Ρεκόρ στη Βουλή: Ψηφίστηκαν νομοσχέδιο και 39 τροπολογίες σε ένα βράδυ

0

Ρεκόρ στη Βουλή: Ψηφίστηκαν νομοσχέδιο και 39 τροπολογίες σε ένα βράδυ

Υπουργοί και βουλευτές σπεύδουν να τακτοποιήσουν τις τελευταίες εκκρεμότητες υπό τον φόβο των πρόωρων εκλογών – Έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης

Το ρεκόρ ψήφισης τροπολογιών σε ένα βράδυ καταγράφηκε στη Βουλή με την ψήφιση του νομοσχεδίου «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα- Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις» του υπουργείο Περιβάλλοντος. Συνολικά μαζί με το νομοσχέδιο ψηφίστηκαν 39 τροπολογίες (!) από τις οποίες οι 16 ήταν υπουργικές και οι 23 βουλευτικές.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης με τις ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ να αποχωρούν λίγο πριν την ψηφοφορία καταγγέλλοντας κυβέρνηση και υπουργούς για την νομοθετική τακτική που προσβάλει το κοινοβούλιο.

Ωστόσο δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να καταρριφθεί το συγκεκριμένο ρεκόρ καθώς τα υπό συζήτηση νομοσχέδια ήδη έχουν «φορτωθεί» με αρκετές τροπολογίες. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι υπουργοί και βουλευτές σπεύδουν να τακτοποιήσουν τις τελευταίες εκκρεμότητες υπό τον φόβο των πρόωρων εκλογών.

Ως προς την ουσία του νομοσχεδίου, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς «οπισθοχώρησε» αναφορικά με το επίμαχο άρθρο 12 που αφορά δασικούς χάρτες και δασικές περιοχές μετά την έντονη κριτική που ασκήθηκε από βουλευτές της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης.

Μεταξύ των αλλαγών περιλαμβάνεται και η απόσυρση της παραγράφου 9 που καταργούσε την ιδιότητα και το ρόλος των δασικών χαρτών ως μέσου προστασίας και οριστικής αποτύπωσης της δασικής γης.

Από την παράγραφο 8 που προέβλεπε νομιμοποίηση για αυθαίρετες εγκαταστάσεις κέντρων περιβαλλοντικής ενημέρωσης, ναών, πολιτιστικών κέντρων κ.α. μένει μόνο η νομιμοποίηση των εκκλησιών. Τέλος με την αναμόρφωση της παραγράφου 4 μόνο οι εκτάσεις που έχουν αγροτική χρήση και δεν έχουν κτίσματα μπορούν να αποχαρακτηριστούν οριστικά με καταβολή χρηματικού ανταλλάγματος για την απώλεια του φυσικού αγαθού από την αλλαγή χρήσης της έκτασης για να αναδασωθεί ή να δασωθεί αντίστοιχη έκταση κατά την έννοια του θετικού περιβαλλοντικού ισοζυγίου.

Μεταξύ των 39 τροπολογιών περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που:

  • Επιτρέπουν την δημοσίευση δημοσκοπήσεων έως και μια ημέρα πριν την προσφυγή στις κάλπες

  • Αναπροσαρμόζουν την σύμβαση παραχώρησης προβλητών του λιμένα Πειραιά στην Κινεζική Cosco

  • Παραχώρηση χρήσης έκτασης στο Δήμο Γλυφάδας για ίδρυση Κοιμητηρίου

  • Τροποποίηση συγκεκριμένων διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με τη λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ)

Leave a Reply