Ποιοι Έλληνες εφοπλιστές έδωσαν τα ρέστα τους σε αγορές πλοίων στο α’ εξάμηνο

0

Σημαντικά αυξημένες ήταν οι αγορές πλοίων στο πρώτο εξάμηνο του 2017, τόσο στην αγορά του ξηρού φορτίου όσο και σε αυτήν των τάνκερ, και σε αυτήν την τάση πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραμάτισαν οι Έλληνες εφοπλιστές, που έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την ευνοϊκή συγκυρία της ισχυρής ανάκαμψης στο dry bulk, καθώς και των ιστορικά χαμηλών τιμών τάνκερ.

Στο ξηρό φορτίο, όπου η αξία των πλοίων που άλλαξαν χέρια σχεδόν διπλασιάστηκε σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2016, φτάνοντας τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια (ο αριθμός των εξαγορών πλοίων ήταν αυξημένος από τις 271 στις 332), η πρωτιά ανήκει στον John Fredriksen και την Golden Ocean, που απέκτησε πλοία συνολικής αξίας άνω των 400 εκατομμυρίων δολαρίων, τα περισσότερα εκ των οποίων προήλθαν από την Quintana Shipping του Σταμάτη Μόλαρη, την οποία εξαγόρασε.

Από τους Έλληνες εφοπλιστές, “πρωταθλητής” αναδείχθηκε ο Γιώργος Οικονόμου, καθώς η DryShips απέκτησε επτά bulkers συνολικής αξίας 188 εκατομμυρίων δολαρίων κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ επιπλέον, όσον αφορά στα τάνκερ, αγόρασε συνολικά τέσσερα πλοία, συνολικής αξίας 194 εκατ. δολαρίων.

Η Navios Maritime Partners της Αγγελικής Φράγκου δαπάνησε εξάλλου 175 εκατομμύρια δολάρια για επτά πλοία ξηρού φορτίου.

Στα τάνκερ, όπου επίσης οι αγορές πλοίων ήταν σημαντικά αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016, ξεπερνώντας τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια (192 εξαγορές, έναντι 133 στο α’ εξάμηνο 2016), ξεχώρισε η DHT Holdings με την εξαγορά ολόκληρου του στόλου VLCC του ομίλου BW Group Limited, αποτελούμενο από 11 πλοία αξίας 538 εκατ. δολαρίων.

Από τους Έλληνες εφοπλιστές, πέραν του Γιώργου Οικονόμου που προαναφέραμε, αξιοσημείωτη ήταν η δραστηριότητα της Olympic Shipping & Management του Ιδρύματος Ωνάση, που απέκτησε δύο VLCCs και δύο suezmax έναντι 274 εκατομμυρίων δολαρίων.

 

 

 

 

 

http://mononews.gr/news-business-pii-ellines-efoplistes-edosan-ta-resta-tous-se-agores-plion-sto-examino/171599

 

 

Leave a Reply