ΠΡΑΓΜΑΤΙ.. ΤΗΣ ΤΡΕΛΗΣ (Άρθρο απάντηση του Ανδρέα Λιακουρα)

0

image

Διάβασα στην έγκριτη ηλεκτρονική εφημερίδα σας, στις 15/06/2016 το άρθρο της πολιτευτού με τη Ν.Δ στο νομό μας κυρίας Μπάγκα Γιώτας με τίτλο «της τρελής…».
Εκ της θέσεώς μου αφ’ ενός  ως Συντονιστή – Διευθυντή του Ψυχιατρικού Τομέα, και αφ’ ετέρου ως Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Κορίνθου  οφείλω να αποσαφηνίσω  ζητήματα που θέτει η κυρία Μπάγκα στο άρθρο της.
Δεν θα έπαιρνε πολύ ώρα στην αρθρογράφο αν αναζητούσε τον ορισμό  της Υγείας σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. «Υγεία είναι η κατάσταση της πλήρους Σωματικής, Ψυχικής και Κοινωνικής ευεξίας και όχι μόνο η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας».  Η πληροφόρηση του παραπάνω ορισμού θα προφύλασσε την κα πολιτευτή από την εκδήλωση της δυσαρέσκειάς της ως προς την προκήρυξη τριών θέσεων ψυχιάτρων στο νοσοκομείο Κορίνθου και όχι περισσότερων θέσεων (σε αντικατάσταση των θέσεων των ψυχιάτρων εννοείται) ιατρών άλλων ειδικοτήτων που έχει ανάγκη το νοσοκομείο.
Επίσης η αρθρογράφος, αν ανέτρεχε στα τελευταία στοιχεία της  ΕΛΣΤΑΤ για την ψυχική υγεία στην Ελλάδα,  θα πληροφορούταν  την δραματική αύξηση των ψυχικών διαταραχών στον πληθυσμό (topontiki.gr 15/06/2016). Θα έπρεπε από την άλλη να έχει υπόψη της και το πανθομολογούμενο γεγονός της κατακόρυφης αύξησης των αυτοκτονιών στη χώρα μας, που ευθέως συνδυάζεται με την κρίση και την απελπισία που αυτή έχει φέρει συμπολίτες μας.
Σύμφωνα με την μεγαλύτερη έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί , προ κρίσης, υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε 14 χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, για τα χαρακτηριστικά των ατόμων που επισκέπτονται τις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, βρέθηκε ότι το 25% έπασχαν από κάποια ψυχική διαταραχή. Επειδή η κ. Μπάγκα είναι μέλος του νεοϊδρυθέντος συλλόγου που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ατόμων με νεοπλασίες οφείλω να την πληροφορήσω ότι πάνω από το 37% των ατόμων με καρκίνο εμφανίζουν  κατάθλιψη.  Παράλληλα αναφέρω  ότι σύμφωνα με έρευνα Βρετανικών Πανεπιστημίων σε 70 χώρες για τις επιπτώσεις της κρίσης και ιδιαίτερα της ανεργίας κατά τα έτη 2008 – 2010 στις περιπτώσεις καρκίνου που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό ‘’The Lancet’’ μεταξύ άλλων αναφέρουν:
«Βρήκαμε ότι η αυξημένη ανεργία σχετίζεται με μεγαλύτερη θνησιμότητα από καρκίνο, όμως η καθολική ιατρική κάλυψη προστάτευσε από αυτές τις συνέπειες, ιδίως όσον αφορά τους θεραπεύσιμους καρκίνους (σ.σ. με ποσοστό επιβίωσης πάνω από 50%), όπως του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου», δήλωσε ο Μαρουθάπου, ένας εκ των ερευνητών. «Οι περικοπές στην υγεία κοστίζουν ζωές», πρόσθεσε.
Οι πολιτικές λιτότητας, όποιος και να τις ασκεί, σκοτώνουν όπως ρητά δηλώνουν οι Στάκλερ  και Μπαζού, δυο διάσημοι ερευνητές σε αντίστοιχη έρευνά τους.
Στα του Νοσοκομείου μας τώρα. Από το 2000 το Νοσοκομείο Κορίνθου, όπως και όλα τα Γενικά Νοσοκομεία της χώρας, συμμετέχει στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση με το κωδικό όνομα ‘’Ψυχαργώς’’, που εκπονήθηκε από το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με συναρμόδια Υπουργεία και την Ευρωπαϊκή Ένωση .  Σκοπός της πολιτικής αυτής ήταν και συνεχίζει να είναι, η αποασυλοποίηση των χρονίων πασχόντων, το κλείσιμο των μεγάλων ασύλων, που σε μεγάλο μέρος έχει επιτευχθεί, η λειτουργία ψυχιατρικών κλινικών και άλλων δομών στα Γενικά Νοσοκομεία της χώρας.
Σύμφωνα λοιπόν με αυτόν τον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας  το Νοσοκομείο Κορίνθου εντάχθηκε στο πρόγραμμα για δημιουργία και λειτουργία Ψυχιατρικής κλινικής, Ξενώνα χρόνιων πασχόντων, κινητής μονάδας ψυχικής υγείας. Η λειτουργία όλων των παραπάνω είναι ο λόγος προκήρυξης των  τριών θέσεων ψυχιάτρων. Μέχρι στιγμής δυστυχώς στο νοσοκομείο λειτουργούν μόνο τα τακτικά Ψυχιατρικά ιατρεία που δέχονται πάνω από3.500 (τρεισήμισι χιλιάδες ολογράφως) επισκέψεις τον χρόνο και ο Ξενώνας χρονίων πασχόντων.
Για την λειτουργία της ψυχιατρικής κλινικής ανακατασκευάστηκε εκ «θεμελίων»  ολόκληρος ο πρώτος όροφος της παλαιάς πτέρυγας του Νοσοκομείου και κόστισε 1.100.000 €. Ο εξοπλισμός της κλινικής που βρίσκεται σε εξέλιξη στοιχίζει 200.000 € περίπου.  Οι προκηρύξεις θέσεων ψυχιάτρων δεν είναι ζήτημα μόνο του Νοσοκομείου Κορίνθου αλλά σχεδόν όλων των νοσοκομείων της επικράτειας και ο λόγος βέβαια δεν είναι ότι οι ψυχίατροι έχουμε μέσον στο Υπουργείο και γι αυτό γίνονται σωρηδόν προκηρύξεις θέσεων αλλά ο παρακάτω.
Στις 24/4/2013 υπογράφηκε από τον τότε Υπουργό Υγείας της Ν.Δ  κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο και τον Επίτροπο  Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης της Ε.Ε  κ. Lazlo Andor Μνημόνιο Συνεργασίας για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της ψυχικής υγείας, με καταληκτική ημερομηνία την 31η  Δεκεμβρίου 2015. Το ανωτέρω Μνημόνιο  πήρε παράταση για κάποιο χρονικό διάστημα.  Αν, στο τέλος αυτού του διαστήματος δεν έχουν εκπληρωθεί τα ανωτέρω, τότε η χώρα είναι υποχρεωμένη να επιστρέψει τα χρήματα στην Ε.Ε.
Πέραν όλων των ανωτέρω ως πολιτευτής σίγουρα γνωρίζετε ότι οι προσλήψεις δεν είναι πλέον ζήτημα του καθενός Νοσοκομείου αλλά του Υπουργείου. Διότι και η Υγεία έχει μπει στις πολιτικές  10 φεύγουν ένας προσλαμβάνεται. Μακάρι το Υπουργείο να επικύρωνε όσες θέσεις θέλουμε στον χρόνο που θέλουμε. Αυτό όμως ας μη μας οδηγεί στην λογική, αφού ψόφησε η κατσίκα μου να ψοφήσει και του γείτονα.
Κυρία Μπάγκα στέρεα άποψή μου είναι ότι δεν προσφέρουμε καλές υπηρεσίες στον πολύ ευαίσθητο τομέα της Υγείας με τον διαχωρισμό πρωτευόντων και δευτερευόντων ασθενειών και ως εκ τούτου ασθενών διαφόρων κατηγοριών. Επίσης  δεν προσφέρουμε καλές υπηρεσίες αν δεν έχουμε μια ικανή ενημέρωση και δεν έχουμε μια όσο το δυνατόν σφαιρική αντίληψη.  Όμως, σε καμιά περίπτωση δεν  δικαιούμαστε να υποδαυλίζουμε τον λεγόμενο κοινωνικό αυτοματισμό. Ασυγχώρητο λάθος, ηθικό και δεοντολογικό να βάζουμε τους καρκινοπαθείς ενάντια στους ψυχασθενείς, τους νεφροπαθείς ενάντια στους ημιπληγικούς, τους τυφλούς ενάντια στους καρδιοπαθείς και πάει λέγοντας. Θα τρίβουν τα χέρια τους αυτοί που κερδίζουν υπέρογκα ποσά από τις ασθένειες να βρίσκουν συλλόγους ασθενών ενάντια σε συλλόγους άλλων ασθενών.
Κυρία Μπάγκα όποιος αγωνίζεται από οποιοδήποτε θέση, ενάντια σε οποιαδήποτε ασθένεια ουσιαστικά αγωνίζεται για τον Άνθρωπο και τελειώνοντας, ενώ υπάρχουν πολλοί, αναφέρω ένα ορισμό της Ψυχής.
Όπως σημειώνει ο καθηγητής Χρηστός Γιανναράς, «οι Εβδομήκοντα μεταφραστές της Π.Δ. μετέφεραν στα ελληνικά με την λέξη ψυχή το εβραϊκό nephesch που είναι ένας πολυσήμαντος όρος. Ψυχή ονομάζεται κάθε τι έμβιο, κάθε ζώο, συνηθέστατα όμως μέσα στην Γραφή πρόκειται για τον άνθρωπο. Δηλώνει τον τρόπο με τον οποίο η ζωή εκδηλώνεται στον άνθρωπο.
Ανδρέας Λιάκουρας
Συντονιστής – Διευθυντής Ψυχίατρος,
Πρόεδρος  Επιστημονικού Συμβουλίου Νοσοκομείου Κορίνθου
Υ.Γ. Για το πώς γίνονται οι προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού στο Ε.Σ.Υ θα σας παραπέμψω στο Γραφείο Προσωπικού του Νοσοκομείου που άξιοι υπάλληλοι θα σας ενημερώσουν για όλα.

Απάντηση