Ποια κατσαρόλα; Βάλαμε το ρύζι στο φούρνο και τα χάσαμε!

0

Πώς συνηθίζετε να φτιάχνετε το ρύζι μπασμάτι; Στην κατσαρόλα. Εκτός αν κρατάτε από Ανατολή κι έχετε πάντα έτοιμο για δράση έναν βραστήρα ρυζιού στον πάγκο της κουζίνας σας. Όμως, το βράσιμο του ρυζιού, όσο απλό κι αν ακούγεται, δεν είναι. Έχετε λοιπόν κουραστεί να φτιάχνετε ρύζι που λασπώνει ή καίγεται και κολλά στον πάτο της κατσαρόλας; Κι αν σας έλεγα να δοκιμάσετε να το βάλετε στον φούρνο;

Κι εγώ την πρώτη φορά που το άκουσα ήμουν λίγο διστακτική. Μέχρι που το δοκίμασα. Όσο ξένο κι αν ακούγεται, το ρύζι στον φούρνο, αν γίνει σωστά, θα φέρει στο πιάτο σας ένα εγγυημένα καλομαγειρεμένο και αφράτο αποτέλεσμα. Κι αυτό γιατί, αφήνοντας το ρύζι στον φούρνο να μαγειρευτεί, δεν πέφτετε στην παγίδα να το ανακατεύετε ή να ανοιγοκλείνετε συνέχεια το καπάκι, κάτι που μπορεί να το λασπώσει.

Η διαδικασία

Θα πρέπει να επιλέξετε είτε γάστρα με καπάκι που να εφαρμόζει καλά, είτε κάποιο πυρέξ το οποίο θα σφραγίσετε από πάνω με φύλλα λαδόκολλας και αλουμινόχαρτου. Μπορείτε να διαλέξετε όποιο μακρύκοκκο ρύζι (μπασμάτι ή τζάσμιν) επιθυμείτε.

Βήμα 1
Ενώ ο φούρνος προθερμαίνεται στους 200 βαθμούς, ξεπλένετε δύο με τρεις φορές το ρύζι. Βάζετε το ρύζι στο σκεύος και προσθέτετε νερό. Η αναλογία είναι 1 ¼ φλιτζάνι νερό ανά φλιτζάνι ρύζι. Αν διαλέξετε καστανό ρύζι κι όχι λευκό, ίσως χρειαστείτε λίγο νερό παραπάνω.

Βήμα 2
Ξεκινάτε το μαγείρεμα στην εστία. Μόλις το νερό αρχίσει και βράζει, βάζετε το καπάκι (ή καλύπτετε με αλουμινόχαρτο) και συνεχίζετε το μαγείρεμα στον φούρνο για 17-20 λεπτά.

Βήμα 3
Αφήνετε το ρύζι να ξεκουραστεί για 5-10 λεπτά. Στη συνέχεια, αφαιρείτε το καπάκι, ανακατεύετε για να αφρατέψει το ρύζι, και έτοιμο!

Τώρα που ξέρετε πώς να φτιάχνετε τέλειο ρύζι στον φούρνο, μπορείτε να παίξετε με υλικά και γεύσεις της αρεσκείας σας, και να φτιάξετε ένα πιο σύνθετο πιάτο. Σας προτείνω την παρακάτω παραλλαγή της συνταγής, του σεφ και συγγραφέα βιβλίων μαγειρικής, Yotam Ottolenghi.

Αρωματικό μπασμάτι φούρνου με μέντα, ρόδι και φέτα

Συστατικά για 6 μερίδες

Για το ρόδι
1/2 φλιτζάνι καρύδια
¾ του φλιτζανιού σπόρια από ρόδι (Σχεδόν τα μισά σπόρια από ένα μεγάλο ρόδι)
¾ του φλιτζανιού ελιές Castelvetrano (πράσινες) χωρίς κουκούτσι, χοντροκομμένες
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι φρέσκια μέντα χοντροκομμένη
1 κουτ. σούπας πετιμέζι ροδιού
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
Χοντρό αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

πηγη

Απάντηση