Πολυεπίπεδη στρατηγική χρειάζεται ο δήμος Κορινθίων για τους βανδαλισμούς από γκραφιτι

0

Γράφει ο Μάριος Βουρλιωτακης.

Ο Δήμος Κορινθίων πρέπει να επιλέξει το δύσκολο ρόλο του συντονιστή σε μια σύνθετη λύση η οποία εξασφαλίζει τη σταδιακή, βιώσιμη και μακροχρόνια στρατηγική αντιμετώπισης μιας πραγματικότητας που οδήγησε σε ολέθριο οπτικό βανδαλισμό της πόλης.
Χωρίς τεχνικές υποδομές για τη νέα αυτή πρόκληση, χωρίς τον έλεγχο της ΕΛ.ΑΣ. για την αντιμετώπιση του συνεχούς βανδαλισμού και με ελάχιστους πόρους, ο δήμος Κορινθίων πρέπει να αναπτύξει μια πολυεπίπεδη, ολοκληρωμένη και πιλοτικά δοκιμασμένη στρατηγική για να μπορέσει να αντιστρέψει αποτελεσματικά το φαινόμενο του παρατατικού «οπτικού θορύβου».

Ιδού πως θα το επιτύχει αυτό:
• Διατήρηση καθαρών επιφανειών. Το στοίχημα ενός δήμου δεν είναι να ισχυριστεί ότι μπορεί να καθαρίσει από μουντζούρες και ταγκιές, μια ολόκληρη πόλη. Μπορεί όμως να συμβάλει στη διατήρηση των καθαρισμένων επιφανειών. Ξέρουμε από άλλες μεγάλες πόλεις του κόσμου ότι ο συστηματικός και άμεσος καθαρισμός μειώνει δραματικά την πιθανότητα επανάληψης νέου «χτυπήματος» γκράφιτι σε καθαρισμένες επιφάνειες.

Να δημιουργηθεί ειδική υπηρεσία του τμήματος καθαριότητας (γραμμή εξυπηρέτησης) που ανταποκρίνεται άμεσα σε κλήσεις για καθαρισμό επιφανειών όπου έχει εφαρμοστεί υλικό προστασίας. Το σύστημα αυτό μπορεί να αναπτυχτεί πιλοτικά με αφετηρία όλο το κέντρο της πόλης
• Εισαγωγή νέων καθηκόντων στις υπηρεσίες καθαριότητας του δήμου. Παλεύουν οι υπηρεσίες να λύσουν τον γρίφο της καθαριότητας στη Κόρινθο. Το νέο Σισύφειο ζήτημα του γκράφιτι ξεπερνά τις μειωμένες δυνάμεις των υπαλλήλων αυτό το διάστημα. Με δοκιμές ανάπτυξης νέων δεξιοτήτων, και χάρη στο «πείραμα» του καθαρισμού του κέντρου της πόλης , θα εντοπιστεί η ρεαλιστική δυνατότητά τους να εποπτεύουν και να συντηρούν.

Το 2020 καθαρίστηκαν σημαντικές επιφάνειες από την CONTRACT CLEAN στην Στην πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου της Κορίνθου με τον καθαρισμό από την καταστροφή του αγάλματος του Ελευθέριου Βενιζέλου από αγνώστους που το γέμισαν γκράφιτι ,τον καθαρισμό της πηγής του Χατζή Μουσταφά στην Αρχαία Κόρινθο , σχολικά κτίρια στις δημοτικές κοινότητες. Όλα αυτά συνέβαλαν στην τεκμηριωμένη άποψη που έχουμε της συντήρησης καθώς και στον ρόλο εποπτείας υπαλλήλων του δήμου, δύο κομβικής σημασίας παράμετροι για τη βιώσιμη επιτυχία του εγχειρήματος.

• Εκπαίδευση του κοινού με έναν χρηστικό οδηγό που εξηγεί στους κατοίκους του δήμου Κορινθίων με ποιον τρόπο καθαρίζεται και αντιμετωπίζεται το γκράφιτι. Ο οδηγός θα πρέπει να κυκλοφορεί σε έντυπη αλλά και σε ηλεκτρονική μορφή
• Με αυτόν τον τρόπο ο δήμος Κορινθίων θα συγκεντρώσει την τεχνογνωσία και τη μεθοδολογία καθαρισμού προσόψεων σε έναν οδηγό

Leave a Reply