Σάρωσε τη μισή Ελλάδα η κακοκαιρία

0

Ζημιες κακοκαιρια

Από το μεσημέρι της Παρακευής ως το βράδυ του Σαββάτου η θεομηνία έπληξε από την Κεφαλονιά ως την Θεσσαλονίκη και την Καβάλα – Σφοδρή καταιγίδα στο Γύθειο – Υδροστρόβιλος στα Σφακιά – Πού θα χτυπήσει η καταιγίδα τις επόμενες ώρες

Τη μισή Ελλάδα σάρωσε η κακοκαιρία τα τελευταία 24ωρα, καθώς αρχής γενομένης από την Κέρκυρα, όπου άνοιξαν οι τάφοι από τη σφοδρή νεροποντή, σειρά είχαν να υποστούν της συνέπειες της καταρρακτώδους βροχής Γύθειο, Θεσσαλονίκη, Καβάλα αλλά και τα Σφακιά.

Στη Θεσσαλονίκη η δυνατή καταιγίδα ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου και είχε ως αποτέλεσμα η πυροσβεστική να δεχτεί δεκάδες κλήσεις για απάντληση υδάτων, ενώ οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια και προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο.

Στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» το πάρκινγκ μετατράπηκε σε απέραντη λίμνη, με τα οχήματα να δυσκολεύονται εξαιρετικά ακόμα και να κινηθούν.

Από την οροφή του κλειστού της Μίκρας έσταζαν νερά, με τους υπευθύνους να… στήνουν κουβάδες που στήθηκαν για να τα μαζεύουν, λίγο πριν το ματς του ΠΑΟΚ με τον Δούκα για την Α1 χάντμπολ.

Προβλήματα προκάλεσε η καταρρακτώδης βροχή που έπληξε και την Νέα Πέραμο, στην Καβάλα και είχε ως αποτέλεσμα δρόμοι να μετατραπούν σε ποτάμια, σπίτια και υπόγεια να πλημμυρίσουν. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε για απαντλήσεις υδάτων από υπόγεια και χαμηλά σπίτια τα οποία πλημμύρισαν, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα των καταστροφών που άφησε πίσω της η κακοκαιρία. Προβλήματα προκλήθηκαν και στο οδικό δίκτυο της περιοχής, λόγω ζημιών που παρουσιάστηκαν μετά την καταρρακτώδη βροχόπτωση.

Νωρίτερα, η καταιγίδα «πέρασε» από το Γύθειο, όπου υπερχείλισε ο ξεροπόταμος του Ξηριά, οι δύο κεντρικοί δρόμοι μετατράπηκαν σε χείμαρροι και μεγάλο τμήμα από το εμπορικό κέντρο της πόλης πλημμύρισε. Η καταιγίδα σταμάτησε όταν το ύψος του νερού στους δρόμους είχε φτάσει σε οριακό σημείο για να πλημμυρίσουν τα καταστήματα της πόλης, γι’ αυτό η Πυροσβεστική δέχθηκε μόνο τέσσερις κλήσεις για άντληση υδάτων.

Περισσότεροι από 60 τουρίστες που βρίσκονταν νωρίς το μεσημέρι στο Φαράγγι της Σαμαριάς στα Χανιά αναγκάστηκαν να παραμείνουν στο φυλάκιο για λογους ασφαλείας, καθώς η δυνατή νεροποντή τους βρήκε μέσα στον Εθνικό Δρυμό. Οι χείμρροι φούσκωσαν επικίνδυνα, με αποτέλεσμα οι 66 τουρίστες να αναγκαστούν να επιστρέψουν, καθ’ υπόδειξην των φυλάκων, στην αφετηρία, καθώς ήταν αδύνατον να διαβούν το φαράγγι.

Στα Σφακιά εξάλλου η δυνατή νεροποντή είχε ως αποτέλεσμα μικρές κατολισθήσεις, ενώ η παραλία στο Λουτρό «κοκκίνησε» από τη λάσπη. Παράλληλα, όσοι βρέθηκαν στην Αγία Ρουμέλη στα Σφακιά, είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν ένα μοναδικό φαινόμενο: Ένας υδροστρόβιλος που σχηματίστηκε στα ανοιχτά.

Μετρούν τις πληγές τους στην Κεφαλονιά

Η επόμενη μέρα βρήκε τους Κεφαλονίτες να μετρούν τις πληγές που άφησε πίσω της η θεομηνία. Μεγάλες ήταν οι καταστροφές που σημειώθηκαν στον Καραβόμυλο, στη Σάμη και στο δρόμο προς το Λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης, όπου ο χείμαρρος έσπασε το γεφυράκι και οι τουρίστες σήμερα επισκέπτονταν το μοναδικό μνημείο της φύσης… πεζοπορώντας!

Πυροσβεστική και αστυνομία επενέβησαν για να απεγκλωβίσουν περισσότερα από 90 άτομα που δεν μπορούσαν να βγουν είτε από τα αυτοκίνητά τους, είτε από τα καταστήματα και τα σπίτια τους, λόγω των πλημμυρών. Από το πρωί του Σαββάτου συνεργεία έκαναν τις καταγραφές των ζημιών, ενώ ήδη το νησί έχει κυρηχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Απάντηση