Ποιοι επιχειρηματίες πήγαν Αγία Πετρούπολη με τον Τσίπρα

0

ImageHandler (99)

Μαζί τους ο σύμβουλος για την ένταξη της Ελλάδας στην τράπεζα BRICS Παναγιώτης Ρουμελιώτης και ο ξάδερφος του πρωθυπουργού Γιώργος Τσίπρας

Περίπου 25 ελληνικές εταιρείες θα συμμετέχουν στο οικονομικό φόρουμ που διεξάγεται στην Αγία Πετρούπολη, οι οποίες θα έχουν επαφές με αρκετές ρωσικές εταιρείες, αλλά και στελέχη ρωσικών τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες, συντροφιά με τον υπουργό Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη έχουν μεταβεί οι επικεφαλής της ΔΕΗ (Μ. Παναγιωτάκης), ΕΛΠΕ (Σπ. Παλαιογιάννης) και ΔΕΠΑ (Γρ. Στεργιούλης).

Οι εν λόγω εταιρείες ρίχνουν γέφυρες στις κρατικές επιχειρήσεις για ενεργειακές συνεργασίες με εταιρείες χωρών των Brics, αφού εκτός από το πολιτικό μνημόνιο για τον ελληνικό αγωγό, υπάρχει ενδιαφέρον που αφορά τον επικείμενο διαγωνισμό για υδρογονάνθρακες, συμφωνίες στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και στο θέμα του πετρελαίου, αφού μέλη των BRICS είναι και τρεις πετρελαιοπαραγωγές χώρες, Βραζιλία, Ρωσία, Ν. Αφρική, όπου τα ΕΛΠΕ μπορεί να επωφεληθούν. Επίσης, η συμμετοχή της ΔΕΠΑ εξάλλου δεν είναι καθόλου τυχαία αφού αναμένεται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο σχέδιο υλοποίησης του ελληνικού αγωγού σε συνεργασία με τη Ρωσία και τη Gazprom.

Μεταξύ των επιχειρήσεων που βρίσκονται στην Αγία Πετρούπολη είναι η τουριστική εταιρεία Aldemar, πολλές επιχειρήσεις από τον κλάδο του τουρισμού, επιχειρήσεις πώλησης γούνας, κατασκευαστικές (όπως ο ΑΚΤΩΡ), η εταιρεία Κοπελούζος, Ελληνικά Καλώδια, Βιοχάλκο, Laskaridis Group, Lamda Development, International Group του κ. Ιβάν Σαββίδη, Σωληνουργεία Κορίνθου, η Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών – ΕΒΙΔΙΤΕ, Intracom, Δωδώνη, Temes SA, ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ, Φάρμες Ζούρας κλπ. Στην αποστολή είναι και ο Χρήστος Σταίκος πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου ΑΕ, αλλιώς γνωστής ως Enterprise Greece, Σκοπός της είναι να προβάλλει και υποστηρίζει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και προωθεί στο εξωτερικό ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Οικονομικό Φόρουμ συμμετέχουν 843 εκπρόσωπο από 450 εταιρείες με έδρα εκτός Ρωσίας, όπως PwC, Ernst&Young, McKinsey, Metro AG, Shell, TUI AG, Total, Boston Consulting Group (BCG), BP, Enel, Eni, Societe General, KinRoss, have confirmed their participation. Συνολικά θα είναι πάνω από 1,600 εταιρείες από όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τον Kirill Dmitriyev, ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας για τις επενδύσεις της χώρας, στο φόρουμ θα παραστούν εκπρόσωποι από περισσότερα από 27 funds από 16 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, τη Σαουδική Αραβία, την Κίνα, την Ευρώπη και χώρες της Μέσης Ανατολής.

Μάλιστα, στην αποστολή έχουν μεταβεί ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ και νυν σύμβουλος για την ένταξη της Ελλάδας στην τράπεζα των Βrics. Η συμμετοχή του δεν είναι τυχαία, καθώς κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αγία Πετρούπολη θα συζητηθεί εκτενώς το θέμα αυτό, ενώ αναμένεται να υπογράψει ο Αλέξης Τσίπρας με τον Βλαντιμίρ Πούτιν πολιτικό μνημόνιο, τόσο για τον αγωγό φυσικού αερίου, αλλά και για άλλα θέματα συνεργασίας. Στο τραπέζι, όπως αισιοδοξεί η ελληνική πλευρά, παραμένει η προκαταβολή ύψους 5 δισ. ευρώ από τα έσοδα του αγωγού.

Ο πρωθυπουργός θέλησε να έχει στο πλευρό του- πέρα από τους υπουργούς Παναγιώτη Λαφαζάνη, Νάντια Βαλαβάνη και Γιώργο Σταθάκη- τον ξαδερφό του Γιώργο Τσίπρα, ειδικός γραμματέας Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος αναμένεται να πραγματοποιήσει πολύ σημαντικές επαφές.

Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο ότι με διάταξη του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας νομοθετήθηκε η σύσταση δημόσιας εταιρείας με την επωνυμία “Δημόσια Επιχείρηση Ενεργειακών Επενδύσεων” (Δ.ΕΠ.ΕΝ.Ε.) με σκοπό τη διενέργεια επενδύσεων σε θέματα φυσικού αερίου και άλλων επενδύσεων για ενεργειακούς σκοπούς. Το αρχικό κεφάλαιο της εταιρείας θα είναι ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ η μία μοναδική μετοχή της θα ανήκει στο Δημόσιο.

Ο αγωγός θα διέρχεται από την Ελλάδα και υπολογίζεται ότι μπορεί να φέρνει στη χώρα μας 47 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Θα αποτελεί μία επενδύση ύψους 2 δισ. ευρώ και αναμένεται ότι θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Αν και οι συζητήσεις για την κατασκευή του ελληνικού αγωγού εκτιμάται ότι είναι σε προχωρημένο επίπεδο ακόμα γίνονται συζητήσεις για τις λεπτομέρειες του κοινοπρακτικού σχήματος που θα κατασκευάσει τον αγωγό. Η Ρωσία έχει εκδηλώσει το συνεχές ενδιαφέρον της -μέσω εταιρείων- για τον αγωγό και την πρόθεση συγκεκριμένων επενδυτών για συμμετοχή μαζί με εταιρεία συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου -πιθανότητα τη ΔΕΠΑ- στο υπό συγκρότηση επενδυτικό σχήμα για την κατασκευή του αγωγού.

Ο υπουργός Ενέργειας με τους συνομιλητές του έχουν εξετάσει το ζήτημα της χρηματοδότησης προς την ελληνική εταιρεία του δημοσίου που θα συμμετάσχει στον αγωγό. Αυτό που προκύπτει είναι ότι ρωσικές εμπορικές τράπεζες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για σύμπραξη στο χρηματοδοτικό σχήμα, το οποίο υποστηρίζεται από τη ρωσική ηγεσία. Αν και εφόσον αυτή η σκέψη προχωρήσει είναι απαραίτητο να διευκρινίσει το υπουργείο Ενέργειας τους όρους χρηματοδότησης της από τη Ρωσία.

Leave a Reply