Προανακριτική για Novartis: Επιμένουν στην ένταση Τζανακόπουλος και Πολάκης -«Προχωράμε», λέει ο Τασούλας

0

Να συντηρήσει τις κραυγές για να κρύψει την πολιτική ήττα επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την αντιπολιτευτική τακτική που επιχείρησε να εισαγάγει στις εργασίες της προανακριτικής επιτροπής για την σκευωρία της Novartis.

Μετά από ένα δεκαπενθήμερο ακραίων τραμπουκισμών, απειλών και λεκτικών προπηλακισμών που πυροδότησε η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα πως «οι ευγένειες και οι καθωσπρεπισμοί τελείωσαν» η αξιωματική αντιπολίτευση διαπιστώνει πως ο πεζοδρομιακός ακτιβισμός δεν αποδίδει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Οι Παύλος Πολάκης και Δημήτρης Τζανακόπουλος απο μέλη της προανακριτικής και κατήγοροι θα καταστούν εξεταζόμενοι. Την ίδια ώρα οι «σύντροφοί» τους καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για την ακραία συμπεριφορά τους που θυμίζει την οδυνηρή τακτική της Χρυσής Αυγής. Σύμφωνα δε με πληροφορίες το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – μεταξύ των οποίων και μέλη της προανακριτικής – εξέφραζαν την δυσφορία τους για την τακτική των δύο καθώς θεωρούν ότι τους οδηγεί σε απομόνωση και σε επικοινωνιακό στραπάτσο. Το ερώτημα ωστόσο που εγείρεται είναι αν η τοξική αντιπολίτευση είχε την έγκριση της ηγεσίας ή αν για μια ακόμα φορά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βγήκαν εκτός ορίων με αποτέλεσμα ο Αλέξης Τσίπρας να καλείται να συμμαζέψει το χάλι.

Για την ώρα φαίνεται να ισχύει το πρώτο γι αυτό και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνέχισε τον «χαρτοπόλεμο» επιστολών με νέο κείμενο που απέστειλε στον Πρόεδρο της Βουλής στο οποίο μιλά για «μεθόδευση της πλειοψηφίας», «νομικούς ακροβατισμούς» και «ωμή έκφραση του πλειοψηφισμού».

Αλ. Τσίπρας: Ωμή έκφραση του πλειοψηφισμού

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει την απόφαση εξαίρεσης των δύο βουλευτών ως «κραυγαλέα και αβάσιμη κατασκευή» αρνούμενος να δεχθεί τα κοινοβουλευτικά και νομικά επιχειρήματα που συμπεριέλαβε σε προηγούμενη επιστολή του ο κ. Κώστας Τασούλας προκειμένου να του δείξει ότι η «αποβολή» των Δ. Τζανακόπουλου και Π. Πολάκη είναι σύννομη.


Πάντως, ο κ. Τσίπρας δεν δηλώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποχωρήσει από τις έρευνες αν και επισημαίνει πως δεν θα αλλάξει την σύνθεση της ομάδας των 7 βουλευτών που είχε αποφασίσει εξ αρχής η κοινοβουλευτική του ομάδα. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται να ορίσει αντικαταστάτες και πως πιθανότατα θα μετέχει στις εργασίες με τους υπόλοιπους πέντε βουλευτές.

Τασούλας: Διαφωνώ με τον Τσίπρα – Προχωράμε ως έχουμε

Από την άλλη πλευρά ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας επανέλαβε την διαφωνία του με την επιμονή του κ. Αλέξη Τσίπρα.

«Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι οι διατάξεις περί εξαίρεσης δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Διαφωνώ. Η διαδικασία της εξαίρεσης υπάρχει από την στιγμή που η επιτροπή έχει αρμοδιότητα εισαγγελέα πρωτοδικών. Δεν υπάρχει περίπτωση εισαγγελέας πρωτοδικών να είναι ταυτόχρονα και εισαγγελέας και μάρτυρας. Ο θεσμός της εξαίρεσης υφίσταται και είναι στοιχειώδης κανόνας διασφάλισης της αμεροληψίας των ανακριτικών υπαλλήλων», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής σε συνομιλία του με κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Σε ερώτηση με το πως θα συνεχιστούν οι εργασίες της ο κ. Τασούλας υπογράμμισε ότι «θα προχωρήσουμε ως έχουμε» . Ο Πρόεδρος της Βουλής εκτίμησε ότι το σενάριο επέμβασης της φρουράς είναι πολύ μακρινό αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν οι κ.κ Πολάκης και Τζανακόπουλος εμφανιστούν στην επιτροπή θα τους ζητηθεί να αποχωρήσουν.


«Η επιτροπή θα συνεχίσει, δεν είναι διαδικαστικό το ζήτημα αλλά να βρεθεί η αλήθεια για τα αδικήματα», υπογράμμισε με νόημα ο κ. Τασούλας σχολιάζοντας με νόημα ότι η επιστολή Τσίπρα ήταν ηπίων τόνων.

Η συνεδρίαση της Πέμπτης

Πλέον, το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στην επόμενη συνεδρίαση της προανακριτικής που έχει οριστεί για την Πέμπτη. Σύμφωνα με πληροφορίες οι Τζανακόπουλος – Πολάκης θα επιχειρήσουν να μετέχουν στις εργασίες αδιαφορώντας για τις σχετικές αποφάσεις. Απο την άλλη πλευρά το προεδρείο της επιτροπής προσανατολίζεται σε ήπια αντιμετώπιση. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η συνεδρίαση δεν πρόκειται να ξεκινήσει με την παρουσία ατόμων που δεν έχουν δικαίωμα να παρίστανται ωστόσο προσθέτουν ότι δεν πρόκειται να ζητήσουν την επέμβαση της φρουράς. «Εάν θέλουν να αυτοεξευτελιστούν ας το κάνουν» απαντούν χαρακτηριστικά. Πάντως, οι εκτιμήσεις – ή προσδοκίες – των περισσοτέρων συγκλίνουν στο ότι οι Πολάκης – Τζανακόπουλος θα επιχειρήσουν να στήσουν μια μια ακόμα παράσταση διαμαρτυρίας και θα αποχωρήσουν. Μια τέτοια εξέλιξη ωστόσο ενδεχομένως να προκαλέσει – με ευθύνη ΣΥΡΙΖΑ – την τρίτη κατά σειρά αναβολή της εξέτασης του πρώην επικεφαλής της Novartis Hellas Κωνσταντίνου Φρουζή στον οποίο, κατά τα άλλα, η Κουμουνδούρου επιθυμεί να υποβάλλει κρίσιμες ερωτήσεις.

Εξώδικο Τουλουπάκη

Την ώρα πάντως που οι έρευνες της προανακριτικής της Βουλής δεν έχουν ξεκινήσει, στην τακτική δικαιοσύνη οι εξελίξεις είναι έντονες καθώς η επικεφαλής κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη επέλεξε να απαντήσει με εξώδικο στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» για τους προστατευόμενους μάρτυρες στην έρευνα για τη Novartis.

Η κυρία Τουλουπάκη παραθέτει μάλιστα και τη δική της επιχειρηματολογία υποστηρίζοντας πως ακόμα και αν κριθεί παράτυπος ο χαρακτηρισμός των μαρτύρων ως «προστατευόμενοι» λόγω της εμπλοκής τους στις αμερικανικές έρευνες, αυτό δεν ακυρώνει και τα όσα έχουν καταθέσει.

πηγη

Απάντηση