«Πρέπει να επιστρέψουν»: Μενδώνη κατά Βρετανικού Μουσείου για τη μούχλα στα Γλυπτά του Παρθενώνα

0

«Η κατάσταση είναι πολύ απογοητευτική για το Βρετανικό Μουσείο και ενισχύει το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα και την επανένωσή τους με τον Παρθενώνα», αναφέρει η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, με αφορμή φωτογραφίες στις οποίες φαίνεται η μούχλα στο ταβάνι, στην αίθουσα που εκτίθενται τα μάρμαρα.

Η κυρία Μενδώνη αναφέρει πως πρόκειται για μια «εξαιρετικά προσβλητική» κατάσταση έναντι των εκθεμάτων στο Μουσείο και κάνει λόγο για «εικόνα εγκατάλειψης».

«Η κατάσταση, έτσι όπως παρουσιάζεται στις σχετικές φωτογραφίες που σήμερα δημοσιεύθηκαν στον Τύπο, είναι πολύ απογοητευτική για το Βρετανικό Μουσείο και εξαιρετικά προσβλητική έναντι των εκθεμάτων, όταν μάλιστα τα εκθέματα είναι τα Γλυπτά του Παρθενώνα» σημείωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Πολιτισμού.

«Η εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει σήμερα το Βρετανικό Μουσείο, ενισχύει το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα και την επανένωσή τους με τον Παρθενώνα», τόνισε η κυρία Μενδώνη.

Υπενθυμίζεται πως Κρητικοί επισκέπτες του Βρετανικού Μουσείου φωτογράφισαν πρόσφατα μούχλα και υγρασία στην αίθουσα με τα Γλυπτά του Παρθενώνα και οι φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν αρχικά στο cretapost.gr και στη συνέχεια σχεδόν σε όλες τις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες.

στην συγκεκριμένη αίθουσα, το 2018 παρουσιάστηκε διαρροή νερού μετά την έντονη βροχόπτωση στο Λονδίνο, με αποτέλεσμα να στάζουν νερά δίπλα από τον κορμό της Ίριδος.

Το Βρετανικό Μουσείο υποστήριξε τότε με γραπτή του δήλωση ότι: «υπήρξε ένα μικρό περιστατικό κατά τη διάρκεια πρόσφατης πολύ βαριάς βροχόπτωσης, όταν μία μικρή ποσότητα νερού εισήλθε στη γκαλερί. Κανένα από τα γλυπτά δεν υπέστη ζημιά και το θέμα έχει αντιμετωπιστεί».

Σύμφωνα με το Μουσείο, λαμβάνονται όλα τα μέτρα, καθώς «η συντήρηση της συλλογής είναι θεμελιώδους σπουδαιότητας για το Βρετανικό Μουσείο».

Πηγή

Απάντηση