Σε δύο βάρκες πατάει η Πρωτοβουλία για τα απορρίματα

0

Εκεί στην Κόρινθο και στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων φαίνεται ότι κάποιοι θέλουν να πατάνε σε δύο βάρκες, πιστεύοντας ότι δεν θα πέσουν στον Κορινθιακό.

Αναφέρομαι στην Πρωτοβουλία Πολιτών που μίλαγε για διαλογή στην πηγή, διαχωρισμό των υλικών, ανακύκλωση, κομποστοποίηση και στο δικαίωμα του δήμου να διαχειριστεί τα απορρίμματα που παράγει χωρίς ΣΔΙΤ προς όφελος της τοπικής κοινωνίαςφωτιαδης

Ψήφισαν όμως στο δημοτικό συμβούλιο ένα τοπικό σχέδιο διαχείρισης που έφερε ο Πνευματικός (δεν αποκλείω να συνεργάστηκαν και στην εκπόνησή του) που είναι σε μικρογραφία η λύση Τατούλη- ΤΕΡΝΑ και μάλιστα με ΣΔΙΤ.

Κρύβονται σκοπίμως από το τοπικό σχέδιο περίπου 10.000 τόννοι απορρίμματα από την ετήσια παραγωγή (η διαχείριση των οποίων δεν θα φαίνεται) λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία Τατούλη- ΤΕΡΝΑ. Δεν το αντιλήφθηκαν ???

Με αυτά τα λάθος στοιχεία το κόστος της καθαριότητας και αποκομιδής και όχι της διαχείρισης εκτινάσσεται στα 128,5 ευρώ ο τόννος.

Ούτε αυτό το αντιλήφθηκαν ??? Ψήφισαν μονάδα κομποστοποίησης με μηχανήματα που θα κοστίσουν σχεδόν 2.000.000 ευρώ και τα οποία θα μπορούν να παράγουν 35.000 τόννους βρώμικου κομπόστ αφού εκεί θα πηγαίνουν σύμμεικτα απορρίμματα και όχι προδιαλεγμένα οργανικά.

Γιαυτό άλλωστε στο Τοπικό σχέδιο του Πνευματικού, που εξακολουθούν να υπερασπίζονται ότι είναι στην σωστή κατεύθυνση δεν περιλαμβάνεται ούτε οικιακή κομποστοποίηση, ούτε ξεχωριστά ρεύματα (με απόκτηση κάδων) ούτε κάποια άλλη δράση διαλογής στην πηγή οργανικών πχ καταστήματα εστίασης κλπ.

Φυσικά ψιλά γράμματα τόσο για την Πρωτοβουλία Πολιτών όσο και για τον Πνευματικό είναι ότι η άδεια που υπάρχει για κομποστοποίηση στον δήμο Κορινθίων αφορά μόλις 3.500 τόννους προδιαλεγμένων οργανικών και η άδεια αυτή λήγει 31-12-2017.

Σκοπεύουν να φέρουν το σύμμεικτο σκουπίδι όλης της Κορινθίας αφού ο δήμος παράγει ετησίως μόλις 9.500 τόννους οργανικά και πράσινα.

Για να παραχθούν 35.000 τόννοι βρώμικου και όχι καθαρού κομπόστ, ο δήμος θα γίνει η χωματερή όλης της Κορινθίας αφού πρέπει να έρχονται τουλάχιστον 70.000 τόννοι σύμμεικτων απορριμμάτων που θα διαχωρίζονται μηχανικά.

Ψήφισαν λοιπόν εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης σύμμεικτων, όπως ακριβώς προβλέπεται και στην λύση της ΤΕΡΝΑ.

Αποκλείεται να μην κατάλαβαν τι ψήφισαν.

Όπως αποκλείεται να μην κατάλαβαν ότι ψήφισαν θέση για ΧΥΤΥ χωρίς να υπάρχει καν μελέτη για την καταλληλότητα της θέσης.

Ευτυχώς όλα αυτά και τις μεθοδεύσεις που ακολουθούνται, τα κατάλαβε νωρίς μόνο η Συμμαχία Πολιτών και ο Νανόπουλος και παλεύουν προς τιμή τους να τα αποτρέψουν.

Η βάση ενός τοπικού σχεδίου διαχείρισης που διασφαλίζει τον δημόσιο και δημοτικό χαρακτήρα, προστατεύει το περιβάλλον, είναι 10 φορές οικονομικότερο (με κοστολόγηση), με μικρές αποκεντρωμένες μονάδες διαχείρισης, που εξοικονομεί πόρους, που δίνει κίνητρα στους πολίτες, που μειώνει τα δημοτικά τέλη και που εξασφαλίζει την συμμετοχή της κοινωνίας περιέχονται- αποτυπώνονται μέχρι στιγμής μόνο στο Τοπικό Σχέδιο που εδώ και 2 χρόνια έχει δημοσιεύσει η Συμμαχία Πολιτών (Νανόπουλος).

Η υπεράσπιση του συγκεκριμένου τοπικού σχεδίου πρέπει να περάσει στα χέρια των πολιτών και να μετατραπεί σε κίνημα υπεράσπισης της πόλης και της τοπικής ανάπτυξης και οικονομίας.

 

Λεωνίδας Φωτιάδης

Leave a Reply