Ποιο είναι το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών

0

Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, ή ΣΑΠ, είναι μια νευρολογικής φύσεως πάθηση, κατά την οποία κάποιος νιώθει την ανάγκη να κινεί τα πόδια του. Υπολογίζεται ότι περίπου το 10% του πληθυσμού των ΗΠΑ επηρεάζεται από το σύνδρομο αυτό. Δεν υπάρχει κάποιος δημογραφικός παράγοντας επικινδυνότητας, αν και εμφανίζεται ελαφρώς περισσότερο σε γυναίκες παρά σε άντρες. Όπως και με πολλές άλλες σύνθετες ιατρικές παθήσεις, το ΣΑΠ διαγιγνώσκεται λανθασμένα- ή ακόμα χειρότερα- αγνοείται πλήρως από τους γιατρούς. Τα ήπια συμπτώματα του συνδρόμου συχνά θεωρούνται μέρος της διαταραχής άγχους, κάτι που και πάλι είναι λάθος.

Αν και μια μειοψηφία των ασθενών με διαταραχή άγχους (ή κατάθλιψη) αναφέρει συμπτώματα που ομοιάζουν με εκείνα του ΣΑΠ, η προτεινόμενη θεραπεία, που πολλές φορές περιλαμβάνει και αγχολυτικά χάπια, είναι εξωφρενικά λανθασμένη. Ειδικά αν αυτά τα φάρμακα μπορεί να γίνουν εθιστικά.

Η κατανόηση του πώς νιώθουμε έχει τη μεγαλύτερη βαρύτητα

Η κατανόηση των συμπτωμάτων και των συναισθημάτων βοηθά, ακόμα και επισκιάζει, την άποψη ενός ειδικού που τελικά δεν είναι και τόσο ειδικός. Αν και οι γιατροί είναι συχνά επαρκώς μορφωμένοι και εκπαιδευμένοι, κανείς δεν μπορεί να καταλάβει πλήρως όλα τα συμπτώματα που υπάρχουν στο σώμα και στον ψυχισμό σας. Οπότε είναι αναγκαίο να κάνετε δύο κινήσεις: 1) Καταγράψτε κάθε ένα σύμπτωμα που νιώθετε και 2) Εξηγήστε ξεκάθαρα (ξανά και ξανά) τι σας συμβαίνει. Με αυτές τις πληροφορίες, η συνεργασία σας με τον γιατρό θα είναι πιο αποτελεσματική.

Εδώ θα ρίξουμε μια ματιά στα επτά συχνότερα σημάδια εμφάνισης του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών. Ευχόμαστε αυτές οι πληροφορίες να αποδειχτούν χρήσιμες και ωφέλιμες σε όσους αντιμετωπίζουν αυτή την πάθηση:

7 χαρακτηριστικά του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών

  1. Μια ακατανίκητη ανάγκη να κινείτε τα πόδια σας

Από όλα τα συμπτώματα, αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό. Αν και το άγχος και η κατάθλιψη μπορεί να προκαλούν μια νευρική κίνηση, κάποιος με ΣΑΠ συνεχώς κινεί τα πόδια του, για να ανακουφιστεί από την ενόχληση. Αν νιώθετε συνεχώς μια «αδάμαστη» επιθυμία να κινείτε τα πόδια σας, το πιο πιθανό είναι ότι ΔΕΝ αντιμετωπίζετε διαταραχή άγχους ή κατάθλιψη.

  1. Στέρηση ύπνου

Η Molly McGarvey, 62 ετών, εξηγεί τη μάχη της με το σύμπτωμα αυτό του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών: «Για περίπου 5 χρόνια, δεν μπορούσα να κοιμηθώ αρκετά το βράδυ. Ακόμα αναρωτιέμαι πώς τα κατάφερα να εργάζομαι και να λειτουργώ κανονικά. Θα γυρνούσα σπίτι από τη δουλειά, θα αποκοιμιόμουν στον καναπέ, θα πήγαινα στο κρεβάτι και ύστερα θα καθόμουν εκεί ξύπνια όλο το βράδυ».

  1. Νευρικότητα και ευερεθιστότητα

Ο γάμος της Molly κατέληξε σε διαζύγιο λόγω των παραπάνω χαρακτηριστικών που αναδύθηκαν από το πρόβλημά της με το σύνδρομο. Τότε συνειδητοποίησε ότι δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει το χάος που αυτό το πρόβλημα είχε δημιουργήσει. Αφού επισκέφθηκε έναν ειδικό σε θέματα ύπνου, διαγνώστηκε με ΣΑΠ. Και αφού έλαβε την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, τα συμπτώματά της άρχισαν να βελτιώνονται: «Θυμάμαι ότι ξυπνούσα το επόμενο πρωί, έχοντας κοιμηθεί όλο το βράδυ και δεν μπορούσα να πιστέψω ότι όντως ξεκουράστηκα».

  1. Σοβαρή πρωινή κόπωση

Η πρωινή κόπωση έρχεται συχνά ως άμεσο αποτέλεσμα της κακής ποιότητας ύπνου. Όταν μπορείτε να κοιμηθείτε μόνο για 1-2 ώρες το βράδυ, είναι αναπόφευκτη η κούραση που θα νιώθετε το επόμενο πρωί. Φυσικά, αυτή η αίσθηση συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, κάτι που δυσκολεύει αφάνταστα τη σωστή λειτουργικότητα, ακόμα και στις πιο εύκολες δραστηριότητες. Και αυτό διότι ο εγκέφαλος χρειάζεται την απαραίτητη ξεκούραση, για να επεξεργαστεί επαρκώς τις πληροφορίες του περιβάλλοντός του.

  1. Προσπάθεια να ηρεμήσετε τα πόδια σας

Η Julie Vaughn, 49 ετών, επισκέφτηκε τρεις γιατρούς πριν τελικά της δοθεί η σωστή διάγνωση. Η τότε ασθενής διαισθανόταν ότι το ΣΑΠ σχετιζόταν με έναν τραυματισμό στη μέση της, όμως αυτό είχε αγνοηθεί. Στο τέλος, όμως ακούστηκε. «Αφού ένας νευρολόγος με άκουσε να παραπονιέμαι για το πρόβλημα στη μέση μου, αποφάσισε να κάνω μια αιματολογική εξέταση, η οποία εντόπισε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 και σιδήρου: η πιο συχνή αιτία του ΣΑΠ».

  1. Απελπισμένες προσπάθειες να αποκοιμηθείτε

Η Donna McLellan, φοβούμενη ότι θα κριθεί αρνητικά για την πάθησή σας, σιωπούσε για πάνω από 20 χρόνια. Πήρε ισχυρές φαρμακευτικές αγωγές για χρόνια ημικρανία, κάτι που επιδείνωνε τα συμπτώματα του ΣΑΠ. Η ιστορία της μπορεί να σας αφυπνίσει.

«Τότε (μετά από μέρες αϋπνίες) σηκωνόμουν στις τρεις το πρωί, έκανα βόλτες με το ποδήλατο, ανεβοκατέβαινα τρέχοντας τις σκάλες ή περπατούσα στους δρόμους». Μετά την εξομολόγησή της, συμπέρανε ότι «ήταν ένα από τα πιο μοναχικά συναισθήματα του κόσμου, να σηκώνομαι στις τρεις το πρωί, προσπαθώντας μάταια να ηρεμήσω τα πόδια μου».

  1. Διατάραξη του ύπνου του/της συντρόφου

Τα άτομα που έχουν σχέση, θα έχουν συχνά ακούσει το/τη σύντροφό τους να παραπονιέται ότι ο ύπνος τους ήταν και πάλι διακεκομμένος το προηγούμενο βράδυ. «Με κλώτσησες δύο φορές και έπρεπε να πάω στον καναπέ», είναι ένα από τα πολλά παράπονα που ακούει κάποιος με ΣΑΠ. Τέτοιοι επαναλαμβανόμενοι διάλογοι συχνά καταλήγουν σε καταστροφικά αποτελέσματα, όπως χωρισμό.

Είναι πραγματικά άδικο ότι τέτοιες ιατρικές παθήσεις που θεωρούνται «μη σοβαρές» μπορούν να καταστρέψουν τη ζωή ενός ανθρώπου. Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών αποτελεί μια πολύπλοκη πάθηση, η οποία επιτείνεται από διάφορα νευρολογικά, σωματικά και ψυχικά προβλήματα. Με αυτό κατά νου, ζητήστε τη συμβουλή κάποιου που ειδικεύεται σε διαταραχές ύπνου ή νευρολογικές παθήσεις.

Η ποιότητα της ζωής σας εξαρτάται από την έγκαιρη και σωστή διάγνωση. Η υγεία σας είναι σημαντική και το σώμα σας αξίζει το σεβασμό σας!

πηγή: medicalnews.gr

Leave a Reply