Ψηφοδέλτια ΣΥΡΙΖΑ: «Μασάζ» στις οργανώσεις για να δεχθούν τους συνεργαζόμενους

0

Ψηφοδέλτια ΣΥΡΙΖΑ: «Μασάζ» στις οργανώσεις για να δεχθούν τους συνεργαζόμενους

Διαφωνίες των νομαρχιακών οργανώσεων σε Κιλκίς και Πέλλα για τις υποψηφιότητες Παραστατίδη και Τζάκρη – Σε εκκρεμότητα περιπτώσεις όπως του Μπόλαρη και της Ραχήλ Μακρή

Στις αντιδράσεις των τοπικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ σκόνταφταν όλη την ημέρα χθες οι προσπάθειες της κεντρικής επιτροπής διαμόρφωσης των ψηφοδελτίων να εντάξουν στις λίστες συνεργαζόμενους από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και της κεντροαριστεράς.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σήμερα σε νέα συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής, της πολιτικής γραμματείας και, αργότερα το απόγευμα, της κεντρικής πολιτικής επιτροπής. Όποια εκκρεμότητα παραμείνει θα διευθετηθεί νωρίς την Πέμπτη, πιθανότατα με παρέμβαση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα.

Το πρόβλημα στην πολύωρη συνεδρίαση της Τρίτης ήταν κυρίως οι διαφωνίες των νομαρχιακών οργανώσεων σε Κιλκίς και Πέλλα για τις υποψηφιότητες του Θόδωρου Παραστατίδη και της Θεοδώρας Τζάκρη. Οι τοπικές οργανώσεις απειλούσαν ότι δεν θα δεχθούν τα δύο στελέχη, προτιμώντας να… απέχουν ακόμη κι από τις εκλογές. Οι διαβουλεύσεις έδωσαν και πήραν, υπήρξε κάποια πρόοδος, αλλά οριστικές αποφάσεις δεν ελήφθησαν. Σε εκκρεμότητα παραμένουν περιπτώσεις όπως του Μάρκου Μπόλαρη και της Ραχήλ Μακρή, ενώ η υποψηφιότητα του Οδυσσέα Βουδούρη δεν συναντά αντιδράσεις.

Ο πονοκέφαλος της επιτροπής (Τσίπρας, Βίτσας, Λαφαζάνης, Κουρουμπλής, Δρίτσας, Κορωνάκης) είναι μεγάλος: Οι επεξεργασμένες σε ένα πρώτο επίπεδο καταστάσεις που έφτασαν στα χέρια της περιέχουν συνολικά περί τα 900 ονόματα από τα οποία θα επιλεγούν τα 400. Η επιτροπή κάνει τις επιλογές της με βάση τέσσερα κριτήρια: πρώτον, την παρουσία του προβλεπόμενου από το νόμο ποσοστό γυναικών – παρατηρείται γενικώς μία έλλειψη σε γυναίκες, που προβληματίζει την Κουμουνδούρου. Δεύτερον, την ισορροπημένη γεωγραφική εκπροσώπηση, για προφανείς λόγους και κυρίως για να είναι το ψηφοδέλτιο ισχυρό σε όλες τις περιοχές. Τρίτο, την εκπροσώπηση όλων των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, ώστε να έχει νόημα το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ προς την κοινωνίας. Και τέταρτο, ίσως σημαντικότερο και πιο δύσκολο όλων, την εκπροσώπηση όλων των τάσεων και των συνεργαζόμενων πλευρών. Δεν είναι μόνο οι περίπου πενήντα θέσεις που θα προορίζονται για εξωκομματικά στελέχη, αλλά και η σωστή «δοσολογία» μεταξύ των εσωκομματικών τάσεων.

Leave a Reply