Πιο γρήγορα η αναγνώριση των πτυχίων των ξένων πανεπιστημίων και κολλεγίων

0

Tροπολογία για «εξπρές» αναγνώριση των πτυχίων Κολεγίων και ξένων Πανεπιστημίων κατέθεσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.
Η τροπολογία για την αυτοματοποιημένη διαδικασία αναγνώρισης των πτυχίων Κολλεγίων και ξένων Πανεπιστημίων κατατέθηκε από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, προς επεξεργασία, στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής.

Η τροπολογία θα ενταχθεί σε νομοσχέδιο, όχι αναγκαστικά του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να ψηφιστεί την άλλη εβδομάδα.

Με την τροπολογία το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων θα αποδίδει άμεσα με αυτοματοποιημένες διαδικασίες στους αποφοίτους ξένων πανεπιστημίων και κολλεγίων κατόπιν αίτησής τους, την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και ισοδυναμίας.

Αξίζει να σημειωθεί οτι στο Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) που αναμένεται να καταργηθεί με την τροπολογία έχουν «μπλοκάρει» περίπου 3000 αιτήσεις υποψηφίων.

Στην θέση του, με βάση το σχέδιο της κυρίας Κεραμέως, θα δημιουργηθεί ένα πιο ευέλικτο σχήμα ενώ σε ο,τι αφορά στην αναγνώριση του πτυχίου για πρόσληψη στο δημόσιο θα ισχύει κατά περίπτωση ανάλογα με το Πανεπιστήμιο που συνεργάζεται με το Κολλέγιο, που το χορηγεί.

Εξάλλου η κυρία Κεραμέως , με δηλώσεις της, αναφέρθηκε από την αρχή ανάληψης των καθηκόντων της στο θέμα της ακαδημαϊκής αναγνώρισης των πτυχίων των Κολλεγίων λέγοντας χαρακτηριστικα: «Λειτουργούν κάποια Κολλέγια που δεν έχουν τα ίδια επαγγελματικά και ακαδημαϊκά δικαιώματα με τα δημόσια Πανεπιστήμια. Η πολιτεία οφείλει να μεριμνήσει σε αυτό και να ασχοληθεί και με το καθεστώς των Κολλεγίων Έχουμε σχέδιο και θα μελετήσουμε συνολικά το πλαίσιο των Κολλεγίων. Μελετάμε το νέο νόμο για το ΣΑΕΠ. Υπάρχουν φοβερές καθυστερήσεις αναγνώρισης των πτυχίων . Κοιτάμε συνολικά το θεσμό του ΣΑΕΠ και για το πως μπορεί να βελτιωθεί το νομικό πλαίσιο».

Ένθουσιασμένος με την ταχύτητα που επιδεικνύει για την επίλυση του θέματος η υπουργός Παιδείας δηλώνει στο protothema.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κολλεγίων Βασίλης Δασκαλάκης , ο οποίος επισημαίνει οτι η τροπολογία είναι σε σωστό δρόμο καθώς «δεν νοείται να υπάρχει κάποιος με το ίδιο πτυχίο που είναι αναγνωρισμένο επειδή πραγματοποιήθηκε και από την Ελλάδα». Ο κ. Δασκαλάκης υπογράμμισε οτι «πρέπει να βρεθεί τρόπος να έρθουν ξένοι σπουδαστές στην χώρα».

πηγη

Απάντηση