Σήμερα τελειώνει η προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις

0

Τέλος χρόνου για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Η ηλεκτρονική «αυλαία» του Taxisnet πέφτει σήμερα τα μεσάνυχτα αν και περισσότεροι από 150.000 φορολογούμενοι δεν έχουν πατήσει ακόμα το κουμπί της υποβολής για τη δήλωσή τους.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος έχει διαμηνύσει ότι δεν θα υπάρξει άλλη παράταση παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών έχει δεχθεί δεκάδες αιτήματα λογιστών οι οποίοι ζητούν να παραταθεί η προθεσμία.

Όσοι πάντως έχουν αφήσει για την τελευταία στιγμή να υποβάλουν τη δήλωση τους θα πρέπει να σπεύσουν γιατί τους περιμένει πρόστιμο από 100 έως 500 ευρώ λόγω εκπρόθεσμης υποβολής. Ειδικότερα τα πρόστιμα ανέρχονται σε:

 • 100 ευρώ, για φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν βιβλία. Δηλαδή μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν έχουν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

 • 250 ευρώ, για νομικά πρόσωπα και φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα που τηρούν απλογραφικά βιβλία. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται και όσοι αμείβονται με τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών ή είναι μισθωτοί και έχουν εισοδήματα και από επιχειρηματική δραστηριότητα (έσοδα από μπλοκάκι).

 • 500 ευρώ, για νομικά πρόσωπα που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

Μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί 8.357.623 εκκαθαριστικά σημειώματα από τα οποία προκύπτει ότι το 34,18% των φορολογούμενων ή 2.856.405 άτομα πληρώνουν φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2018 ο οποίος κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 1.057 ευρώ. Μόνο ένας στους δέκα έχει επιστροφή φόρου ενώ για το 54,84% των φορολογούμενων το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης ήταν μηδενικό.

Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι την Τετάρτη 31 Ιουλίου, η δεύτερη δόση έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Οι φορολογούμενοι μπορούν όμως να σπάσουν το φόρο ακόμη και σε περισσότερες δόσεις είτε πληρώνοντας με πιστωτική κάρτα σε 12 άτοκες δόσεις είτε ακολουθώντας την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, οι οποίες όμως επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 5%.

Οι φορολογούμενοι που άφησαν να υποβάλουν τη δήλωσή τους την τελευταία στιγμή θα πρέπει να προσέξουν τους κωδικούς που κρύβουν παγίδες:

 1. Δαπάνες με πλαστικό χρήμα: Οι ηλεκτρονικές αποδείξεις έκαψαν χιλιάδες φορολογούμενους το 2018. Δεν είχαν φροντίσει να κατοχυρώσουν με αυτές το αφορολόγητο όριο με αποτέλεσμα να πληρώσουν έξτρα φόρο. Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες προκειμένου να έχουν έκπτωση φόρου 1.900 – 2.100 ευρώ πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς 049 -050 του Ε1. Αν το ποσό των ηλεκτρονικών αγορών είναι χαμηλότερο, στη διαφορά επιβάλλεται φόρος 22%. Δηλαδή αν λείπουν 500 ευρώ από τις ελάχιστες δαπάνες, τότε ο πρόσθετος φόρος είναι 110 ευρώ.
 2. Χάρτινες αποδείξεις: Φορολογούμενοι 70 ετών και άνω, τα άτομα με αναπηρία οι στρατευμένοι αλλά και οι κάτοικοι μικρών χωριών για να κερδίσουν το αφορολόγητο όριο θα πρέπει να εμφανίσουν δαπάνες με αποδείξεις.

 3. Εισοδήματα από Airbnb: Η ΑΑΔΕ εντόπισε ήδη τους πρώτους ιδιοκτήτες ακινήτων Airbnb που «ξέχασαν» να εμφανίσουν στη φορολογική τους δήλωση τα εισοδήματα που εισέπραξαν. Τα ποσά από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων δηλώνονται πρώτα στο Ε2 στη συνέχεια μεταφέρονται αυτόματα στους σχετικούς κωδικούς του εντύπου Ε1.

 4. Ανείσπρακτα ενοίκια: Με την επιβολή φόρου 15% έως 45% απειλούνται οι φορολογούμενοι με ανείσπρακτα ενοίκια στην περίπτωση που δεν καταθέσουν στην εφορία πριν την υποβολή της δήλωσης, φωτοαντίγραφα των διαταγών, δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί ή αγωγών που έχουν ασκηθεί εναντίον του μισθωτή.

 5. Φιλοξενούμενοι: Οι φορολογούμενοι που φιλοξενούν στην κατοικία τους συγγενή ή φίλο υποχρεωτικά συμπληρώνουν τον κωδικό 007-008 του Ε1 και αναγράφουν τον ΑΦΜ του προσώπου που φιλοξενούν όπως επίσης και το διάστημα για το οποίο προσέφεραν φιλοξενία μέσα στο 2018.

 6. Συνταξιούχοι 65 ετών και άνω: Κερδίζουν έκπτωση 30% στα τεκμήρια διαβίωσης. Αρκεί να το δηλώσουν στους κωδικούς 013-014.

 7. Αποβιώσαντες: Οι δηλώσεις των αποβιωσάντων υποβάλλονται σε χειρόγραφη μορφή στις αρμόδιες ΔΟΥ εμπρόθεσμα μέχρι τις 31-12-2019.

 8. ΑΜΚΑ: Αναγράφεται υποχρεωτικά ο ΑΜΚΑ του υπόχρεου και της συζύγου ή της ή του συντρόφου του. Ο ΑΜΚΑ δηλώνεται και για τα προστατευόμενα τέκνα. με εξαίρεση τις περιπτώσεις που δεν υποχρεούνται σε απόκτηση ΑΜΚΑ. Επίσης εξαιρούνται από την αναγραφή του ΑΜΚΑ και οι φορολογούμενοι οι οποίοι για λόγους που άπτονται ευαίσθητων προσωπικών τους δεδομένων, δεν επιθυμούν να γνωστοποιήσουν τον ΑΜΚΑ, ούτε για τους ίδιους, ούτε για τα εξαρτώμενα μέλη τους.

 9. ΑΦΜ: Η αναγραφή του ΑΦΜ είναι υποχρεωτική μόνο για τα εξαρτώμενα μέλη άνω των 18 ετών (που ήταν άνω των 18 ετών την 31η-12-2018).

 10. Τεκμήρια: Προσοχή στα τεκμήρια. Για να αποφύγετε την πληρωμή έξτρα φόρου θα πρέπει να καλύψετε τα τεκμήρια με διάφορους τρόπους όπως ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών, έσοδα από πώληση περιουσιακών στοιχείων ή γονικές παροχές και δωρεές χρηματικών ποσών για τις οποίες όμως αποδεικνύονται με συμβολαιογραφική πράξη και με ημερομηνία μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2018.

πηγη

Απάντηση