστη 20χρονη Αγγλίδα στη Ζάκυνθο από νοθευμένα ποτά

0

νοσκομείο-ρίου

Στην Αγγλία αναμένεται να μεταφερθεί εντός της ημέρας η 20χρονη Αγγλίδα η οποία μετά από κατανάλωση ποτών «μπόμπα» στο νησί της Ζακύνθου παρουσίασε σοβαρά προβλήατα στην όραση και τα νεφρά της. 

Η 20χρονη, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα patrasnews,  μεταφέρθηκε σε τραγική κατάσταση στο νοσοκομείο του Ρίου όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών δεν κατέστη δυνατόν να αναστραφούν οι βλάβες σε όραση και νεφρά.

Οι γονείς της έφτασαν αεροπορικώς στην Ελλάδα και σήμερα αναμένεται να αρχίσει η διαδικασία μεταφοράς της στην πατρίδα της.

Σύμφωνα με τους γιατρούς η βλάβη στην όραση της κοπέλας είναι μη αναστρέψιμη ενώ για τα νεφρά η μόνη ελπίδα ου υπάρχει είναι αυτή της μεταμόσχευσης , αλλά αυτό προϋποθέτει την ανεύρεση δότη.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι τοξικολογικές εξετάσεις προκειμένου να εντοπισθεί η ακριβής αιτία των βλαβών και αν πράγματι πρόκειται για ποτά «μπόμπες¨ή για άλλες ουσίες που πιθανόν κατανάλωσε, ίσως χωρίς να γνωρίζει η άτυχη νεαρή.

Οι αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό του καταστήματος ή των καταστημάτων αναψυχής στη Ζάκυνθο που διέθεσαν στην 20χρονη τα επικίνδυνα ποτά. Ομως αυτό θεωρείται πολύ δύσκολο, γιατί οι καταστηματάρχες με το θόρυβο που δημιουργήθηκε θεωρείται βέβαιο ότι θα  έχουν ήδη εξαφανίσει τα ενοχοποιητικά στοιχεία.

Η βλάβη οφείλεται στο υποκατάστατο της μεθυλικής αλκοόλης ή μεθανόλης που την χρησιμοποιούν αντι της ακριβότερης αιθανόλης (η αιθανόλη είναι το οινόπνευμα ή αλκοόλ). Την χρησιμοποιούν οι ιδιοκτήτες μπαρ ή και κάβες (εν γνώσει των καταστηματαρχών) για να πετύχουν την νόθευση. Η μεθανόλη  έχει υψηλή τοξικότητα που επηρεάζει το οπτικό νεύρο. Χρησιμοποιείται ως διαλύτης και καύσιμο και απαγορεύεται η χρήση της σε τρόφιμα και ποτά.

Μπορεί να προκαλέσει από απλή ναυτία και εμετό ή πονόκοιλο μέχρι τύφλωση, ηπατολογικά και νεφρολογικά προβλήματα ή και κώμα

Δυστυχώς τα πιο σοβαρά συμπτώματα από την χορηγηση αιθανόλης εκδηλώνονται αρκετές ώρες μετά και έτσι τα αντίδοτα (γιατί υπάρχουν αντίδοτα)  χορηγούνται κατά κανόνα όταν είναι πια αργά

Απάντηση