Πώς «υποδέχεται» ο ξένος Τύπος τη συμφωνία των Βρυξελλών

0

Reuters: Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν σε ένα προσχέδιο κοινού κειμένου για την Ελλάδα – Bloomberg: Με την αποδοχή των γερμανικών απαιτήσεων, ο Αλέξης Τσίπρας, που υποσχέθηκε να δώσει τέλος στη λιτότητα, κινδυνεύει με εγχώριες αρνητικές αντιδράσεις

Λίγα δευτερόλεπτα από τη στιγμή που κυκλοφόρησαν πληροφορίες σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους, η είδηση άρχισε να κάνει το γύρο του κόσμου.

Το πρακτορείο Bloomberg με δημοσίευμά του αναφέρει πως Έλληνες αξιωματούχοι λένε ότι επετεύχθη συμφωνία.

Μάλιστα, το Bloomberg επισημαίνει πως «είναι περίεργο, γιατί λίγα λεπτά νωρίτερα, το Reuters υποστήριζε ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε ζητήσει Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, για την ερχόμενη Κυριακή, αν δεν σημειωνόταν συμφωνία στο σημερινό Eurogroup».

«Χωρίς βοήθεια, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα κινδύνευε να μείνει χωρίς ρευστό τον ερχόμενο μήνα. Με την αποδοχή των γερμανικών απαιτήσεων, ο πρωθυπουργός, που υποσχέθηκε να δώσει τέλος στη λιτότητα, κινδυνεύει με εγχώριες αρνητικές αντιδράσεις» γράφει το δίκτυο.

Μάλιστα, επισημαίνει πως το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας αναμένεται να λήξει στα τέλη Φεβρουαρίου και προσθέτει πως, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε παράταση -ένα βήμα, όπως εξηγεί το Bloomberg, που οδήγησε στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup.

Την ίδια στιγμή, το πρακτορείο Reuters σε τηλεγράφημά του αναφέρει πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν σε ένα προσχέδιο κοινού κειμένου για την Ελλάδα.

«Αξιωματούχοι της ευρωζώνης δήλωσαν την Παρασκευή ότι μπορεί να αποτελέσει βάση για συμφωνία παράτασης του πακέτου διάσωσης της Αθήνας» γράφει το Reuters. «Αξιωματούχοι τόνισαν ότι δεν υπήρχε επίσημη συμφωνία» προσθέτει το πρακτορείο.

Την ίδια ώρα, το αμερικανικό δίκτυο CNBC επισημαίνει πως, μετά τις πληροφορίες για επίτευξη συμφωνίας, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σημείωσε άνοδο.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και της Ελλάδας συμφώνησαν σε ένα προσχέδιο, το οποίο μπορεί να αποτελέσει βάση για συμφωνία παράτασης του πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα.

Ωστόσο, το δίκτυο διευκρινίζει πως, όπως πληροφορείται έπειτα από επικοινωνία με εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης, δεν επετεύχθη οριστική συμφωνία.

Leave a Reply