Ποιοι θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση.Ποια υπουργεία στους ΑΝΕΛ

0

Φωτογραφία: Nikos Libertas / SOOCΣε σταυρόλεξο για γερούς λύτες έχει μετατραπεί η σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος υπό τον Αλέξη Τσίπρα στο οποίο και θα συμμετέχουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου, ενώ οι επίσημες ανακοινώσεις…παραπέμπονται για σήμερα, -προς τις μεσημεριανές ώρες-, δεδομένου ότι στην ηγεσία σβήνουν και γράφουν ονόματα.

Μέχρι αργά χθες βράδυ, ο πρωθυπουργός βρισκόταν στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου και οι  δυαδικές-διερευνητικές συζητήσεις με στελέχη αλλά και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαδέχονταν η μία την άλλη και οι πληροφορίες έβγαιναν με το σταγονόμετρο.

Τα ονόματα που έχουν κλειδώσει

Το όνομα του Γιάννη Δραγασάκη ακούγεται όλο και πιο έντονα για τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Εσχάτως, το βάρος των Οικονομικών θα επωμιστεί ο οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης, ενώ ο Γιώργος Σταθάκης αναμένεται να αναλάβει το υπερυπουργείο Ανάπτυξης στο οποίο θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα.

Για το υπερυπουργείο Εσωτερικών, που θα περιλαμβάνει και το υπουργείο Δημοσίας Τάξης προορίζεται ο κ. Πάνος Σκουρλέτης. Η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου ενδέχεται να αναλάβει το ξεχωριστό χαρτοφυλάκιο που ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Σε ό,τι αφορά τον εξ απορρήτων σύμβουλο του πρωθυπουργού, τον Νίκο Παππά, αναμένεται να ορκιστεί υπουργός Επικρατείας με αυξημένες αρμοδιότητες.

Καλά ενημερωμένες πηγές του iefimerida.gr διαβεβαίωναν πως για τη θέση του αναπληρωτή υπουργού εξωτερικών για Ευρωπαικές υποθέσεις προορίζεται ο βουλευτής της Β’ Αθήνας και πρώην ευρωβουλευτής κ. Νίκος Χουντής, ενώ ερωτηματικό παραμένει ποιος τελικά θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργού εξωτερικών, και ποια θα είναι τα καθήκοντα τόσο της Νάντιας Βαλαβάνη αλλά και του Κώστα Ήσυχου.

Η παρουσία της Αριστερής Πλατφόρμας στο υπουργικό συμβούλιο

Στο κυβερνητικό σχήμα, θα είναι έντονη η παρουσία της Πλατφόρμας καθώς και ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης οδεύει προς το υπερυπουργείο παραγωγικής ανασυγκρότησης, περιβάλλοντος και ενέργειας ενώ πολλοί μιλούν με βεβαιότητα και για την υπουργοποίηση του Δημήτρη Στρατούλη. Επιπλέον, το πρόσωπο –έκπληξη του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, η πανεπιστημιακός από τις ΗΠΑ κ. Ράνια Αντωνοπούλου αναλαμβάνει μάλλον θέση υφυπουργού στο υπουργείο Εργασίας.

Ακόμη, δεν αποκλείεται η αξιοποίηση του κ. Κωνσταντίνου Τσουκαλά ή του Αριστείδη Μπαλτά στο υπουργείο Πολιτισμού. Για το υπουργείο Υγείας ισχυρή υποψηφιότητα θέτει ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Τέλος, καλά ενημερωμένες πηγές θέλουν την τοποθέτηση του κ. Νίκου Ξυδάκη στη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου και τον κ. Νίκο Βούτση στη θέση του Προέδρου της Βουλής.

Τα προεδρικά διατάγματα ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ για την αναδιάρθρωση της δομής του υπουργικού συμβουλίου καθώς πρόθεσή του είναι να συμπτύξει τα 19 υπουργεία που υπάρχουν σήμερα σε 11.

Η συμμετοχή των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως ως υπουργός Εθνικής Άμυνας και δεν προτίθεται να ζητήσει αντιπροεδρία της κυβέρνησης.

Στο κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να συμμετέχουν σε θέση υφυπουργού και δύο γυναίκες των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες οι κυρίες Κουντουρά και Ξουλίδου είναι από τις επικρατέστερες για υπουργοποίηση. Το ποιά ακριβώς υφυπουργεία θα αναλάβουν μένει να διευκρινιστεί τις επόμενες ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κουμουνδούρου, δημιουργούνται 4 νέα υπερυπουργεία και παραμένουν 7 ως έχουν με δύο μετονομασίες.

Υπερυπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Θα περιλαμβάνει τις υπηρεσίες και τις αρμοδιότητες των υπουργείων:

 • Εσωτερικών
 • Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
 • Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
 • Μακεδονίας-Θράκης

Υπερυπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού

Υπάγονται τα υπουργεία:

 • Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
 • Ναυτιλίας και Αιγαίου
 • Τουρισμού
 • Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Υπερυπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θα ενσωματώσει τα υπουργεία:

 1. Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής,
 2. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
 3. Τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θα συγχωνευθούν τα υπουργεία

 • Πολιτισμού και Αθλητισμού
 • Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Παραμένουν ως έχουν τα υπουργεία:

 1. Εξωτερικών
 2. Εσωτερικών
 3. Εθνικής Άμυνας
 4. Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
 5. Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας: Μετονομάζεται σε υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής ΑλληλεγγύηςΕργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
 6. Υγείας, θα μετονομαστεί σε «Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων». Εδώ θα υπαχθεί η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων που σήμερα υπάγεται στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
 7. Επικρατείας

Πηγή: Ο χάρτης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/188767/o-hartis-tis-kyvernisis-syriza#ixzz3Q04ivjhn

Leave a Reply