Πλησιάζει το τέλος εποχής για το «made in China»

0

«Το τέλος εποχής για το ‘made in China’ είναι κοντά», προειδοποιεί – όχι κανένας τυχαίος – αλλά ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ποδηλάτων στον κόσμο, η Giant Manufacturing.

Και οι προειδοποιήσεις της έχουν βάση. Η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει, όπως γράφει το Bloomberg, τη μεταφορά της παραγωγής της μακριά από την Κίνα. Συγκεκριμένα, μόλις η εταιρεία άκουσε τις νέες απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για πρόσθετους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα, με ισχύ από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ξεκίνησε τη μεταφορά της παραγωγής της στην Ταϊβάν.

«Όταν ο Τραμπ ανακοίνωσε τα σχέδιά του για δασμούς ύψους 25%, το είδαμε πολύ σοβαρά», εξηγεί η πρόεδρος της Giant Manufacturing, Bonnie Tu. «Η έξοδός μας από την Κίνα και η μεταφορά μας στην Ταϊβάν ήταν άμεση. Σχεδόν πριν καν κλείσει το στόμα του», προσθέτει.

Η Giant είναι μόνο μια από την πληθώρα των εταιρειών που μεταφέρουν τις παραγωγικές τους δραστηριότητες μακριά από την Κίνα, ως απάντηση στο εξαιρετικά εχθρικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στο διεθνές εμπόριο, λόγω των διενέξεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.

Μόνο την εβδομάδα που μας πέρασε, η Intel και η Li & Fung – δύο κορυφαίες στον κλάδο τους εταιρείες – ανακοίνωσαν ότι είναι σε φάση επαναπροσδιορισμού και διαφοροποίησης των σχεδίων και δραστηριοτήτων τους.

«Πέρυσι, διαπίστωσα πως μια εποχή έχει φτάσει στο τέλος της. Πρόκειται για την εποχή του ‘made in China’», σχολιάζει η Tu. «Τέλειωσε το ‘οι Κινέζοι παράγουν και προμηθεύουν τον πλανήτη’», προσθέτει.

Να σημειωθεί, ωστόσο, εδώ ότι η Giant διαθέτει συνολικά πέντε εργοστάσια στην Κίνα.

Πηγή

Leave a Reply