Πρόσθετα μέτρα 10 δισ. «για αρχή» φέρνει η συμφωνία – γέφυρα που ζητά η Αθήνα

0

ImageHandler (84)

Προσχωρεί στην πρόταση Γιούνκερ η κυβέρνηση παρά το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα

Βαρύ πακέτο λιτότητας που θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 10 δισ. ευρώ προσφέρει η κυβέρνηση για να κλείσει η συμφωνία, αλλά οι δανειστές θέλουν πλέον περισσότερο αίμα. Το μάρμαρο θα πληρώσουν επιχειρήσεις, εργαζόμενοι και αγρότες, όποια τροπή και αν πάρουν τα πράγματα τις επόμενες ώρες.

Στο Eurogroup σήμερα θα εξεταστεί το σχέδιο της κυβέρνησης για μία συμφωνία-γέφυρα ενός μηνός, που θα συνοδεύεται από χρηματοδότηση 7 δισ. από τον ESM και μία πρώτη λίστα μέτρα που θα νομοθετηρθούν άμεσα. Αν οι δανειστές πουν «Ναι», μέσα στον Ιούλιο η λίστα θα εμπλουτιστεί, με στόχο να υπογραφεί νέο τρίτο Μνημόνιο το καλοκαίρι, ύψους άνω των 30 δισ. ευρώ ως το 2017 (πιθανότατα να φτάσει στα 50 ή και 60 δισ). Από το φθινόπωρο και μέχρι το 2019 τα νέα μέτρα θα πέφτουν σαν το χαλάζι, βάσει της συμφωνίας που προτείνει η κυβέρνηση.

Τα μέτρα αυτά έχουν την υπογραφή του πρωθυπουργού και εστάλησαν στις Βρυξέλλες ήδη από τις 30 Ιουνίου, πριν δηλαδή το δημοψήφισμα και την σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Ουσιαστικά η κυβέρνηση προσχωρεί στο «τελεσίγραφο» των δανειστών, με λίγες διαφοροποιήσεις μόνον κυρίως για να διασώσει δημοσίους υπαλλήλους και να αποτρέψει κάποιες αποκρατικοποιήσεις.

Τα νέα μέτρα προβλέπουν αυξήσεις φόρων σε αγρότες, ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Στην ελληνική διαπραματευτική ομάδα εξετάζουν ποια μέτρα θα εφαρμοστούν άμεσα για να κλείσει η συμφωνία γέφυρα, ποια θα ψηφιστούν φέτος και ποια θα εφαρμοστούν σταδιακά από το 2016 ως το 2019.

Αν συνυπολογιστεί πάντως η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και για το 2016 που δέχεται η κυβέρνηση, το συνολικό πακέτο για την τριετία 2015 – 2017 ξεπερνά και τα 15 δισ. ευρώ. Αυτά είναι όμως μόνο η αρχή, γιατί ή ελληνική πρόταση δεν προβλέψει τις ανάγκες του 2017, ούτε έχει ενσωματώσει το πλήγμα που προκάλεσαν στην οικονομία τα capital controls, το δημοψήφισμα και η απουσία «ομπρέλας προστασίας» μετά την 3η Ιουνίου.

Στη «μονταζιέρα» των νέων μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση μπαίνουν:

  • Αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε όλη τη χώρα και στα τρόφιμα.

  • Διατήρηση της έκπτωσης 30% του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, η οποία όμως θα υπολογιστεί στους νέους συντελεστές.

  • Αύξηση στην προκαταβολή φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων στο 100%, αλλά σταδιακά από το 2016 αντί φέτος.

  • Κατάργηση της προνομιακής φορολογικής μεταχείρισης για τους γεωργούς (και των επιδοτήσεων στους φόρους κατανάλωσης στο πετρέλαιο ντίζελ) έως το τέλος του 2017. Η κατάργηση θα γίνει σταδιακά και άρα θα ξεκινήσει νωρίτερα.

  • Μείωση του πλαφόν στις στρατιωτικές δαπάνες αλλά μετά το 2015 (κατά 200 εκατομμύρια ευρώ το 2016 και 400 εκατομμύρια το 2017). Θα μειωθούν και ο αρθμός του προσωπικού και οι προμήθειες.

  • ΕΝΦΙΑ ως το 2016 τουλάχιστον, με σταθερό στόχο είσπραξης 2,65 δισ ευρώ ετησίως.

  • Συντάξεις:

α) Η μεταρρύθμιση του 2010 θα εφαρμοστεί πλήρως από φέτος.

β) θα ετοιμαστεί νέο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο μέσα στο καλοκαίρι και θα εφαρμοστεί τον Οκτώβριο του 2015. Ως τότε αναστέλλεται η εφαρμογή της ρήτρας βιωσιμότητας και μηδενικού ελλείμματος.

γ) Το ΕΚΑΣ θα καταργηθεί σταδιακά μέχρι το τέλος του 2019, και θα υποκατασταθεί από το εγγυημένο εισόδημα. Η διαφορά σε σχέση με την πρόταση Γιούνκερ είναι πως δεν θα υπάρξει μείωση φέτος για το «top» 20% των δικαιούχων.

δ) όλοι οι φόροι υπέρ τρίτων θα καταργηθούν σταδιακά μέχρι το τέλος του 2017, αρχής γενομένης από 31ης Οκτωβρίου 2015. Η πρόταση Γιούνκερ έλεγε να γίνει μια και έξω φέτος.

  • Εργασιακά: Το νέο πλαίσιο θα νομοθετηθεί μέσα στο φθινόπωρο του 2015.

  • Αγορές:

α) άμεσα θα εφαρμοστούν οι συστάσεις από την εργαλειοθήκη 1 (toolkit) του ΟΟΣΑ. Αφορά τουριστικά καταλύματα, τουριστικά λεωφορεία, άδειες φορτηγών, οικοδομή κλπ

β) θα εφαρμοστούν και οι συστάσεις της εργαλειοθήκης 2 (ποτά και τα προϊόντα πετρελαίου),

γ) θα ανοίξουν τα επαγγέλματα των συμβολαιογράφων, λογιστών, δικαστικών επιμελητών κλπ. Προβλέπεται και απελευθέρωση της αγοράς για γυμναστήρια κλπ.

  • Πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αλλά ο ΑΔΜΗΕ θα διαχωριστεί μεν από τη ΔΕΗ σε χωριστή νομική οντότητα, αλλά θα παραμείνει κατά πλειοψηφία υπό κρατική κυριότητα.

Φυσικά όλα αυτά είναι ένα μέρος μόνον όλων των μέτρων που συνομολογεί η κυβέρνηση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει ούτε τα 29,145 δις. ευρώ που σε πρώτη φάση (παραμονή προκήρυξης του δημοψηφίσματος) ζήτησε από τους εταίρους ο πρωθυπουργός.

πρωτο θεμα

Leave a Reply