Σενάρια εξόδου της Ιταλίας από το ευρώ πυροδοτεί δήλωση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι: “Η επιστροφή στην ιταλική λίρα (λιρέτα) θα είναι αναπόφευκτη, είτε το θέλουμε, είτε όχι, αν η Ευρώπη συνεχίσει να δρα με τρόπο, που επιδεινώνει την κατάσταση σε χώρες-μέλη της”

0

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σενάρια εξόδου από το ευρώ, αυτή την φορά όχι της Ελλάδας, αλλά της Ιταλίας, πυροδοτεί η δήλωση του πρώην Καβαλιέρε Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που επαναφέρει την θέση του, για επιστροφή της Ιταλίας, στο εθνικό της νόμισμα, την λιρέτα.
Τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών στην Ισπανία, που επιβεβαίωσαν την πλήρη αποξένωση των σημερινών ευρωπαϊκών ηγεσιών από τους λαούς της Γηραιάς Ηπείρου, “άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου” και έδειξαν, ότι δεν είναι η «απροσάρμοστη» Ελλάδα, το πρόβλημα, αλλά η ίδια η Ευρωζώνη, που πορεύεται σε λάθος δρόμο, όπως αναγνώρισε, όχι μόνον ο πρώην, αλλά και ο νυν Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι.
Όπως εκτιμούν έγκυροι αναλυτές, είναι τέτοια η δυναμική των πραγμάτων και τέτοια η έκταση της λαϊκής οργής, ώστε σε λίγο δεν θα συζητούμε, αν θα φύγει η Ελλάδα από την Ζώνη του Ευρώ, αλλά ποιός θα είναι ο τελευταίος, που θα κλείσει την πόρτα.

“Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει, διαφορετικά δεν υπάρχει μέλλον – Παρότι η ιδέα του ευρώ ήταν σωστή, το δημιούργησαν και το χειρίστηκαν με λάθος τρόποitaliki-simaia

Στο σενάριο της επιστροφής στην ιταλική λιρέτα επανέρχεται ο πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος σε νεότερες δηλώσεις του μίλησε για αναπόφευκτη έξοδο από το ευρώ. «Η επιστροφή στην ιταλική λίρα (λιρέτα) θα είναι αναπόφευκτη, είτε το θέλουμε, είτε όχι, αν η Ευρώπη συνεχίσει να δρα, όπως κάνει τα χρόνια της κρίσης, επιβάλλοντας κανόνες και συμπεριφορές, που έχουν επιδεινώσει την κατάσταση σε χώρες, όπως η Ιταλία», δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος “Φόρτζα Ιτάλια” σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα “Giornale dell’Umbria”.
Ο πρώην Καβαλιέρε επισήμανε, πως η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει, διαφορετικά δεν υπάρχει μέλλον και εξήγησε, πως, παρότι η ιδέα του ευρώ ήταν σωστή, «το δημιούργησαν και το χειρίστηκαν με λάθος τρόπο». Βέβαια, δεν παρέλειψε να εκθειάσει το έργο του συμπατριώτη του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος, όπως είπε, έχει χειριστεί την κατάσταση με τέτοιον τρόπο, ώστε «κάτι να αλλάζει προς το καλύτερο τους τελευταίους μήνες».

 

Πηγή: Ε.Γ.

Leave a Reply