Πορείες και συλλαλητήρια κατά τη χθεσινή 24ωρη γενική απεργία

0

Με πορείες προς τη Βουλή και την αμερικανική πρεσβεία, ολοκληρώθηκαν οι κινητοποιήσεις ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας. Τα Συνδικάτα διεκδικούν, μεταξύ άλλων υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, καμία παρέμβαση στο δικαίωμα της απεργίας. Μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, με περισσότερα από 12.000 άτομα να διαδηλώνουν κατά της φτώχειας, των φόρων και της ανεργίας.

Η συγκέντρωση ΓΣΕΕ και  ΑΔΕΔΥ πραγματοποιήθηκε στις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος. Λίγο μετά τις 12:00 πραγματοποιήθηκε πορεία προς την Βουλή, με βασικό σύνθημα «Το τερματίσατε».

Στις 10:30 συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια τα μέλη του ΠΑΜΕ. Στην συνέχεια, κρατώντας δυο σημαίες της Παλαιστίνης πραγματοποίησαν πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία.

Στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια βρέθηκε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος σε δήλωσή του επισήμανε:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνεχίζει την αθλιότητα, συνεχίζει τη βρώμικη δουλειά σε βάρος του ελληνικού λαού. Όσο πιο γρήγορα ξεπεραστούν αυταπάτες, ψεύτικες προσδοκίες, απογοητεύσεις, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να ανοίξουμε το δρόμο, έτσι ώστε να καταργηθούν όλα τα μνημονιακά αντιλαϊκά μέτρα, να ανακτηθούν οι απώλειες για τους εργαζόμενους από τα χρόνια της κρίσης, να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές στην ελληνική κοινωνία και οικονομία. Η υπόθεση βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στα χέρια της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων της πατρίδας μας. Μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά άμεσα, με αλλαγή του αρνητικού συσχετισμού δύναμης, μέσα στα εργατικά σωματεία, μέσα στους συλλόγους, με συμμετοχή στις αρχαιρεσίες, στις διαδικασίες του μαζικού κινήματος, με ισχυροποίηση του ΚΚΕ, με ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και ενίσχυση της κοινωνικής συμμαχίας, όλων των καταπιεσμένων και αδικημένων αυτής της χώρας».

Στη Θεσσαλονίκη

Τρεις βασικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και πορείες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκαν χθες στο πλαίσιο της γενικής πανελλαδικής απεργίας που κήρυξαν ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

Η πρώτη ήταν του ΠΑΜΕ, στο Άγαλμα του Βενιζέλου, γύρω στις 10.30 πμ, η δεύτερη μπροστά από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), γύρω στις 11πμ, και η τρίτη, περίπου την ίδια ώρα, στο χώρο της Καμάρας. Τη διοργάνωσαν μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, του ευρύτερου αντιεξιουσιαστικού χώρου και πρωτοβάθμιων σωματείων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Ακολούθησαν ανεξάρτητες πορείες σε κεντρικούς δρόμους της πόλης με κατάληξη στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης (ΥΜΑΘ), όπου οι συγκεντρωμένοι, ζήτησαν, μεταξύ άλλων, άμεση αναμόρφωση του προϋπολογισμού του 2018 και φώναξαν συνθήματα κατά των μνημονιακών μέτρων, της λιτότητας και των περικοπών.

ΠΗΓΗ:ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply