Ποδοσφαιρικά σκάνδαλα: Τι περιμένουμε!

0

ImageHandler (70)

Ποιες οι διαφορές της υπόθεσης των «στημένων αγώνων» με την υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης», τι έχει γίνει μέχρι τώρα, τι θα γίνει τις επόμενες μέρες και ποια η διαδικασία ως τις αίθουσες των δικαστηρίων!
Αν τις μέρες πριν το Πάσχα αισθανθήκατε ότι «μπουκώσατε» με τα θέματα που προέκυπταν από το δικαστικό ρεπορτάζ και σχετίζονταν με το ποδόσφαιρο, τότε προετοιμαστείτε ψυχολογικά διότι αμέσως μετά το Πάσχα, οι δικαστικές εξελίξεις θα είναι πολύ περισσότερες, εξόχως σοβαρότερες και θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον. Στην πραγματικότητα θα κάνουν και κάτι πολύ μεγαλύτερο: θα καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου!

Και επειδή μέσα από τα σχόλιά σας έχουμε αντιληφθεί ότι πολύς κόσμος έχει μπερδευτεί με τη μία και την άλλη υπόθεση και δεν τα έχει ξεκάθαρα στο μυαλό του, με την ευκαιρία αυτή, όπου θα περιγράψουμε τις διαδικασίες και τις εξελίξεις των δικαστικών υποθέσεων μετά το Πάσχα, θα βοηθήσουμε ώστε να καταστούν και απολύτως σαφή τα γεγονότα και οι διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των υποθέσεων.

Πρώτα απ’ όλα να γίνει ξεκάθαρο: Αυτές τις μέρες μας απασχόλησαν ΔΥΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ υποθέσεις που δεν έχουν την παραμικρή σχέση μεταξύ τους!

Η πρώτη και πιο επίκαιρη, είναι η υπόθεση της φερόμενης ως «εγκληματική οργάνωση στο ποδόσφαιρο» και αφορά γεγονότα που συνέβησαν από το 2012 έως και σήμερα και έχει –μέχρι στιγμής- 25 εμπλεκόμενους που διώκονται ποινικά.

Η δεύτερη και παλαιότερη, η οποία ήρθε τώρα εκ νέου στην επιφάνεια, είναι η υπόθεση των «στημένων αγώνων», το περίφημο «Koriopolis», που ξέσπασε το καλοκαίρι του 2011 και αφορά γεγονότα που συνέβησαν από το 2008 έως το 2011. Η υπόθεση αυτή έφτασε να έχει περίπου 180 εμπλεκόμενους που διώχθηκαν ποινικά.

Πάμε να δούμε αναλυτικά τι έχει γίνει και τι αναμένεται μετά το Πάσχα…

«ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ»

Την υπόθεση την χειρίστηκε ο πρώην αθλητικός εισαγγελέας Αριστείδης Κορέας, ο οποίος συνένωσε διάφορες υποθέσεις (έκρηξη στο φούρνο του Πέτρου Κωνσταντινέα, «στημένοι» πίνακες διαιτητών του 2012, καταγγελίες παραγόντων κ.α.) και κατέληξε σε μια δικογραφία που περιλαμβάνει πλήθος μαρτυρικών καταθέσεων αλλά κυρίως πλήθος τηλεφωνικών συνομιλιών που κατέγραψε η ΕΥΠ τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο του 2012 (και μόνο σε αυτό το διάστημα!).

Τον Δεκέμβριο του 2014, ο Αριστείδης Κορέας ασκεί ποινικές διώξεις σε 16 πρόσωπα, 7 εκ των οποίων για συγκρότηση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση (έναν πρόεδρο ΠΑΕ, ένα πρώην υψηλόβαθμο μέλος του Δ.Σ. της ΕΠΟ, δύο μέλη του Δ.Σ. της ΕΠΟ, ένα πρώην μεγαλοστέλεχος της ΕΠΟ και δύο πρώην μέλη της ΚΕΔ). Οι υπόλοιποι (ένας πρόεδρος ΠΑΕ, τρεις διαιτητές και πέντε μέλη πειθαρχικών επιτροπών) διώκονται για μικρότερα αδικήματα.

Η δικογραφία ακολούθως παραδίδεται στον ειδικό ανακριτή διαφθοράς, Γιώργο Ανδρεάδη που εμπλούτισε τα στοιχεία με νέες μαρτυρικές καταθέσεις και άσκησε επιπλέον διώξεις, με τον αριθμό να ανεβαίνει από τους 16 στους 25 (μέχρι στιγμής). Ήδη από την περασμένη εβδομάδα κάλεσε στο γραφείο του για να απαγγείλει κατηγορίες και να χορηγήσει προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν, πέντε διαιτητές (Αμπάρκιολη, Κάμπαξη, Ιωαννίδη που ήταν στους αρχικούς 16 και Σπάθα, Δημητρόπουλο που προστέθηκαν αργότερα), πέντε μέλη πειθαρχικών επιτροπών (Παντελοπούλου, Ζάμπρα, Ζυγογιάννη, Βλάσση και Αναστασάκη) και έναν πρόεδρο ΠΑΕ (Κομπότη).

Αμέσως μετά το Πάσχα, θα κληθούν ενώπιον του ανακριτή οι υπόλοιποι και κυρίως οι 7 που έχουν τις βαρύτερες κατηγορίες. Και εκείνοι θα ζητήσουν προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν. Οι πρώτοι που ήδη πήραν προθεσμία θα έχουν απολογηθεί ως το τέλος Απριλίου, ενώ η δεύτερη «φουρνιά» που επίσης θα πάρει προθεσμία, πιθανότατα στις αρχές Μαΐου.

Μέσα στο Μάιο, ο Γιώργος Ανδρεάδης θα ολοκληρώσει το έργο του και θα μάθουμε με ακρίβεια ποιοι και πόσοι είναι οι κατηγορούμενοι και για ποια αδικήματα. Ακολούθως, η δικογραφία θα παραδοθεί σε εισαγγελέα ο οποίος θα αναλάβει να τη μελετήσει και να συντάξει την πρότασή του προς το δικαστικό συμβούλιο για το ποιοι και πόσοι από τους κατηγορούμενους πρέπει να οδηγηθούν τελικά σε δίκη και ποιοι όχι.

Τον τελευταίο λόγο θα τον έχει το δικαστικό συμβούλιο που θα εκδώσει παραπεμπτικά ή/και απαλλακτικά βουλεύματα. Χρονικά, όλη αυτή η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα ή προς το τέλος του καλοκαιριού, ώστε ακολούθως να οριστεί δικάσιμος.

«ΣΤΗΜΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ» (KORIOPOLIS)

Την υπόθεση την χειρίστηκε η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου και αφορά τις εκθέσεις με ύποπτα ματς που απέστειλε η UEFA από το 2008 ως το 2011 και καταγραφή τηλεφωνικών συνομιλιών που κατέγραψε η ΕΥΠ από τον Ιανουάριο ως τον Μάιο του 2011 (και μόνο στο διάστημα αυτό!).

Στις 22 Ιουνίου 2011, η Πόπη Παπανδρέου εκδίδει 15 εντάλματα σύλληψης και ασκεί 83 ποινικές διώξεις σε παράγοντες, προέδρους, παρατρεχάμενους, προπονητές, ποδοσφαιριστές, μάνατζερς, παράνομους μπουκμέικερς, ακόμα και σε παίκτες του στοιχήματος! Οι Μπέος, Τσακογιάννης, Καρακούλιας προφυλακίζονται, όπως και ο Μάκης Ψωμιάδης που συνελήφθη λίγους μήνες αργότερα στα Σκόπια όπου διέφευγε.

Η υπόθεση, για διαφόρους λόγους, άλλαξε στη συνέχεια τρεις φορές χέρια, καθώς την χειρίστηκαν διαδοχικά οι ανακριτές, Κασίμης, Καλόφωνος και Αυγέρης. Αυτό είχε αποτέλεσμα να καθυστερήσει πολύ η εξέλιξή της, αφού εν τω μεταξύ, μέσα από την ανακριτική διαδικασία, οι 83 που διώκονταν αρχικά έφτασαν περίπου τους 180!

Κάποια στιγμή η υπόθεση διαχωρίστηκε, λόγω του ότι πλησίαζε η αποφυλάκιση του Μάκη Ψωμιάδη λόγω παρέλευσης του 18μήνου. Έτσι τον Σεπτέμβριο του 2013 ξεκίνησε το πρώτο δικαστήριο για το Koriopolis, για να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2013. Πέντε άτομα καταδικάστηκαν (Μ. Ψωμιάδης, Θ. Μητρόπουλος, Κ. Ριαβόγλου, Π. Αμανατίδης και Δ. Κωτούλας), έξι άτομα αθωώθηκαν (Στ. Ψωμιάδης, Γ. Παπακώστας, Γ. Χριστοβασίλης, Β. Αγγελής και οι Δημητρίου, Χαβενετίδης), ενώ 6 παιχνίδια κρίθηκε από το δικαστήριο ότι είχαν στηθεί: Καβάλα-Αγροτικός Αστέρας, Αναγέννηση Καρδίτσας-Καβάλα, Αγροτικός Αστέρας-Καβάλα, Ηλυσιακός-Αγροτικός Αστέρας, Ηλυσιακός-Εθνικός, Ολυμπιακός Βόλου-Ηλυσιακός.

Σε ό,τι αφορά όλους τους υπόλοιπους, η υπόθεση ανατέθηκε στον αντεισαγγελέα Εφετών, Παναγιώτη Πούλιο. Ο κ. Πούλιος χρειάστηκε περισσότερο από ένα χρόνο ώστε να συντάξει την πρότασή του για το ποιοι πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη και ποιοι να απαλλαχθούν. Η πρότασή του κατατέθηκε τελικά την Μεγάλη Τετάρτη 8/4/2015 και αριθμεί 3.092(!) σελίδες, με τις οποίες προτείνεται η παραπομπή σε δίκη 90 ατόμων για διάφορα αδικήματα και η απαλλαγή 74!

Η εισαγγελική πρόταση θα παραδοθεί στους δικηγόρους των εμπλεκομένων την Τετάρτη του Πάσχα, οπότε και όλα τα ονόματα θα γίνουν γνωστά. Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει μέχρι τώρα, μεταξύ των κατηγορούμενων θα είναι ο Γιώργος Τσακογιάννης (με τρία κακουργήματα), ο Αχιλλέας Μπέος (με δύο κακουργήματα) και οι Μποροβήλος, Κομπότης (με πλημμελήματα). Μεταξύ των όσων προτείνεται η απαλλαγή τους, φέρονται να είναι οι Μαρινάκης, Κανελλόπουλος και Καλογιάννης.

Σε κάθε περίπτωση, τον τελευταίο λόγο θα τον έχει το δικαστικό συμβούλιο, το οποίο θα εκδώσει τα παραπεμπτικά και τα απαλλακτικά βουλεύματα. Λόγω του μεγάλου αριθμού των κατηγορουμένων, δεν μπορεί να γίνει χρονική εκτίμηση για το πότε θα εκδοθούν τα βουλεύματα. Όμως είναι κάτι που πρέπει να γίνει άμεσα, διότι τα πλημμελήματα του 2008 και του 2009 έχουν ήδη παραγραφεί!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Για την υπόθεση του σκανδάλου των στημένων αγώνων του 2011, είχε κινηθεί και η αθλητική δικαιοσύνη, σε αντίθεση με την τακτική της στην υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης» για την οποία… σφυρίζει αδιάφορα.

Το καλοκαίρι του 2011, δύο ομάδες υποβιβάστηκαν (Ηλιούπολη, Ιωνικός) και σε τρεις ομάδες επιβλήθηκε αφαίρεση βαθμών (Ολυμπιακός Βόλου, Καβάλα, Αετός Σκύδρας). Επίσης σε 4 πρόσωπα επιβλήθηκε απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο εφ’ όρου ζωής (Μπέος, Μ. Ψωμιάδης, Τσακογιάννης, Χάλκος), ενώ σε άλλα 6 άτομα επιβλήθηκαν ποινές αποκλεισμού από το ποδόσφαιρο από 2 έως 7 χρόνια (Κανελλάκης, Χαραλαμπίδης, Παπαδόπουλος, Ναυρινιάδης, Ντότσης, Νικολόπουλος).

Συνολικά, από την αθλητική δικαιοσύνη δικάστηκαν 20 ομάδες: 15 απαλλάχθηκαν και σε 5 επιβλήθηκαν ποινές (σε πρώτο βαθμό είχαν τιμωρηθεί 8 ομάδες με 5 υποβιβασμούς!). Μαζί με τις ομάδες δικάστηκαν 53(!) πρόσωπα (παράγοντες, προπονητές, ποδοσφαιριστές, διαιτητές). Τιμωρήθηκαν οι 10, εκ των οποίων οι 4 εφ’ όρου ζωής! Απαλλάχθηκαν 43 πρόσωπα, 10 εκ των οποίων είχαν τιμωρηθεί πρωτοδίκως αλλά δικαιώθηκαν σε δεύτερο βαθμό.

Leave a Reply