Προσγείωση στην πραγματικότητα: Ποιους φόρους θα πληρώσουμε μέχρι τον Γενάρη

0

Μπορεί να διανύουμε την καλοκαιρινή περίοδο, ωστόσο από την επόμενη εβδομάδα μέχρι και τον Ιανουάριο εκατομμύρια φορολογούμενοι θα βάζουν κάθε μήνα το χέρι βαθιά στην τσέπη.

Συγκεκριμένα την Δευτέρα 29 Ιουλίου λήγει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και από την Τετάρτη 31 Ιουλίου θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος συνολικού ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ.

Όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής στοιχεία για σύνολο 5.574.500 φορολογικών δηλώσεων που έχουν έχουν υποβληθεί, ένας στους τρεις θα κληθεί να πληρώσει φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2018, κατά μέσο όρο 1.000 ευρώ.

Ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις. Η πρώτη μέχρι 31 Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως τις 29 Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι οι φορολογούμενοι μπορούν να καταβάλλουν τους φόρους σε περισσότερες δόσεις είτε χρησιμοποιώντας την πιστωτική τους κάρτα σε 12 άτοκες δόσεις είτε με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων της Εφορίας.

Σε ό,τι αφορά στις εκκρεμείς φορολογικές δηλώσεις αυτές υπολογίζονται στις 600.000 και οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους μέχρι τη Δευτέρα, διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο από 100 έως 500 ευρώ λόγω εκπρόθεσμης υποβολής.

Επίσης, στα τέλη Αυγούστου θα φτάσει και ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος ωστόσο με βάση τις κυβερνητικές εξαγγελίες φέτος θα είναι ελαφρύτερος κατά 10% έως 30% για τους ιδιοκτήτες ακίνητων.
Από τον ΕΝΦΙΑ αναμένεται να εισρεύσουν στα ταμεία 2,2 δισ. ευρώ ενώ να σημειωθεί ότι φόρος θα πληρωθεί σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία τον Ιανουάριο του 2020.

Τέλος μέχρι τον Γενάρη, όπως και κάθε έτος, θα πρέπει να εξοφληθούν και τέλη κυκλοφορίας του 2020 ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Πάντως απ’ ότι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής δεν αναμένεται κάποια αλλαγή σε σχέση με τα περυσινά.

Απάντηση