Ρόδος: Το ψάρι που έπιασε τον έστειλε στο νοσοκομείο

0

Στο νοσοκομείο κατέληξε χθες το πρωί με φοβερούς πόνους, ένας Ροδίτης, ο οποίος τσιμπήθηκε από λεοντόψαρο, ανοιχτά της παραλίας κοντά στην Αγία Μαρίνα. Ευτυχώς, μαζί με το νεαρό, ήταν και άλλοι δύο φίλοι του, οι οποίοι τον βοήθησαν να βγει από τη θάλασσα και στη συνέχεια τον μετέφεραν στο νοσοκομείο της Ρόδου όπου και του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Στη συνέχεια, η παρέα παρέδωσε το λεοντόψαρο (το οποίο ήταν καρφωμένο πάνω σε καμάκι ψαροντούφεκου) στους αρμόδιους του Υδροβιολογικού Σταθμού της Ρόδου για τις σχετικές αναλύσεις. Το εν λόγω ψάρι, είναι τροπικό, κατάγεται από τον Ινδικό Ωκεανό, όπου εξαπλώνεται από την Ερυθρά Θάλασσα, το Περσικό Κόλπο και τη Νότια Αφρική στα Δυτικά, μέχρι την Ινδονησία και Σουμάτρα, στα Ανατολικά…
Το είδος μπήκε στη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Ο πληθυσμός του δείχνει γρήγορη εξάπλωση στην Ανατολική Μεσόγειο, για αυτό κατατάσσεται μεταξύ των χωροκατακτητικών εισβολέων. Εξ αιτίας των δηλητηριωδών μακρόστενων ακανθών που φέρει το είδος, ενημέρωσαν άμεσα τους εμπλεκόμενους φορείς, τους επαγγελματίες και μη αλιείς καθώς και το ευρύτερο κοινό της περιοχής, ώστε να προληφθούν τυχόν ατυχήματα.

Ωστόσο, το λεονταρόψαρο μπορεί να καταναλωθεί όπως και το ψάρι «σκορπιός» το οποίο ανήκει στην ίδια οικογένεια και φέρει παρόμοιο δηλητήριο στις άκανθες. Ζωντανά ψάρια του είδους αυτού αλλά και άλλων που θεωρούνται «άγνωστα» ή «περίεργα» για τον επαγγελματία και ερασιτέχνη αλιέα είναι ευπρόσδεκτα από τους επιστήμονες του Σταθμού, ζωντανά, νεκρά ή και συντηρημένα στην κατάψυξη με σκοπό την καταγραφή και τη μελέτη της πανίδας της θαλάσσιας περιοχής, η οποία συνεχώς εμπλουτίζεται με νέα είδη.

Πηγή: rodiaki.gr

Απάντηση