Πλήρης άρση εμπάργκο όπλων στην Κύπρο: Ικανοποίηση σε Λευκωσία και Αθήνα, αμηχανία στην Άγκυρα

0

Συντονισμός Αθήνας και Λευκωσίας στα κέντρα αποφάσεων της Ουάσινγκτον – Στην παρούσα φάση η Τουρκία δεν μπορεί να προμηθευτεί ούτε ανταλλακτικά για τα F-16.
Ικανοποίηση σε Κύπρο και Ελλάδα, αμηχανία και έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία, προκαλεί η ιστορική απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να προχωρήσει σε πλήρη άρση του εμπάργκο της πώλησης όπλων που είχε επιβληθεί εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1987.
Ο συντονισμός Αθήνας και Λευκωσίας στα κέντρα αποφάσεων της Ουάσινγκτον, η ενοχλητική συμπεριφορά του Ερντογάν, που πολλοί στις ΗΠΑ τον αντιμετωπίζουν ως στήριγμα του Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς και η πολιτική της Άγκυρας έναντι της Φινλανδίας και της Σουηδίας, φαίνεται ότι οδήγησαν τις ΗΠΑ σε αυτή την ιστορική απόφαση. Παράλληλα, η διαρκώς επιθετικότερη τουρκική συμπεριφορά και ο παροξυσμός για τα ελληνικά νησιά δεν έχουν περάσει απαρατήρητα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Αυτό που μένει να δούμε είναι την αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης, δηλαδή εάν θα υπάρχουν νέες σπασμωδικές και επιθετικές συμπεριφορές, οι οποίες όμως οδηγούν την Τουρκία σε φαύλο κύκλο και νέα αδιέξοδα, καθώς στην παρούσα φάση, δεν μπορεί να προμηθευτεί ούτε ανταλλακτικά για τα F-16. 

«Στη γείτονα βλέπουν την Ουάσιγκτον να δίνει υπερσύγχρονα F-35 στην Ελλάδα και να αναβαθμίζει τα F-16 σε Viper, και τώρα η Λευκωσία θα μπορεί να αγοράζει ό,τι όπλο θέλει» είχε αναφέρει χαρακτηριστικα΄ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης. 

Η Άγκυρα εξέδωσε το Σάββατο οργισμένη ανακοίνωση, καταδικάζοντας την απόφαση του Λευκού Οίκου, και ζητώντας να αναθεωρηθεί.

«Για μία ατυχή και κοντόφθαλμη απόφαση που πρέπει να ανατραπεί το συντομότερο δυνατό», έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι.

«Με αυτήν την παροχή… θα ενισχύσουν τους Ελληνοκυπρίους» ανέφερε ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ.

Με αναρτήσεις στο Twitter, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, καθώς και τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών χαιρετίζουν την απόφαση του State Department για την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ στην Κύπρο.

 «Με μεγάλη ικανοποίηση χαιρετίζω την ανακοίνωση του State Department για την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ στην Κύπρο», αναφέρει ο κ. Αναστασιάδης και επισημαίνει: «Πρόκειται για μια απόφαση – ορόσημο, η οποία αντικατοπτρίζει την αναπτυσσόμενη στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της ασφάλειας».

Ευχαριστίες και εκτίμηση εκφράζει μέσα από ανάρτησή του το κυπριακό υπουργείο Άμυνας. «Αυτό ενισχύει τη συνεργασία μας και εγκαινιάζει μια νέα εποχή στις διμερείς μας σχέσεις, καθώς προωθούμε σταθερά μια μη αναστρέψιμη εταιρική σχέση ασφάλειας και άμυνας», σημειώνεται.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κάπρου επίσης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. Ο κύπριος ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης τόνισε ότι πρόκειται για ακόμα ένα απτό δείγμα της αναβαθμισμένης διμερούς συνεργασίας.

«Πολιτικό ορόσημο» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας την απόφαση για την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία προκάλεσε την οργή της Άγκυρας.
«Χαιρετίζω και εκφράζω την ιδιαίτερη ικανοποίηση μου για την απόφαση του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν για την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ προς την Κύπρο» σημείωσε μεταξύ άλλων στο twitter.

Πάντως, η άρση του εμπάργκο θα συνεχίσει να ανανεώνεται σε ετήσια βάση, καθώς ο νόμος East Med Act του 2019 και ο Νόμος για τον Αμυντικό Προϋπολογισμό (NDAA) για το έτος 2020 προβλέπουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος πρέπει να πιστοποιεί στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει να συνεργάζεται με τη κυβέρνηση των ΗΠΑ σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρέπει να ελέγχει κάθε χρόνο ότι η κυπριακή κυβέρνηση:

• Συνεργάζεται για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων πάνω στους κανονισμούς για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοοικονομική ρυθμιστική εποπτεία.
• Συνεχίζει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την απαγόρευση πρόσβασης στα λιμάνια ρωσικών πολεμικών πλοίων για ανεφοδιασμό και εξυπηρέτηση.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, χθεσινή απόφαση για την πλήρη άρση του εμπάργκο εκτιμάται ότι πρόκειται για ένα επιπλέον βήμα που αντανακλά την συνεχώς αυξανόμενη σημασία που αποδίδει η αμερικανική εξωτερική πολιτική στις σχέσεις με την Κύπρο αλλά και τη στενότερη αμυντική συνεργασία που έχει οικοδομηθεί τα τελευταία χρόνια στη βάση του νομοσχεδίου «East Med Act».

πηγή

Leave a Reply