Πυρά της WSJ κατά της Google: Αλλάζει τους αλγόριθμους για να ευνοεί μεγάλες επιχειρήσεις

0
Google
Google

Πυρά κατά της Google εξαπολύει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal κάνοντας λόγο πως ο τεχνολογικός κολοσσός ευνοεί τις μεγάλες επιχειρήσεις σε βάρος των μικρών κάνοντας διάφορες αλλαγές στους αλγόριθμους αναζήτησης που χρησιμοποιεί.

Εκπρόσωπος της Google έσπευσε άμεσα να διαψεύσει κατηγορηματικά το δημοσίευμα που βασίζεται σε έρευνα με περισσότερες από 100 συνεντεύξεις και σε πειραματικές αναζητήσεις πάνω στη μηχανή αναζήτησης

Η WSJ υποστηρίζει πως η Google, μυστικά από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, βάζει σε μαύρη λίστα ορισμένους διαδικτυακούς τόπους, έτσι ώστε να μην εμφανίζονται στα αποτελέσματα των αναζητήσεων που κάνουν οι χρήστες. Μεταξύ άλλων, στη μαύρη λίστα μπαίνουν ιστοσελίδες που κάνουν παραβιάσεις των πνευματικών δικαιωμάτων, που προωθούν την κακοποίηση παιδιών ή τις διαφημίσεις «σπαμ».

Φωτιά έχει βάλει το δημοσίευμα της WSJ που αναφέρει πως η Google έχει κάνει αλγοριθμικές αλλαγές στα αποτελέσματα των αναζητήσεων ώστε να ευνοούνται ορισμένες μεγάλες εταιρείες. Σε τουλάχιστον μία περίπτωση οι αλλαγές έγιναν προς όφελος του eBay, που αποτελεί μεγάλο διαφημιζόμενο στη μηχανή αναζήτησης της Google, ενώ η εταιρεία φέρεται επίσης να ευνοεί στις αναζητήσεις μεγάλα ονόματα όπως η Amazon και το Facebook.

Επίσης, σύμφωνα με την Wall Street Journal, οι μηχανικοί της Google έχουν δημιουργήσει μια μαύρη λίστα ειδικά για το εργαλείο της αυτόματης συμπλήρωσης λέξεων κατά την αναζήτηση (auto-complete), ώστε να αποφεύγεται η πρόταση στο χρήστη συγκεκριμένων λέξεων πάνω σε επίμαχα θέματα που «καίνε», όπως η μετανάστευση και οι αμβλώσεις.

Πηγή

Απάντηση