Ποιον από τους 5 θα προτείνει για Πρόεδρο ο Σαμαράς

0

poion-apo-tous-5-tha-proteinei-gia-proedro-o-samaras

Πολιτικό ή μη πολιτικό πρόσωπο; Γυναίκα ή άνδρας; Αυτά είναι δυο βασικά ερωτήματα για τον διάδοχο του Κάρολου Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Μπορεί οι δυο πολιτικοί αρχηγοί, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος να αποφάσισαν την επίσπευση της προεδρικής εκλογής, αλλά ακόμα δεν έχουν καταλήξει στο όνομα που θα προταθεί για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα. Ο κατάλογος είναι «ανοικτός» και συζητούνται διάφορα ονόματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες  υπάρχουν πέντε ονόματα στον κατάλογο που συζητούν οι δυο αρχηγοί, τέσσερα ανδρικά και ένα γυναικείο, ενώ οι τρεις είναι από τον χώρο της πολιτικής και τα άλλα δυο πρόσωπα δεν είναι αμιγώς πολιτικά.

Στις πρώτες συζητήσεις που έχουν γίνει, και οι δυο αρχηγοί προσανατολίζονται –με βάσει τα σημερινά δεδομένα- στην επιλογή πολιτικού προσώπου.

Πιθανότατα θα ανακοινωθεί αύριο Τετάρτη το όνομα του υποψηφίου Προέδρου, αν και υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να καταλήξουν σήμερα στο πρόσωπο που θα προταθεί για διάδοχος του Κ. Παπούλια

Οριστική απόφαση δεν υπάρχει και γι’ αυτό πιθανότατα να ανακοινωθεί το όνομά του αύριο Τετάρτη και όχι σήμερα, αν και υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να καταλήξουν σήμερα στο πρόσωπο που θα προταθεί για διάδοχος του Κ. Παπούλια.

Στο τραπέζι των δυο αρχηγών υπάρχουν βασικά δυο ονόματα: το ένα είναι τουΣταύρου Δήμα, αντιπροέδρου της ΝΔ, πρώην επιτρόπου της Ελλάδας στην Ε.Ε. και κεντρικού στελέχους της κεντροδεξιάς από τη μεταπολίτευση και το άλλο του πρώην πρωθυπουργού, το διάστημα μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου 2012, του δικαστικού Παναγιώτη Πικραμένου.

Τα δυο αυτά πρόσωπα είναι κεντρικοί πρωταγωνιστές, αν και οι δυο μέχρι χθες βράδυ δεν είχαν λάβει κάποιο τηλεφώνημα και άρα δεν γνώριζαν τι συζητείται και τι πιθανότητες έχουν.

Το άλλο πρόσωπο που συζητείται είναι αυτό του Δημήτρη Αβραμόπουλου, τον οποίο η σχετική φημολογία τον βρήκε στην Γενεύη, όπου βρίσκεται με την ιδιότητα του επιτρόπου της Ε.Ε. Ο ίδιος επέμεινε, και πώς θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά, ότι δεν έχει ιδέα για τις συζητήσεις που γίνονται.

Στο τραπέζι έχει πέσει και το όνομα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, Βασίλη Σκουρή, τον οποίο οι πιο μυημένοι δεν τον αποκλείουν, αλλά αντίθετα του δίνουν πολλούς πόντους.

Στις συζητήσεις τους οι δυο αρχηγοί εξετάζουν και την περίπτωση να προταθεί μια γυναίκα και λέγεται ότι αυτή δεν είναι άλλη από την πρώην επίτροπο της Ελλάδας στην Ε.Ε. Μαρία Δαμανάκη.

Το πρόσωπο που θα προταθεί θα αποτελέσει και καθοριστικό παράγοντα για να κρίνει και τη στάση πολλών ανεξάρτητων βουλευτών. Οι Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος θα συναντηθούν σήμερα για να εξετάσουν και αυτό το ζήτημα, το οποίο πρέπει να κλείσει άμεσα διότι έως τις 11 Δεκεμβρίου πρέπει το όνομα να ανακοινωθεί!

Leave a Reply