ΠΩΣ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

0
Η οικονομική κρίση επηρεάζει περισσότερο ή λιγότερο πολλές οικογένειες. Πολλοί γονείς έχουν νεύρα και άγχος με τις οικονομικές υποχρεώσεις να τους πνίγουν. Όταν οι οικογένειες είναι κάτω από οικονομική πίεση, οι συνέπειες διαφέρουν για τα αγόρια και τα κορίτσια εφήβους:
  • Αγόρια. Για τα αγόρια, η οικονομική κρίση στη οικογένεια δημιουργεί συγκρούσεις με τους πατέρες τους,οι έφηβοι γιοί γίνονται ανασφαλείς και αντιδρούν αρνητικά.
  • Κορίτσια. Οι μητέρες μπορεί να αναζητήσουν εργασία και αυτό να δημιουργήσει αυξημένες ευθύνες για τα κορίτσια. Αυτό μπορεί να έχει ως συνέπεια τα κορίτσια να αποκτήσουν υπευθυνότητα και ανεξαρτησία, μπορεί ωστόσο να δημιουργήσει αρνητικές ανησυχίες για το εκπαιδευτικό και επαγγελματικό τους μέλλον.
Το δίλημμα είναι: «Συζητάμε με τα παιδιά για τα οικονομικά μας και ποιος είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος;». Πρώτα πρώτα, όσο κι αν θα το θέλαμε, δεν μπορούμε να αφήνουμε τα παιδιά έξω απ’ την πραγματικότητα της ζωής. Τα παιδιά και ειδικά οι έφηβοι έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν, να συμμετέχουν σε όλα αυτά αλλά και να αισθάνονται ότι μπορούν, παρόλα αυτά, να συνεχίσουν να είναι παιδιά. Ερχόμαστε λοιπόν στο «πώς πρέπει να μιλήσουμε στα παιδιά » δίχως να τα πανικοβάλλουμε, να τα αποθαρρύνουμε, να τα απογοητεύσουμε.
Ο R. Conger, Αμερικανός καθηγητής ψυχολογίας δίνει, «10 συμβουλές για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση».
1. Μην τους κρύβετε την αλήθεια. Τα παιδιά έτσι κι αλλιώς αντιλαμβάνονται τα πάντα. Δεν χρειάζεται να ξέρουν κάθε λεπτομέρεια, αλλά την αλήθεια, με λίγα και κατανοητά λόγια που ταιριάζουν στην ηλικία τους.
2. Αν έχετε αγωνία, παραδεχτείτε το. Όταν απλώς διαισθάνονται την αγωνία σας χωρίς όμως να ξέρουν τι συμβαίνει, η απειλή γίνεται μεγαλύτερη γι’ αυτά.
3. Κρατήστε ανοιχτό το διάλογο. Αυτό τον καιρό τα παιδιά ακούνε ειδήσεις, φήμες, διαδόσεις, συζητήσεις, φροντίστε να είστε ο κύριος συνομιλητής τους που διαψεύδει, μετριάζει, βάζει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση και καθησυχάζει αν χρειαστεί.
4. Ορίστε τις οικονομικές σας δυνατότητες. Καθίστε μαζί με τα παιδιά και εξηγείστε τους ότι πρέπει να περιορίσετε τα έξοδα σας. Βρείτε μαζί τρόπους με τους οποίους μπορεί καθένας να συνεισφέρει, ιεραρχώντας τις ανάγκες του. Προσπαθήστε να κρατήσετε αυτό το πλάνο για ένα μήνα και εξετάστε μαζί το αποτέλεσμα.
5. Περιορίστε την ένταση. Πολύ πιθανό να είστε αγχωμένοι και ευερέθιστοι αλλά προσπαθήστε να διατηρήσετε την ηρεμία σας, μιλήστε με φίλους, βρείτε διεξόδους . Οι συγκρούσεις μέσα στην οικογένεια είναι ίσως η μεγαλύτερη δοκιμασία που περνούν τα παιδιά σε τέτοιες περιόδους.
6. Διατηρήστε τις συνήθειες σας. Όταν όλα γύρω αλλάζουν, τα παιδιά έχουν ανάγκη από τις γνώριμες τους συνήθειες, τα κοινά γεύματα, τις ιστορίες το βράδυ, τις αγκαλιές και τα χάδια, που δίνουν αίσθηση σταθερότητας και ασφάλειας.
7. Ελέγξτε τις ειδήσεις. Θέλετε να ενημερώνεστε αλλά οι ειδήσεις είναι συχνά πιο τρομακτικές κι από θρίλερ. Γι΄ αυτό κάντε το καλύτερα χωρίς να βλέπουν και τα παιδιά μαζί.
8. Ελαττώστε το στρες στην οικογένεια. Προσπαθήσετε να μην αφήνετε να σας κατακλύζει το άγχος και να παραμένετε ψύχραιμοι. Βρίσκοντας τρόπους να καταπολεμήσετε το στρες, (κινηθείτε, ασχοληθείτε με κάτι που σας ευχαριστεί χωρίς να κοστίζει, κάντε ποδήλατο μαζί με τα παιδιά σας, ακούστε μουσική κ.α) βοηθάτε τον εαυτό σας και τα παιδιά.
9. Αφουγκραστείτε τα παιδιά. Αυτό τον καιρό φροντίστε να είσαστε λίγο πιο «συντονισμένοι» με τα παιδιά σας. Αν παρατηρήσετε στη συμπεριφορά τους ασυνήθιστες ενδείξεις άγχους, στενοχώριας μιλήστε μαζί τους, ζητείστε από κάποιον άλλο ενήλικα που αγαπούν να περάσει χρόνο μαζί τους, συμβουλευθείτε τον παιδίατρο ή έναν ψυχολόγο.
10. Δώστε ελπίδα. Ευτυχώς τα παιδιά αντέχουν και προσαρμόζονται, αρκεί να νιώθουν ότι μπορούν να συνεχίσουν να βασίζονται στην οικογένεια τους. Υποστηρίξτε το ρόλο του ενήλικακαι να μην τα επιβαρύνετε με σκέψεις, ευθύνες και αδιέξοδα που δεν συνάδουν με την ηλικία αλλά και την αναπτυξιακή τους ωριμότητα.
Δείξτε τους λοιπόν και πείτε τους το αυτονόητο: ότι όσο δύσκολα κι αν είναι τα πράγματα, εσείς θα κάνετε ό,τι μπορείτε για να καλυτερεύσουν.
 
Η κρίση πέρα από τα αρνητικά ας γίνει και μια ευκαιρία για τους γονείς:   να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους με το παιδί,να επιστρέψουν στις ρίζες της σχέσης τους με το παιδί, να ασχοληθούν ουσιαστικά με τις ανάγκες του. Αυτό που μετράει είναι το πώς η οικονομική κρίση επιδρά τη συναναστροφή με τους γονείς τους…
 
ΞΕΝΟΣ ΝΙΚΟΣ
Εκπαιδευτής Ενηλίκων
Ειδίκευση Συμβουλευτική
Προσανατολισμός
 
 
ΠΗΓΗ:
Μονάδα Εφηβικής Υγείας
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Άρτεμις Κ. Τσίτσικα

Leave a Reply