Πώς θα βρω τον πάροχο με το πιο φθηνό ρεύμα στην αγορά;

1
Processed with VSCOcam with q1 preset

 

Θα έχετε σίγουρα βρεθεί σε συζητήσεις με φίλους, γνωστούς και συγγενείς που αναλώνονται στις τσουχτερές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, που η ενεργειακή κρίση βρίσκεται στο προσκήνιο. Είναι για τους περισσότερους πολύ αγχογόνο το να περιμένουν στο τέλος του μήνα να ανοίξουν το φάκελο με το λογαριασμό που αντιστοιχεί στην κατανάλωση ρεύματος. Ακόμη και με προσπάθειες εξοικονόμησης, τα φουσκωμένα νούμερα τρομάζουν. 

Καθώς η αγορά στην ενέργεια έχει απελευθερωθεί την τελευταία δεκαετία, ο καταναλωτής έχει πλέον τη δυνατότητα να μεταπηδήσει από τον ένα προμηθευτή ρεύματος στον άλλον με ευκολία. Το χαμηλότερο κόστος είναι το υπ’ αριθμόν ένα κίνητρο για να προβεί κανείς σε αλλαγή παρόχου. Τι γίνεται όμως με την επιλογή νέου προμηθευτή; Πόσο πολύπλοκη είναι η διαδικασία εύρεσης της προσφοράς που θα κάνει πραγματικά τη διαφορά στο πορτοφόλι τόσο αυτών που ενδιαφέρονται για οικιακή όσο και επαγγελματική κατανάλωση ρεύματος; 

Μπερδεμένοι με την υπερπροσφορά παροχών ρεύματος; Όχι πια!

Οι εταιρείες παροχής ρεύματος είναι πλέον δεκάδες. Όλες επιστρατεύουν διαφημιστικές καμπάνιες που κάνουν λόγο για δελεαστικές προσφορές που θα κάνουν διαφορά στην τσέπη του καταναλωτή αλλά και στην ποιότητα εξυπηρέτησης που θα του παρέχουν. Καινούρια πακέτα προσφορών ενέργειας διατυμπανίζουν τις πιο συμφέρουσες τιμές στην αγορά. Ποιες είναι όμως αυτές; Πώς μπορεί να γνωρίζει ο καταναλωτής ότι θα υπογράψει το σωστό συμβόλαιο γι’ αυτόν, το νοικοκυριό του, ή την επιχείρησή του;

Μέσα στον ωκεανό προσφορών στην ενέργεια, είναι εύλογο ο καταναλωτής να νιώθει μπερδεμένος σε σχέση με την επιλογή που θα κάνει. Κι αν τελικά αντί για κερδισμένος βγει χαμένος; Μήπως να μην κάνει καν την προσπάθεια να αλλάξει πάροχο; Ευτυχώς για τον καταναλωτή, υπάρχει η δυνατότητα για σύγκριση παρόχων ρεύματος, διαδικασία απαραίτητη ώστε να καταλήξει στην πιο συμφέρουσα επιλογή παρόχου, με όρους που θα τον ευνοούν και θα καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες του. 

Έμπειρα και εξειδικευμένα άτομα στο χώρο της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας μπορούν να διαφωτίσουν τον ενδιαφερόμενο και να τον ενημερώσουν σωστά για το τι πραγματικά πρέπει να προσέξει κατά τη σύγκριση παρόχων ενέργειας. Το σημείο στο οποί πρέπει αρχικά να εστιάσει ο καταναλωτής είναι η ετήσια και εποχική ενεργειακή του κατανάλωση. Επίσης πρέπει να δει πώς διαμορφώνεται ο λογαριασμός ρεύματος από τον προηγούμενο πάροχο που κρατάει στα χέρια του. Τι ποσά καταβάλλει και σε ποιον; 

Μέσα στις πακέτα προσφορών που διαφημίζουν οι εταιρείες παροχής ρεύματος, προτείνονται όροι ελκυστικοί. Υπάρχουν προσφορές επιβράβευσης και συνέπειας πληρωμών, ειδικές εκπτώσεις για φοιτητές, για χρήστες άλλων υπηρεσιών της ίδιας εταιρείας (όπως φυσικό αέριο) κ.α. Επίσης, οι ανταγωνιστικές χρεώσεις ή προμήθειες ρεύματος, καθώς η προκαταβολή ή όχι σύνδεσης, κάνουν διαφορά στο τι τελικά θα πληρώσει ο καταναλωτής. 

Ποιος  προμηθεύει το φθηνό ρεύμα τελικά;

Τα τιμολόγια λοιπόν, επηρεάζονται από πολλαπλούς παράγοντες ενώ ο καταναλωτής αναρωτιέται και αναζητά ποιο είναι το πιο φθηνό ρεύμα στην αγορά ενέργειας. Θα μπορούσε κανείς να απαντήσει στην ερώτηση αυτή δίνοντας πληροφορίες που σχετίζονται με την πηγή ενέργειας ή τους τρόπους παραγωγής της. Την πραγματική όμως διαφορά την κάνουν οι όροι του εκάστοτε πακέτου προσφοράς που θα έρθει στα χέρια του καταναλωτή, όπως το πάγιο που ορίζει η εταιρεία, η διάρκεια συμβολαίου, το αν το συμβόλαιο θα είναι σταθερής χρέωσης ή με κυμαινόμενες χρεώσεις, το κόστος αλλαγής είτε προμηθευτή είτε οικίας λόγω μετακόμισης, καθώς και άλλες ρήτρες που τίθενται στο πακέτο. Με λίγα λόγια, αυτό σημαίνει ότι κάτι που θα συμφέρει τον ένα καταναλωτή, δεν είναι απαραίτητο ότι θα είναι το ίδιο συμφέρον και ενδιαφέρον για τον άλλον. Αυτό που πρέπει πραγματικά να κοιτάξει ο καταναλωτής είναι το κατά πόσο το συμβόλαιο που θα του προταθεί θα ανταποκρίνεται στις δικές του πολύ συγκεκριμένες ανάγκες και απαιτήσεις. Αυτός πρέπει να είναι ο βασικός γνώμονας επιλογής νέου παρόχου ηλεκτρικού ρεύματος. 

Τιμή Κιλοβατώρας

Το βασικό σημείο ανταγωνισμού των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, είναι η διαφοροποίησή τους σε σχέση με τη χρέωση της κιλοβατώρας. Η κιλοβατώρα είναι η διεθνής μονάδα μέτρησης ενέργειας και αφορά την ενέργεια που παράγεται ή καταναλώνεται μέσα μια ώρα υπό σταθερή ισχύ ενός κιλοβάτ. Η τιμή της κιλοβατώρας στην Ελλάδα, μπορεί να υπόκειται σε διαφοροποιήσεις χρέωσης ανάλογα με τις ώρες χρήσης ενέργειας (ημερήσια ή νυχτερινή κατανάλωση) κ.α. Κάθε διαφορετικός πάροχος, σπεύδει να επικοινωνήσει στους εν δυνάμει πελάτες του τις προσφορές του σε σχέση με την τιμή κιλοβατώρας. Από μόνο του αυτό το στοιχείο δεν πρέπει να είναι αρκετό για τον καταναλωτή, καθώς οι λοιπές χρεώσεις, που μπορεί να συνοδεύουν ένα συμβόλαιο με χαμηλή τιμή κιλοβατώρας, να κάνουν το σύνολο της προσφοράς λιγότερο ελκυστικό στην πραγματικότητα.  

Σημασία στους όρους και τις προϋποθέσεις του συμβολαίου ηλεκτρικής ενέργειας

Συμπερασματικά, είναι σώφρον να έχετε πλήρη επίγνωση των όρων και των προϋποθέσεων του συμβολαίου το οποίο θα υπογράψετε. Οι λεπτομέρειες μπορεί να κάνουν τη διαφορά!

 

1 COMMENT

  1. Αρκετά κατατοπιστικό το άρθρο! Όντως σε όλους τους κοινωνικούς κύκλους στην Ελλάδα μονοπωλεί η κουβέντα για φθηνό ρεύμα αλλά ταυτόχρονα επικρατεί και μεγάλη σύγχυση σχετικά με το τί ακριβώς συμβαίνει όταν αλλάζεις πάροχο. Ο καταναλωτής κάνει λόγο για πολλά θολά σημεία που καλύπτονται κάτω από το πέπλο των λαμπερών διαφημίσεων. Υπάρχει αρκετός κόσμος που αισθάνεται ότι έχει εξαπατηθεί και η ΡΑΕ έρχεται να βάλει μια τάξη σε αυτό, όπως συμβαίνει και στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Ας ελπίσουμε η ΡΑΕ θα βοθήσει τον Έλληνα καταναλωτή ρεύματος που δικαιολογημένα είναι καχύποπτος τον τελευταίο καιρό. Η ανάγκη για φθηνό ρεύμα πάντως παραμένει από τις μεγαλύτερες ανάγκες στα περισσότερα νοικοκυριά.

Leave a Reply