“Πράσινο φως” σε ελληνικά προϊόντα στη Ρωσία μετά το εμπάργκο

0

pr_520_355

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα ακόμα προλαβαίνει, εφόσον κινήσει άμεσα τις διαδικασίες, να αποτελεί μία από τις πρώτεςχώρες που θα μπουν στην ρωσική αγορά όταν αρθεί τοεμπάργκο δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Γεωργίας Αλέξιε Αλεξένκο.

Εξέφρασε μάλιστα και την ελπίδα ότι η ρωσική κυβέρνηση θα δώσει το “πράσινο φως” σε ελληνικά προϊόντα όπως ροδάκινα, φράουλες και πορτοκάλια ώστε να επανέλθουν στα ράφια της ρωσικής αγοράς,μετά τον αποκλεισμό, που επιβλήθηκε τον περασμένο Αύγουστο, σε οπωροκηπευτικά προέλευσης κρατών-μελών της ΕΕ, ως αντίμετρο στις κοινοτικές κυρώσεις σε βάρος της χώρας.

Ο κ. Αλεξένκο δεσμεύτηκε να στείλει επιστολή στον Ρώσο πρωθυπουργό Μεντβέντεφ,γνωστοποιώντας του την εξαίρεση των τριών ελληνικών προϊόντων από τον αποκλεισμό, ύστερα και από σχετικό αίτημα του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Παναγιώτη Σγουρίδη.

Οπως ενημέρωσε ο κ. Αλεξένκο, από την ημερομηνία που θα αποσταλεί η επιστολή,θα απαιτηθεί διάστημα τριών μηνών προκειμένου να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες που αφορούν μεταξύ άλλων τους ελέγχους και την επίσκεψη εμπειρογνωμόνων από τη Ρωσία στις ελληνικές μονάδες, οι οποίοι θα πιστοποιήσουν την ασφάλεια και την ποιότητα των ελληνικών προϊόντων. Υπογραμμίζεται ότι Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία και Ισπανία έχουν ήδη κινήσει τις σχετικές ανάλογες διαδικασίες.

Επισημαίνεται, πάντως, ότι οι επιχειρήσεις γάλακτος, κρέατος και ιχθυρών που έλαβαν το πράσινο φως για έναρξη εξαγωγών στη ρωσική αγορά, αλλά τελικά δεν κατάφεραν να ξεκινήσουν λόγω εμπάργκο δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν εκ νέου τον σχετικό φάκελο, απλώς θα πρέπει οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της χώρας να αναλάβουν εκ νέου τη δέσμευση για την ασφάλεια και την ποιότητα των ελληνικών τροφίμων.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του οργανισμού πιστοποίησης A-CERT Στέφανος Μπίλλας, η χώρα μας φιλοδοξεί να ξεκλειδώσει μια νέα αγορά στη Ρωσία, αυτή των ελληνικών εξαγωγών ζώων και πολλαπλασιαστικού υλικού (φυτικού και ζωικού), αλλά και του μελιού.

ΠΗΓΗ : ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απάντηση