Πώς μαθαίνουν οι νέοι για το 1821;

0

Συζήτηση με τη Νατάσσα Μερκούρη για την εκδήλωση που διοργανώνει το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε συνεργασία με το Καλογεροπούλειο Ίδρυμα στις 8 Οκτωβρίου.

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και το Καλογεροπούλειο Ίδρυμα διοργανώνουν την εκδήλωση “1821: Η Ιστορία και η κοινότητα”, στην Κόρινθο, στις 8 Οκτωβρίου 2021, ώρα 20:00, από όπου το “Βλέμμα εφήβων” θα ξεκινήσει το ταξίδι του, για να συζητήσει για την Επανάσταση και να προτείνει νέο τρόπο ενασχόλησης και διδασκαλίας. Συνομιλούμε με την Έφη Γαζή, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

«1821: Η Ιστορία και η κοινότητα»

Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου 2021, ώρα 20.00

Καλογεροπούλειο Ίδρυμα, Αράτου 74, Κόρινθος

Η ακαδημαϊκή και η επίσημη Ιστορία εδώ και πολλά χρόνια απευθύνονται σε συγκεκριμένες κοινότητες μάθησης και έχουν πάψει να αποτελούν τη βασική πηγή γνώσης της Ιστορίας για το ευρύ κοινό.

Οι πολίτες, οι οποίοι στην πλειονότητά τους δεν ενδιαφέρονται για την ακαδημαϊκή ιστορία, ίσως ούτε καν για την επιστημονική της διάσταση, αποκτούν την ιστορική γνώση και δίνουν πλέον νόημα στην Ιστορία μέσα από άλλες πηγές. Πηγές όχι πάντα με κύρος και αξία ή χωρίς επιστημονική βάση, που υπηρετούν σκοπιμότητες. Από ποιες πηγές και με ποιους τρόπους μαθαίνει κανείς Ιστορία σήμερα; Πώς διαμορφώνεται, λοιπόν, η ιστορική μνήμη και η ιστορική κουλτούρα στον δημόσιο χώρο;

Με αφορμή την παράσταση «Γεννιόμαστε ως Ιστορία», με θέμα όσα δεν διδασκόμαστε στο σχολείο για την Ελληνική Επανάσταση, που υλοποίησε το πρόγραμμα θεατρικής παιδείας «Βλέμμα εφήβων» από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, ξεκινά ένας ευρύτερος διάλογος γύρω από τους τρόπους με τους οποίους συναντάμε το ιστορικό παρελθόν στον δημόσιο χώρο και την απήχηση που έχουν στους πολίτες.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Μουσικός πρόλογος από τον Andreas Koenig, ο οποίος θα ερμηνεύσει στο πιάνο τα έργα
Frédéric Chopin, Polonaise Militaire op. 40 Νο. 1
Frédéric Chopin, Revolutionary Étude op. 10 Νο. 12

Ü Πώς θυμόμαστε και πώς μελετάμε το 1821

Έφη Γαζή, Καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Ü Προβολή της βιντεοσκοπημένης παράστασης θεάτρου ντοκουμέντο «Γεννιόμαστε ως Ιστορία: οι έφηβοι απέναντι στην Επανάσταση» από τη μαθητική θεατρική ομάδα του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης «Βλέμμα εφήβων»

Ü Γεννιόμαστε ως Ιστορία: Το θέατρο ντοκουμέντο στη διδασκαλία της Ιστορίας

Νατάσα Μερκούρη, φιλόλογος, συντονίστρια του «Βλέμματος εφήβων»

Ü Συζήτηση με το κοινό

Είσοδος ελεύθερη.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Κράτηση θέσεων: 27410 22385 (καθημερινές 15.00 έως 20.30)

Διοργανωτής: Καλογεροπούλειο Ίδρυμα, Αράτου 74, Κόρινθος

Web: https://fondationkaloy.com/

Email: info@fondationkaloy.com

Συντονισμός δράσης:

Μαρία Χρισταρά, πρόεδρος, Καλογεροπούλειο Ίδρυμα

Νατάσα Μερκούρη, φιλόλογος, Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού

Leave a Reply