«ΠΕΤΑΕΙ» ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ

0
Óôéãìéüôðï áðü ôï ôáîßäé ôïõ ðñùèõðïõñãïý ÁëÝîç Ôóßðñá êáé ôçò êõâåñíçôéêÞò áðïóôïëÞò ãéá ôçí Óýíïäï êïñõöÞò óôçí Ñßãá ôçò Ëåôïíßáò ôçí ÐÝìðôç 21 ÌáÀïõ 2015. (ÃÑÁÖÅÉÏ ÔÕÐÏÕ ÐÑÙÈÕÐÏÕÑÃÏÕ/ANDREA BONETTI/EUROKINISSI)
Στις Βρυξέλλες το βράδυ ο Τσίπρας για «ζέσταμα» πριν τη Σύνοδο 

Βασικό ζητούμενο το χρέος. Διάθεση για αναδιάρθρωση από τους δανειστές
ΦΠΑ και φορολογία μειώνουν τη δημοσιονομική διαφορά Αθήνας – Θεσμών
Κρίσιμο σημείο το «κεφάλαιο» των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων

 

Με τις μηχανές αναμμένες θα είναι από τις 9 το βράδυ της Κυριακής το κυβερνητικό αεροσκάφος, προκειμένου να μεταφέρει τον Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντήσει στην πρωτεύουσα του Βελγίου τους Νίκο Παππά και Ευκλείδη Τσακαλώτο που φέρεται να έχουν μεταβεί από το Σάββατο σε «μυστική αποστολή», προκειμένου να έχουν «εκ του σύνεγγυς» επαφές. Το πρωί της Κυριακής ο Αλ. Τσίπρας ενημερώνει το Κυβερνητικό Συμβούλιο για την τελική ελληνική πρόταση

Η ελληνική πρόταση καλύπτει το 0,43% της δημοσιονομικής διαφοράς με τους δανειστές οι οποίοι ζητούσαν μέτρα 0,5%. Το κύριο μέσο μείωσης της διαφοράς είναι ο ΦΠΑ, ενώ το υπόλοιπο γίνεται με φορολογικά μέτρα.

Όσον αφορά τις συντάξεις και την απαίτηση των δανειστών για μείωσή τους, υπουργός που γνωρίζει το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων επεσήμανε ότι είναι μία από τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης. Ωστόσο σημείωσε πως η κυβέρνηση εξετάζει την πρόταση των δανειστών να μειωθούν οι υψηλές συντάξεις, αλλά διαπιστώνει πως δημοσιονομικά είναι ανώφελο, καθώς μόνο 80.000 άτομα λαμβάνουν σύνταξη από 1.500 έως 3.000 ευρώ.

Το κρίσιμο διακύβευμα στο κεφάλαιο συντάξεις είναι οι πρόωρες όπου η ελληνική κυβέρνηση προτείνει μείωση μέσα σε 3 χρόνια, ενώ οι δανειστές απαιτούν αυτό να γίνει άμεσα.

Βεβαίως το κύριο ζητούμενο της διαπραγμάτευσης για την Αθήνα είναι το χρέος και η αναδιάρθρωσή του που δίνει αναπτυξιακή προοπτική και μελλοντικά δυνατότητα εξόδου στις αγορές. Οι κυβερνητικοί παράγοντες της Αθήνας μαθαίνουν ότι οι δανειστές για πρώτη φορά συζητούν την αναδιάρθρωση, και μάλιστα με συγκεκριμένη μορφή και σε χρονοδιάγραμμα, αλλά αποφεύγουν να το σχολιάσουν. Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να έχει συμβιβαστεί με την ιδέα της αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.

Σημειώνεται ότι κρίσιμη θεωρείται και η συνάντηση που θα έχει σήμερα Κυριακή ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ρέντσι, επειδή εκτιμάται ότι διαμορφώνει ευνοϊκές συμμαχίες ανάμεσα στις ηγεσίες των 14 χωρών που συμμετέχουν στην σύνοδο κορυφής ως δανείστριες χώρες. Αντίθετα προβληματική παραμένει η διαδικασία που θα έχει προηγηθεί (με τις συνεδριάσεις το πρωί του Euroworkinggroup και το μεσημέρι του Eurogroup), καθώς υπονομεύει την πολιτική διαπραγμάτευση που ήταν ο τακτικός στόχος της Ελλάδας.

Leave a Reply