Πίστευε ότι της έσβηναν τις κλήσεις και δείτε τώρα τι πρέπει να πληρώσει!

0

Η οδηγός δεν πίστευε στα μάτια της, όταν άνοιξε την ειδοποίηση. Οι κλήσεις που της έταξαν πως θα σβηστούν δεν σβήστηκαν ποτέ…

Χιλιάδες κλήσεις του παρελθόντος, “φαντάσματα” βγαλμένα από τη δεκαετία του 80 και του 90 και καθημερινά δράματα στην οικονομική υπηρεσία του δήμου Ηρακλείου από ανυποψίαστους πολίτες που στα τόσα χρέη που έχουν, προστίθενται τώρα κι άλλα με τους οφειλέτες να καλούνται να πληρώσουν δήθεν σβησμένες ή ξεχασμένες κλήσεις και μάλιστα με πανωτόκια! Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση Ηρακλειώτισσας διαζευγμένης, που το αυτοκίνητο που είχε στο όνομα της το οδηγούσε ο πρώην σύζυγος της και όταν διαπίστωσε στην Εφορία πως το ΑΦΜ της ήταν μπλοκαρισμένο, εμβρόντητη ανακάλυψε πως χρωστούσε στο δήμο Ηρακλείου 30.000 ευρώ από απλήρωτες κλήσεις. Ήδη η οικονομική υπηρεσία, που δεν μπορεί να κάνει αλλιώς, καθώς οι υπάλληλοι έχουν ποινικές ευθύνες αν δεν το κάνουν, έχει στείλει τις καρτέλες στην Εφορία και με το νέο έτος θα υπάρχουν και άλλα μπλοκαρισμένα ΑΦΜ καθώς αναμένεται και η νέα παρτίδα με απλήρωτες οφειλές δεκαετιών από ξεχασμένες κλήσεις!

ΦΩΤΟ από cretalive.grΦΩΤΟ από cretalive.gr

” Οι πολίτες νόμιζαν ότι οι προηγούμενες δημοτικές αρχές είτε μέσω ενστάσεων, είτε με άλλους τρόπους αυτές οι κλήσεις είχαν σβηστεί” λέει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Καραντινός “αλλά δυστυχώς οι κλήσεις αυτές βεβαιώνονται τώρα. Δυστυχώς ο μνημονιακός νόμος για δέσμευση του ΑΦΜ του οφειλέτη για ποσά άνω των 293 ευρώ έχει φέρει τα πάνω κάτω.”Το μεγάλο πρόβλημα για τους φορολογούμενους είναι πως εάν οδηγηθούν σε κάποιου είδους ρύθμιση, για άλλη οφειλή προς το δημόσιο, αυτόματα αποδέχονται και τη συγκεκριμένη οφειλή, ανεξαρτήτως αν τη γνωρίζουν ή την αναγνωρίζουν και το οποίο προστίθεται στα ήδη αυξημένα βάρη τους”.

Και τώρα; Τι μπορεί να γίνει; Ένα μεγάλο θέμα είναι η κατάργηση των προσαυξήσεων που οι δήμοι αναμένουν τη σχετική ρύθμιση οσονούπω αλλά για τα υπόλοιπα και μέχρι να υπάρξει ο σχετικός νόμος, εκείνο που μπορεί να “σώσει” την παρτίδα για τον οφειλέτη είναι να μην υπάρξει στον οικείο δήμο απόδειξη ενημέρωσης του πολίτη του βεβαιωτικού καταλόγου των απλήρωτων κλήσεων (επιβεβαίωση – ενημέρωση δηλαδή ότι χρωστά) προκειμένου να γλιτώσει τις προσαυξήσεις διαφορετικά υπάρχει και η ατομική προσφυγή στο δικαστήριο!

Πηγή: cretalive.gr

Απάντηση