Πόσο έξυπνα είναι και πόσο… μπορούν να γίνουν τα smart houses;

0

Όταν φεύγουμε από το σπίτι, πάντα υπάρχουν μικρές αμφιβολίες που μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται στο μυαλό μας. Έκλεισα τον θερμοσίφωνα; Μήπως είναι η πόρτα του ψυγείου ανοικτή; Είναι ανοικτός ο συναγερμός; Μήπως έχει μπει κάποιος κλέφτης στο σπίτι; Με ένα έξυπνο σπίτι, μπορείτε να απαλλαγείτε από όλες αυτές τις ανησυχίες με μια γρήγορη ματιά στο smartphone ή το tablet σας. Είναι, πλέον, εφικτό να συνδέετε όλο και περισσότερες συσκευές στο σπίτι σας σε μία άλλη που μπορείτε να έχετε πάνω σας ώστε να έχετε πλήρη γνώση και δυνατότητες χειρισμού τους ακόμα κι αν δεν βρίσκεστε στη βάση σας.

Τα έξυπνα σπίτια σάς επιτρέπουν να έχετε μεγαλύτερο έλεγχο της χρήσης της ενέργειάς σας, αυτοματοποιώντας πράγματα όπως η ρύθμιση της θερμοκρασίας, το άνοιγμα και το σβήσιμο των φώτων, το άνοιγμα και το κλείσιμο των παραθύρων και την προσαρμογή της άρδευσης με βάση τις καιρικές συνθήκες. Τα έξυπνα σπίτια παρέχουν πληροφορίες για τη χρήση ενέργειας που μπορούν να σας βοηθήσουν να έχετε ένα πιο ενεργειακά αποδοτικό σπίτι. Αυτό φυσικά έχει σημαντικό αποτύπωμα τόσο στην τσέπη σας, όσο και στον χρόνο που γλιτώνετε χάρη σε όλους αυτούς τους αυτοματισμούς.

Ένας από τους βασικούς λόγους για την ίδια τους την ύπαρξη, αλλά και απαραίτητο για πολλές από τις λειτουργίες των έξυπνων σπιτιών είναι το γρήγορο διαδίκτυο. Οι υψηλές ταχύτητες μας επιτρέπουν να διασκεδάζουμε με χίλιους τρόπους, από ζωντανούς αγώνες ποδοσφαίρου μέχρι διασκεδαστικά παιχνίδια, όπως κουλοχέρηδες σε πλατφόρμες όπως το PokerStars Casino και διαδραστικά παιχνίδια με φίλους που βρίσκονται μακριά με μηχανές τυχερών παιχνιδιών όπως το Wii U.

Οι προϋποθέσεις για ένα έξυπνο σπίτι

Αν θέλετε να μετατρέψετε την κατοικία σας σε ένα smart home, πρέπει αρχικά να αναβαθμίσετε το WiFi σας. Δεδομένου ότι όλες οι έξυπνες οικιακές συσκευές το χρησιμοποιούν για την επικοινωνία των δεδομένων και των εντολών, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετά ισχυρό WiFi. Για μεγαλύτερα σπίτια, ίσως θελήσετε ακόμη και να σκεφτείτε να αποκτήσετε παραπάνω από ένα ρούτερ. Επίσης, το έξυπνο οικιακό σύστημα δεν είναι απαραίτητα μια αντικειμενική κατάσταση. Αφορά τις εφαρμογές και τις συσκευές εκείνες που θα καλύψουν τις ανάγκες σας. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να αγοράσεις ένα φανταχτερό νέο gadget μόνο για να το έχεις να μαζεύει σκόνη σε μια γωνία, επειδή δεν είναι πραγματικά κάτι που χρειάζεσαι.

Το μέλλον των έξυπνων σπιτιών

Οι λειτουργίες που υπόσχεται η φιλοσοφία του έξυπνου σπιτιού είναι πολλά υποσχόμενες και αναμένεται να αλλάξουν έντονα την καθημερινότητά μας τα επόμενα χρόνια.

Σύντομα, το έξυπνο ρολόι θα χτυπάει με βάση το πρόγραμμά σας και τις προτιμήσεις που έχετε θέσει, το ντους σας θα ανάβει αυτόματα στη θερμοκρασία που προτιμάτε και δεν θα χρειάζεται να περιμένετε να ζεσταθεί το νερό. Το ηλεκτρικό σας αυτοκίνητο θα είναι έτοιμο να ξεκινήσει. Όταν επιστρέψετε στο σπίτι αργότερα, σας περιμένει ένα απροσδόκητο πακέτο, το οποίο παραδίδεται με drone. Θα περιέχει ένα… φάρμακο για το κρυολόγημα. Θα υπάρχουν αισθητήρες υγείας που θα είναι ενσωματωμένοι στο μπάνιο σας και θα εντοπίζουν σημάδια ασθένειας και θα μπορούν να υποβάλουν μια παραγγελία αυτόματα, με βάση τις ανάγκες σας και το ιατρικό σας ιστορικό.

Επίσης, οι εξελίξεις στη ρομποτική θα μας προσφέρουν συσκευές που προσφέρουν χείρα βοηθείας στο καθάρισμα, το μαγείρεμα και πολλά άλλα. Όλες οι περιττές εργασίες πλέον θα γίνονται διαδικαστικά και θα μας μένει πολύς περισσότερος ελεύθερος χρόνος.

Φυσικά, καθώς τα σπίτια μας μαθαίνουν περισσότερα για εμάς, το να τα διατηρούμε ασφαλή θα γίνεται ακόμη πιο σημαντικό. Κάθε συσκευή που είναι συνδεδεμένη στο Διαδίκτυο είναι πιθανός στόχος για χάκερ. Όταν μιλάμε για συσκευές που μπορούν να ξεκλειδώσουν τα σπίτια μας από μακριά, να βλέπουν στα σαλόνια μας χρησιμοποιώντας κάμερες και να συλλέγουν τα πιο ευαίσθητα και προσωπικά μας δεδομένα, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο θα γίνει ακόμη πιο ζωτικής σημασίας.

Τα ρομπότ, επίσης, θα έχουν έναν ρόλο να παίξουν στο έξυπνο σπίτι του μέλλοντος. Στα σκαριά βρίσκονται εταιρείες ρομποτικών επίπλων που αλλάζουν ανάλογα με τις ανάγκες σας, προσφέροντας στο σπίτι μας καλύτερη διαρρύθμιση και ιδανική εργονομία με βάση τις ανάγκες μας σε κάθε περίπτωση.

 

Leave a Reply