Περιφερειάρχες: Ο Σταθάκης είπε πως το κράτος δεν θα πάρει πίσω τα χρήματα του ΕΣΠΑ

0

ImageHandler (24)

Απίστευτο έγγραφο του γενικού γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων, Αλέξανδρου Χαρίτση, έφτασε στις διαχειριστικές αρχές των Περιφερειών, ζητώντας την αυτόματη ανάκληση από το κράτος των χρημάτων που είναι δεσμευμένα για έργα μέσω ΕΣΠΑ

Μετά το έκτακτο συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε χθες ανάμεσα στους περιφερειάρχες και τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη, οι περιφερειάρχες ισχυρίζονται πως συμφώνησαν με τον υπουργό να μην επιστραφούν στον κρατικό προϋπολογισμό τα χρήματα του ΕΣΠΑ.

Το έκτακτο συμβούλιο συγκάλεσε ο πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας, Κώστας Αγοραστός, καθώς οι περιφερειάρχες αντιδρούν στην απόφαση της κυβέρνησης να συγκεντρώσει τα κεφάλαιά τους και να τα μεταφέρει στην Τράπεζα της Ελλάδος, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα τις καθυστερήσεις σε πληρωμές έργων, κάτι που ήδη έχει αρχίσει να καταγράφεται.

Μάλιστα, οι ίδιοι, μετά τη συνάντησή τους με τον υπουργό Οικονομίας επισήμαναν σε δηλώσεις τους πως μια τέτοια εξέλιξη, αν δηλαδή επιστρέφονταν στον κρατικό προϋπολογισμό τα χρήματα του ΕΣΠΑ, θα δημιουργούσε γραφειοκρατικά προβλήματα με την Κομισιόν, ενώ επιπλέον στηλίτευσαν την απόφαση του γενικού γραμματέα να εκδόσει την εγκύκλιο με την οποία τους καλούσε να επιστρέψουν τα λεφτά.

Είχε προηγηθεί ένα έγγραφο του γενικού γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων, Αλέξανδρου Χαρίτση, που έφτασε στις διαχειριστικές αρχές των Περιφερειών, ζητώντας την αυτόματη ανάκληση από το κράτος των χρημάτων που είναι δεσμευμένα για έργα μέσω ΕΣΠΑ.

Μεταξύ άλλων, στο έγγραφο αναφέρεται ότι «στην περίπτωση που δεν προκύπτει εύλογη βεβαιότητα αξιοποίησής τους μέχρι 19/4/2015, (θα γίνει) ανάκλησή τους μέσω των αρνητικών εντολών κατανομής το αργότερο μέχρι 3/4/2015. Μετά τις 19/4/2015 για τα ποσά αυτά θα έχει εφαρμογή ο Οδηγός Λειτουργίας του Κεντρικού Λογαριασμού και θα ανακληθούν αυτόματα…».

Στο μεταξύ νωρίτερα χθες, πριν τη σύσκεψη, περιφερειάρχης ανέφερε ότι το υπουργείο έχει ζητήσει από τις Περιφέρειες να επιστρέψουν στον προϋπολογισμό κονδύλια των ΠΕΠ (ΕΣΠΑ) που δεν είναι άμεσα απαιτητά για πληρωμές έργων.  Ο ίδιος ανέφερε ότι το 2015 (αν δεν δοθεί παράταση) είναι ο τελευταίος χρόνος εφαρμογής του ΕΣΠΑ 2007-2013, συνεπώς θα πρέπει να διασφαλισθεί η ολοκλήρωση των έργων και η πληρωμή τους ως το τέλος του έτους. Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, το συνολικό ποσό που μπορεί να επιστραφεί μπορεί να φθάσει έως και σε 150 εκατ. ευρώ.

Μάρδας: Πολύ καλά κάνει ο κ. Σταθάκης, είναι θέμα διαχείρισης χρημάτων

Στο ερώτημα για τα χρήματα του ΕΣΠΑ και την απόφαση της κυβέρνησης να γίνει ανάκληση χρημάτων από τις Περιφέρειες, απάντησε νωρίτερα σήμερα το πρωί μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος και τόνισε για το θέμα: «Να απαντήσει ο κ. Σταθάκης, που είναι αρμόδιος ως στο Οικονομίας. Τα χρήματα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τα χρήματα για το ΔΝΤ. Εδώ είναι μια αναδιάταξη των χρημάτων στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ, που έτσι θέλει να το ρυθμίσει ο κ.Σταθάκης. Και μπορώ να σας πω πολύ καλά κάνει. Οταν περισσεύουν χρήματα, τα βάζουμε κάπου αλλού για να έχουμε μια καλύτερη χρήση. Δεν είναι κομψό να απαντώ για θέματα άλλου συναδέλφου. Και εγώ εκνευρίζομαι όταν απαντούν άλλοι για θέματα δικά μου. Είναι καθαρή η ανακοίνωση. Είναι θέμα διαχείρισης χρημάτων».

Leave a Reply