Πράσινη λύση για τους αυθαίρετους οικισμούς

0
alt Σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς ανοίγει το θέμα των παράνομων οικισμών και συζητά ένα συγκεκριμένο πλαίσιο λύσης με περιβαλλοντικό ισοζύγιο. Το θέμα αφορά πολλούς οικισμούς με δεκάδες χιλιάδες σπίτια στην Αττική, στην Κορινθία αλλά και σε όλη τη χώρα.

Δείτε τι αναφέρεται στο άρθρο της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ:

Πώς θα γίνει η νομιμοποίηση αυθαίρετων οικισμών

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: TO ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΕΙΣΦΟΡΑ ΣΕ ΓΗ ΚΑΙ ΣΕ ΧΡΗΜΑ

Ρύθμιση παρεμφερή με τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς σχεδιάζει το ΥΠΕΚΑ, σύμφωνα με την οποία οι ιδιοκτήτες θα καταβάλλουν εισφορά σε γη ώστε να δημιουργούνται νέα δάση αλλά και σε χρήμα, προκειμένου να τακτοποιηθούν όχι μεμονωμένα ακίνητα αλλά ολόκληροι οι οικισμοί.

Τι σχεδιάζεται για τους παράνομους οικισμούς

  1. Παραχώρηση εκτάσεων στο Δημόσιο προκειμένου να υπάρξει περιβαλλοντικό ισοζύγιο.
  2. Ως αυθαίρετα πρέπει να δηλωθούν και να τακτοποιηθούν όλα τα σπίτια που υπάρχουν στους οικισμούς. Αυτό γίνεται προκειμένου να υπάρχει εισφορά και σε χρήμα.
  3. Κόκκινη γραμμή μπαίνει για τους παράνομους οικισμούς από το 2007 έως το 2009
  4. Αν υπάρξει διακομματική συναίνεση για το θέμα τότε από το ΥΠΕΚΑ θα προταθεί το πάγωμα όλων των προστίμων που έχουν επιβληθεί στους οικισμούς μέχρι να ολοκληρωθούν οι δασικοί χάρτες.

! Μόνο 59 χάρτες υπάρχουν σήμερα σε όλη την Ελλάδα που έχουν κυρωθεί ολικώς ή μερικώς

«Το πρόβλημα με τους αυθαίρετους οικισμούς είναι μια πραγματικότητα που κρατάει σε ομηρεία χιλιάδες συμπολίτες μας και υποβαθμίζει το περιβάλλον» λέει στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς. «Πρέπει επιτέλους να δώσουμε λύση. Σταματάμε την εξέλιξη του φαινομένου και βάζουμε κόκκινη γραμμή στην αυθαιρεσία. Οριοθετούμε τους οικισμούς και προτείνουμε λύσεις με περιβαλλοντικό ισοζύγιο».

Πράσινη λύση για τους αυθαίρετους οικισμούς

Με παραχώρηση εκτάσεων στο Δημόσιο προκειμένου να δημιουργηθεί νέο δάσος και να υπάρχει σαφές περιβαλλοντικό όφελος σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση προτίθεται το υπουργείο Περιβάλλοντος να λύσει τον γόρδιο δεσμό των αυθαίρετων οικισμών. Εφόσον το σχέδιο γίνει δεκτό στη Βουλή, ταυτόχρονα θα ζητηθεί από το υπουργείο να παγώσουν τα πρόστιμα για αυθαίρετη δόμηση στα δάση μέχρι την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών από το Κτηματολόγιο – που όμως αυτή τη στιγμή έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό μόλις 1%!

Η λύση που προκρίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος για τους αυθαίρετους οικισμούς στα δάση στηρίζεται σε τρεις πυλώνες. Έτσι, πέρα από την παραχώρηση εκτάσεων, προβλέπεται η δήλωση κάθε σπιτιού που βρίσκεται στους οικισμούς ως αυθαιρέτου καθώς και η χάραξη κόκκινης γραμμής που θα αφορά αυθαίρετους οικισμούς που δημιουργήθηκαν έως το 2009 επειδή για το διάστημα 2007-2009 υπάρχουν οι νεότερες αεροφωτογραφίες.

Το πρόβλημα με τους αυθαίρετους οικισμούς παραμένει μεγάλο. Μόνο στην Αττική έχουν καταγραφεί έως σήμερα γύρω στους 150 στους οποίους υπάρχουν αυτή τη στιγμή περί τα 10.000 σπίτια. Όπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, τα τελευταία 30 χρόνια δεν επιχειρήθηκε μια συνολική λύση για το πρόβλημα αλλά έχουν γίνει πολλές επιμέρους προσπάθειες για τακτοποίηση μεμονωμένων οικισμών, όπως π.χ. η πρόσφατη ρύθμιση για τον οικισμό Νέα Ζωή Μάνδρας για τον οποία αίρεται ο δασικός του χαρακτήρας και δρομολογείται η ένταξη στο σχέδιο πόλης.

Οι τρεις προαναφερόμενοι πυλώνες αποτελούν ένα μόνο μέρος του πλαισίου λύσης που θα παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς στο περιθώριο της συζήτησης για το νομοσχέδιο που αφορά τις εισφορές σε γη και χρήμα για τις εντασσόμενες στο σχέδιο πόλης περιοχές.

Η προϋπόθεση

Η προϋπόθεση που βάζουν από το ΥΠΕΚΑ προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία είναι μία: να υπάρξει διακομματική συναίνεση για το θέμα στη Βουλή, «θα προχωρήσουμε μόνο αν στη Βουλή υπάρξει συναίνεση, αποδοχή ή έστω ανοχή» λένε πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος. «Δεν επιβάλλουμε τίποτα».

Αν τελικά οι προτεινόμενες λύσεις γίνουν δεκτές ως βάση εκκίνησης για τη διευθέτηση του προβλήματος, τότε, λένε από το ΥΠΕΚΑ, θα ζητήσουν να παγώσουν όλα τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στους αυθαίρετους οικισμούς μέχρι να ολοκληρωθούν οι δασικοί χάρτες όπου είναι αποτυπωμένοι όλοι οι παράνομοι οικισμοί μαζί και με άλλες πληροφορίες. Οι αυθαίρετοι οικισμοί έχουν δημιουργηθεί μέσα σε δάση και δασικές περιοχές. Γι’ αυτό και από το υπουργείο ξεκαθαρίζουν ότι η όποια λύση επιλεγεί δεν θα αφορά μεμονωμένα αυθαίρετα που έχουν ξεφυτρώσει στη μέση του πουθενά. Η λύση σε πρώτη φάση ξεκινά με την αποτύπωση όλων των παράνομων οικισμών. Για τούτο θα χρησιμοποιηθεί η υπάρχουσα καταγραφή από το Κτηματολόγιο η οποία αφορά κάθε περιοχή που μπαίνει σε καθεστώς κτηματογράφησης. Ο στόχος είναι να υπάρξει πλήρης καταγραφή με την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου το 2020. Ταυτόχρονα θα ζητηθεί από τους δήμους να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία της καταγραφής.
Ήδη έχει προχωρήσει η καταγραφή σε Αττική και Κορινθία. Για την Αττική έχει δείξει ότι υπάρχουν μέχρι τώρα περίπου 150 παράνομοι οικισμοί σε δασικές εκτάσεις σε 25 δήμους με συνολικά 10.000 σπίτια. Μόνο στη Δυτική και Βορειοδυτική Αττική κατά μήκος της ακτίνας Μέγαρα – Βίλια – Οινόη υπάρχουν περί τους 50 οικισμούς με 1.500 αυθαίρετα. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος σε αυτούς τους δήμους οι δασικές εκτάσεις μέσα στις οποίες έχουν ανεγερθεί οι παράνομοι οικισμοί ανέρχονται σε 25.000 στρέμματα όταν οι εντός σχεδίου περιοχές εκτείνονται σε έκταση 75.000 στρεμμάτων.

Οι παράνομοι οικισμοί στην Κορινθία

Για την περιοχή της Κορινθίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η συνολική έκταση φθάνει τα 2.300.000 στρέμματα. Από αυτά, τα δάση και οι δασικές εκτάσεις είναι 1.400.000 στρέμματα. Η εκτίμηση είναι ότι οι παράνομοι οικισμοί καταλαμβάνουν 4.000 στρέμματα δάσους, που είναι το 3 τοις χιλίοις της έκτασης του νομού.

Επιπλέον, εδώ υπάρχει και μια άλλη παράμετρος που μπερδεύει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Σύμφωνα με τα στοιχεία των δασικών υπηρεσιών, έχουν εκχερσωθεί για γεωργική χρήση 5.000 στρέμματα. Ωστόσο, από το ΥΠΕΚΑ θεωρούν ότι ο αριθμός των εκχερσωμένων εκτάσεων φθάνει τα 7.000 στρέμματα που είναι το 5 τοις χιλίοις της έκτασης.

Σημειώνεται ότι για την τελευταία περίπτωση, δηλαδή τη μετατροπή των δασικών εκτάσεων σε γεωργικές το διάστημα 1975-2007 με νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που συζητιέται αυτήν την περίοδο στη Βουλή προτείνεται η συνέχιση της εκμετάλλευσης από τους καταπατητές – μόνο για γεωργική χρήση – με την καταβολή προστίμου από 700 έως 1.000 ευρώ το στρέμμα.

Υπενθυμίζεται ότι για τις δασικές εκτάσεις που έχουν εκχερσωθεί πριν από το 1975, με διοικητική πράξη, υπάρχει ήδη νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία με την καταβολή προστίμου και εδώ από 700 έως 1.000 ευρώ το στρέμμα μεταβιβάζεται η κυριότητα στους καταπατητές. Αν πάψει η γεωργική εκμετάλλευση, οι εκτάσεις περιέρχονται στη δικαιοδοσία του Δημοσίου.
Επί της ουσίας το σκεπτικό του υπουργείου για να διευθετηθεί το θέμα με τους παράνομους οικισμούς πατάει πάνω στη λύση που δόθηκε πρόσφατα για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς. Και στις δύο περιπτώσεις κυρίαρχο ρόλο παίζει η εισφορά σε γη προκειμένου να υπάρξει περιβαλλοντικό ισοζύγιο

Τέσσερις κόκκινες γραμμές

Από το Υπουργείο Περιβάλλοντος εξηγούν ότι δεν έχουν ακόμη καθοριστεί όλες οι προϋποθέσεις. Ωστόσο υπάρχουν μερικά πράγματα στον έως τώρα σχεδιασμό που είναι αδιαπραγμάτευτα. Ποια είναι αυτά;

  1. Κάθε περίπτωση παράνομου οικισμού θα εξεταστεί ξεχωριστά και δεν θα υπάρξει οριζόντια λύση, όπως είναι για παράδειγμα το γκρέμισμα όλων ανεξαιρέτως των οικισμών. «Δεν μπορούμε να γκρεμίσουμε τόσα σπίτια» λένε πηγές του ΥΠΕΚΑ.
  2. Θα εξεταστεί σε όλους τους οικισμούς, όπου υπάρχει επέμβαση του κράτους: δηλαδή, έχει γίνει σύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ, πραγματοποιήθηκαν έργα για δρόμους, πλατείες και κοινωνικές υποδομές, εάν υπάρχει η πολεοδομική και περιβαλλοντική δυνατότητα να εξαιρεθούν από τη δασική νομοθεσία. Γύρω από αυτούς τους οικισμούς θα χαραχθεί στον χάρτη μια κόκκινη γραμμή που θα τους περικλείει. Έξω από αυτήν δεν θα επιτρέπεται τίποτα.
  3. Όλα τα σπίτια πρέπει να δηλωθούν ως αυθαίρετα και να τακτοποιηθούν πληρώνοντας τα ανάλογα τέλη και πρόστιμα. Και θα πρέπει να παραχωρηθούν εκτάσεις προκειμένου να δημιουργηθεί νέο δάσος ή να αναδασωθεί επιπλέον έκταση.
  4. Για όλες τις περιπτώσεις θα προηγηθεί ειδική πολεοδομική και περιβαλλοντική μελέτη ώστε η λύση που θα προκριθεί να είναι φιλική προς το περιβάλλον και τις γύρω περιοχές: χαμηλός συντελεστής δόμησης, δημιουργία δρόμων και πλατειών με μεγαλύτερη αναλογία πρασίνου από το σχέδιο πόλης.
    Σημειώνεται ότι για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς ο μέσος συντελεστής δόμησης για κατοικία είναι 0,4.

Ποιοι οικισμοί θα κατεδαφίζονται

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, το «πλαίσιο λύσης» που θα παρουσιάσουν τις επόμενες ημέρες στη Βουλή προβλέπει το γκρέμισμα όλων των κτιρίων που βρίσκονται σε οικισμούς που έχουν δημιουργηθεί μετά το 2009. Η κόκκινη γραμμή για τα αυθαίρετα είναι ο Ιούλιος του 2011. Η κόκκινη γραμμή για τους παράνομους οικισμούς πάει δύο χρόνια πίσω. Οι τελευταίοι οικισμοί που περιλαμβάνει η γραμμή είναι αυτοί που ανεγέρθηκαν το 2007, το 2008 και το 2009. Και οι χρονιές αυτές έχουν επιλεγεί επειδή τότε έγινε η τελευταία αεροφωτογράφιση για τη σύνταξη των δασικών χαρτών. «Αυτή η κόκκινη γραμμή θα έχει την ίδια θεσμική ισχύ με αυτήν που ισχύει για τα αυθαίρετα», λένε πηγές του ΥΠΕΚΑ.

Leave a Reply