ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ………….

0

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΤΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙ ΟΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ΠΥΚΝΩΣΗΣ

Είναι γνωστό ότι το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ, με την υπ΄ αριθμ. 1942/2017 απόφασή του, με πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο Αθανάσιο Ράντο και εισηγητή, τον σύμβουλο Επικρατείας Χρήστο Ντουχάνη, παρέπεμψαν το όλο ζήτημα της οικιστικής πύκνωσης στην Ολομέλεια, καθώς, είτε ομόφωνα, είτε κατά πλειοψηφία κατά περίπτωση, έκριναν αντισυνταγματική την επίμαχη υπουργική απόφαση.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν στην απόφασή τους, ότι η εν λόγω υπουργική απόφαση «περιέχει τον όρο της “οικιστικής πύκνωσης” ως περιοχή υπαγόμενη σε ειδικό νομικό καθεστώς (εξαίρεση από την διαδικασία των δασικών χαρτών, μόνιμη ή πρόσκαιρη ειδική περιβαλλοντική και πολεοδομική διαδικασία, κλπ), χωρίς όμως να δίνει η ίδια η εν λόγω υπουργική απόφαση τον ορισμό της ή να εκθέτει τα ληπτέα υπόψη στοιχεία για την υπαγωγή ορισμένης περιοχής στην έννοια της “οικιστικής πύκνωσης” ή να προβλέπει, έστω σε αδρές γραμμές τα χαρακτηριστικά της, ούτε τέλος προβλέπει τη διαδικασία για το χαρακτηρισμό της».
Παράλληλα αναφέρεται, ότι η ρύθμιση των θεμάτων αυτών ανατίθεται εξ ολοκλήρου στην διοίκηση και ότι ο μόνος αρμόδιος για τα εν λόγω θέματα είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και κανένας άλλος, σύμφωνα με το άρθρο 43 του Συντάγματος.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας, ομοφώνα έκριναν, ότι η υπουργική απόφαση είναι άκυρη, καθώς σύμφωνα με το Σύνταγμα, τα θέματα αυτά, τα οποία δεν είναι περιορισμένου ενδιαφέροντος, μπορούν να λυθούν και να καθοριστούν μόνο με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.
Όμως, στο Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ, εκφράστηκαν αντίθετες απόψεις ως προς την συνταγματικότητα, γενικότερα, του καθορισμού και του σκοπού των «οικιστικών πυκνοτήτων».

Ειδικότερα, η πλειοψηφία τάχθηκε με την άποψη της αντισυνταγματικότητας, ενώ αντίθετα, ο κ. Ράντος με την άποψη της συνταγματικότητας, με τον

ισχυρισμό, ότι έτσι περιχαρακώνονται οι οικισμοί των αυθαιρέτων και σταματάει η επέκτασή τους.

Από το σκεπτικό της απόφασης διακρίνει κανείς ότι το Ε΄ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας αφήνει περιθώρια στην εμπλοκή που παρουσιάζεται, είτε με την επίκληση Προεδρικού Διατάγματος «για τα εν λόγω θέματα είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και κανένας άλλος, σύμφωνα με το άρθρο 43 του Συντάγματος.», είτε ακόμη με την αναφορά που κάνει «χωρίς όμως να δίνει η ίδια η εν λόγω υπουργική απόφαση τον ορισμό της ή να εκθέτει τα ληπτέα υπόψη στοιχεία για την υπαγωγή ορισμένης περιοχής στην έννοια της “οικιστικής πύκνωσης” ή να προβλέπει, έστω σε αδρές γραμμές τα χαρακτηριστικά της, ούτε τέλος προβλέπει τη διαδικασία για το χαρακτηρισμό της».
Η αναφορά αυτή δίνει το περιθώριο βελτίωσης του σκεπτικού εκ μέρους του Υπουργείου και είναι σίγουρο, ότι αυτή τη στιγμή όπως υποσχέθηκε στην συνάντησή μας ο κ. Υπουργός το Υπουργείο εργάζεται σε αυτό το πλαίσιο.
Συγχρόνως ιδιαίτερης σημασίας έχει η διαφοροποίηση του σκεπτικού του Προεδρεύοντος του Ε Τμήματος κου Ράντου, ο οποίος αναφέρει ότι η οριοθέτηση της οικιστικής πύκνωσης θα σταματήσει περαιτέρω την αυθαίρετη δόμηση , σκεπτικό που μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους.
Το συμπέρασμα λοιπόν το οποίο βγάζουμε είναι ότι η οικιστική πύκνωση με βελτιωμένο σκεπτικό και στο πλαίσιο που ορίζει η απόφαση, θα τύχει θετικής κρίσης από την Ολομέλεια του ΣτΕ, η οποία δεν θα αργήσει να συνέλθει. Ας κάνουμε όμως λίγο υπομονή περιμένοντας κατά πρώτο Νομοθετική παρέμβαση της Κυβέρνησης για να «θωρακίσει» καλύτερα τον όρο «Οικιστική Πύκνωση» και φυσικά μετέπειτα και την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας.
Συγχρόνως με όλα αυτά βρισκόμαστε σε αναμονή των δασικών χαρτών.
Υπομονή λοιπόν περιμένοντας εξελίξεις, χωρίς να ξεχνάμε ότι επίλυση του δασικού προβλήματος δεν είναι σπαρμένη με ροδοπέταλα.

πηγη

Leave a Reply