Σαράντα χρόνια φυλακή στον πρώην δήμαρχο και στον πρώην νομάρχη Ηλείας

0

Σαράντα χρόνια φυλακή στον πρώην δήμαρχο και στον πρώην νομάρχη Ηλείας

Για τις φωτιές τον Αύγουστο του 2007 που στοίχισαν τη ζωή σε 36 άτομα – Εκτιτέα είναι τα δέκα χρόνια, τα οποία είναι και εξαγοράσιμα έναντι 40.000 ευρώ περίπου (5 ευρώ την ημέρα)

Ένοχοι κρίθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Πατρών οι τέσσερις από τους πέντε κατηγορούμενους για τις φωτιές της Ηλείας τον Αύγουστο του 2007, όπου είχαν χάσει την ζωή τους 36 άνθρωποι.

  το δικαστήριο έκρινε ενόχους τους Χαράλαμπο Καφύρα, που τότε ήταν νομάρχης Ηλείας, Πανταζή Χρονόπουλο, πρώην δήμαρχο Ζαχάρως, Σοφία Νικολοπούλου, κάτοικο Παλαιοχωρίου από την οικία της οποίας ξεκίνησε η πύρινη λαίλαπα και Παναγιώτη Τσούρα, δασοφύλακα Μίνθης.

Στους τέσσερις ενόχους επιβλήθηκε ποινή 77 ετών (864 μήνες) έκαστος, η οποία συγχωνεύτηκε στα 40 χρόνια. Ωστόσο, επειδή το αδίκημα ήταν πλημμεληματικό, η ανώτατη εκτιτέα ποινή είναι 10 χρόνια για κάθε ένοχο.

Οι ποινές είναι εξαγοράσιμες έναντι 40.000 ευρώ περίπου (5 ευρώ την ημέρα), ποσό που θα καταβληθεί σε δόσεις, ύστερα από αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης που έγινε δεκτό.

Σε ό,τι αφορά την 84χρονη Σοφία Νικολοπούλου, η οποία δεν δύναται να καταβάλει τα χρήματα, το δικαστήριο διέταξε την κατ’ οίκον κράτησή της για το διάστημα της εκτιτέας ποινής.

Το δικαστήριο έκρινε αθώο τον τότε διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κρεσταίνων, Νίκο Μιχαλόπουλο.

Ο δικηγόρος των συγγενών των θυμάτων, Αντώνης Φούσσας, δήλωσε:

«Η απόφαση αποτελεί μια μεγάλη ηθική δικαίωση τόσο για τους νεκρούς όσο και για τους συγγενείς τους. Επίσης η απόφαση αυτή στέλνει ένα σπουδαίο και ηχηρό μήνυμα προς εκείνους οι οποίοι ασκούν ένα λειτούργημα ώστε να σέβονται τους νόμους και κυρίως τις ζωές των ανθρώπων σε κρίσιμες στιγμές όπως είναι τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ακριβώς ήταν οι φωτιές του Αυγούστου του 2007 στην Ηλεία.

Συγκινητική παρουσία στις δίκες αυτές, και α’ και β’ βαθμού, ήταν του πατέρα των τεσσάρων ανήλικων παιδιών που κάηκαν και της γυναίκας του και της μητέρας του, ο οποίος με ιδιαίτερη και πολύ συγκινητική αξιοπρέπεια παρακολούθησε όλη αυτή τη δίκη. Το ίδιο ισχύει και για τους γονείς των τριών εποχικών πυροσβεστών, που ενώ προσπαθούσαν και οι ίδιοι να σωθούν και να σώσουν κι άλλους, κάηκαν δυστυχώς με τη μάνικα στο χέρι. Τέλος, όλοι οι συγγενείς των θυμάτων ήταν πολύ προσεκτικοί και με πολύ σεβασμό παρέστησαν στο δικαστήριο».

Leave a Reply