Ψηφοφορία στην κόψη του ξυραφιού – Τσίπρας: Χωρίς δεδηλωμένη δεν συνεχίζω – Με αποχή απειλούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

0

15530661_533_355

Τελεσίγραφο του πρωθυπουργού στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας
– Δάκρυσε ο Αλέξης Τσίπρας όταν είπε στην Κ.Ο.: «Εδώ που είμαστε ή θα μείνουμε όλοι μαζί ή θα φύγουμε όλοι μαζί!»
– Κείμενο με το οποίο ζητεί επιστροφή στην δραχμή κατέθεσε η Αριστερή Πλατφόρμα τουΠαναγιώτη Λαφαζάνη
– Λαφαζάνης: «Θα δείτε το απόγευμα τι θα ψηφίσω» – «Η πρόταση δεν είναι συμβατή με το πρόγραμμα μας»
– Μητρόπουλος: «Πήγαμε στην διαπραγμάτευση χωρίς προετοιμασία, χωρίς σχέδιο, χωρίς γνώση, χωρίς τους καλύτερους. Αποτύχαμε, χάσαμε»
– Βαρουφάκης: Φοβάμαι μην μας πουλήσουν με το χρέος όπως πούλησαν το 2012 το Βενιζέλο
– Όρθιοι όλοι όταν μπήκε ο Αλέξης Τσίπρας στην αίθουσα – Τον καταχειροκρότησαν οι βουλευτές του

Μήνυμα στην εσωκομματική αντιπολίτευση έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ειδικά με την δευτερολογία του στην  συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει και της ψηφοφορίας για την παροχή εξουσιοδότησης στην κυβέρνηση για να διαπραγματευθεί την συμφωνία με τους δανειστές.

Η συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ άρχισε λίγο μετά τις 9 το πρωί και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι. Είχε απ’ όλα. Αυτό που ξεχώρισε όμως πέρα από τις διαφωνίες που εκφράστηκαν από τους συνήθεις υπόπτους ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε στην δευτερολογία του ότι δεν θα δεχθεί να μην έχει δεδηλωμένη η κυβέρνηση στην ψηφοφορία.

«Δεν θα δεχθώ να μην υπάρχει δεδηλωμένη. Είναι ιστορική ευθύνη της Αριστεράς να μην καταλήξουμε σε Grexit. Ο καθένας αναμετριέται με το μπόι του και την ιστορία του και ανάμεσα σε μια κακή και μια καταστροφική λύση η απάντηση είναι προφανής», είπε ο πρωθυπουργός.

Στην έναρξη της συνεδρίασης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και της Π.Γ ο κ. Τσίπρας είπε:

«Εδώ που είμαστε ή θα μείνουμε όλοι μαζί ή θα φύγουμε όλοι μαζί». Επίσης, ο πρωθυπουργός είπε ακόμα στους βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «Δεν θα γίνω Παπαδήμος. Η εντολή του δημοψηφίσματος ήταν να φέρουμε μια καλύτερη συμφωνία σε σχέση με αυτό που μας είχαν προτείνει και το τελεσίγραφο».

Απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα στην συνεδρίαση αυτή βρέθηκαν τα μέλη της λεγόμενης Αριστερής Πλατφόρμας τουΠαναγιώτη Λαφαζάνη. Μάλιστα λίγο πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση της Κ.Ο. κατατέθηκε και κείμενο στο οποίο ζητούν από την κυβέρνηση να εφαρμόσει πρόγραμμα-γέφυρα για μετάβαση στον εθνικό νόμισμα. 

Για το δημοψήφισμα, λένε: «Το δημοψήφισμα κατέδειξε τη βούληση του λαού για την οριστική απόρριψη της λιτότητας ανεξάρτητα από τα διλήμματα που του έθεσε το ξένο και το εγχώριο κατεστημένο».

Εκτιμάται πάντως ότι παρά τη διαφοροποίησή τους και τη σκληρή κριτική, τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας θα στηρίξουν την κυβέρνηση. Μπορεί όχι όλοι αλλά θα στηρίξουν. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται κάποιοι θέλοντας να στείλουν μήνυμα διαφωνίας να απέχουν.

Οι τοποθετήσεις που ξεχώρισαν

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εξέφρασε ευθέως την διαφωνία του με την συμφωνία και άφησε ανοικτό το τι θα ψηφίσει σήμερα στην Βουλή, Η πρόταση δεν είναι συμβατή με το πρόγραμμα μας, ειπε.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης κι αυτός αινιγματικός για το τι θα ψηφίσει, διαφώνησε με την συμφωνία και προειδοποίησε την ομάδα διαπραγμάτευσης να ζητήσει ρητή δέσμευση για το χρέος αλλιώς όπως είπε θα μας πουλήσουν κι εμάς όπως τον Βενιζέλο το 2012.

Καταπέλτης για τους συντρόφους του στην κυβέρνηση ο Αλέξης Μητρόπουλος! Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πήγε στην διαπραγμ.άτευση «χωρίς προετοιμασία, χωρίς σχέδιο, χωρίς γνώση, χωρίς τους καλύτερους». «Αποτύχαμε, χάσαμε».
Και συνέχισε: «Μεταλλασσόμαστε σε ένα νεοφιλελεύθερο κόμμα, που καλείται να υλοποιήσει το πιο ασφυκτικό, αντικοινωνικό πρόγραμμα».
«Κινδυνεύουμε να μετατραπούμε σε αριστερή παρωδία και όχι αριστερή παρένθεση» είπε και κατέληξε: «Δεν πρέπει να πάμε σε ένα Grexit, γιατί είμαστε ανίκανοι να το διαχειριστούμε και δεν πρέπει να προκαλέσουμε άλλο κακό στο λαό μας».

Ο υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης είπε: «Ιστορική μας μοίρα να υπογράψουμε τη νέα Λωζάννη.

Ο Θανάσης Πετράκος είπε ότι μόνη λύση είναι η συντεταγμένη έξοδος από το ευρώ ενώ οΚώστας Λαπαβίτσας είπε: «Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε ένα Grexit αλλά πρέπει να προετοιμαστούμε γι´ αυτό γιατί θα το βρούμε μπροστά μας».

Ο Πάνος Σκουρλέτης ζήτησε συνθηκολόγηση ώστε να μπορέσουμε να βρεθούμε σε καλύτερη στιγμή για να υλοποιήσουμε αυτά που επιδιώκουμε.

newsit

Leave a Reply