Προς το διπλό νόμισμα (του Τάσου Τελογλου)

0

image

Χωρίς μια αλλαγή κυβέρνησης η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ την Κυριακή και πιθανόν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα γυρίσει πίσω στο 1974. Θα είναι μια χώρα κατεστραμμένη, γιατί έζησε χωρίς κανόνες και το πολιτικό προσωπικό της αποφάσισε να διαπραγματευθεί χωρίς κανόνες. Ο κ. Τσίπρας το παράκανε ρισκάροντας την κατάργηση του κεκτημένου της χώρας από το 1980.

Η κυβέρνηση που είπε ότι δεν θέλει χρήματα, ανακοίνωσε δια του πρωθυπουργού ότι η συμφωνία που της προτάθηκε (αρχικά από την κ. Μέρκελ) περιλαμβάνει δέσμευση για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι έχει ως όπλο την βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού «για μια συμφωνία». Μόνο που ο ελληνικός λαός αποφάσισε θεωρώντας ότι δεν ψηφίζει για έξοδο από την Ευρώπη. Τώρα κινδυνεύει να ταξιδεύει στην Ευρώπη όπως οι Μολδαβοί.

Το καθήκον της αντιπολίτευσης, που μάλλον δεν κατάλαβε τίποτα στην προχθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, είναι τώρα να εξηγήσει στον κ. Τσίπρα ότι υπάρχουν και οι δικές της «κόκκινες γραμμές». Και εν τέλει, ας τον αφήσει μόνο του, με το 61% του λαού, καμιά αντίρρηση, αν συνεχίσει να αγνοεί τον διακρατικό–διακυβερνητικό χαρακτήρα της Ένωσης. Για το καλό των πιο φτωχών από τους φτωχούς της κοινωνίας μας. Αυτοί δεν θα έχουν ευρώ στα χέρια τους, αλλά μόνο τίτλους ότι τους χρωστάνε τα περίφημα IOUs. Θα μείνουν απλήρωτοι, χωρίς πρόσβαση στα νοσοκομεία και σε στοιχειώδεις δομές κοινωνικής πρόνοιας. Η χώρα θα εκτοξευθεί με ορμή πολλές δεκαετίες πίσω, ενώ το κοινωνικό μίσος θα πολλαπλασιασθεί .

Δεν ξέρω αν υπάρχει χρόνος για να μείνουμε ακόμα στο κοινό νόμισμα. Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής και την κατάρρευση των τραπεζών όπου μας οδήγησε η παροιμιώδης επιπολαιότητα της κυβέρνησης Τσίπρα. Χρεοκόπησε και τυπικά τη χώρα εξαιτίας της ιδεοληψίας, της τεμπελιάς και της αδυναμίας της να αντιληφθεί την πραγματικότητα. Η χώρα, αν φύγει από την Ευρώπη, πρέπει να μπορεί να γυρίσει σε αυτήν. Και με αυτή την κυβέρνηση δεν θα γυρίσει.

Index_Page

Leave a Reply