Πατούλης κατά Σκουρλέτη για συμβασιούχους: Δεν είναι δικαστής –Αντισυνταγματικό το 24μηνο

0

Επίθεση κατά του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη αναφορικά με την από 10 Μαρτίου εγκύκλιό του με την οποία στην ουσία καλούσε τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις να ασκήσουν έλεγχο νομιμότητας και να επιβάλουν πειθαρχικές ποινές σε όσους δημάρχους αρνούνται να παρατείνουν τις συμβάσεις καθαριότητας, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, μιλώντας στην σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ.

Στον απόηχο της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου με την οποία ακυρώνεται απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κορίνθου για την απόλυση συμβασιούχων καθαριότητας του δήμου αλλά και άλλων που, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, αναμένονται, ο κ. Κυρίζογλου, ο οποίος ήταν ένας εκ των πρωταγωνιστών του πρόσφατου «θερμού» επεισοδίου στο υπουργείο Εσωτερικών, συνεπικουρούμενος από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, ζήτησε την απόσυρση της συγκεκριμένης εγκυκλίου, χαρακτηρίζοντας την παράνομη!

«Μπορεί να είναι θέμα ιδεολογικό, όπως μου είπε ο κ. Βερναρδάκης όταν συναντηθήκαμε με τους δημάρχους στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν μπορεί η κυβέρνηση και κάθε υπουργός και ειδικά ο κ. Σκουρλέτης να είναι υπεράνω των νόμων, του Συντάγματος και των Επιτροπών», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κυρίζογλου. «Παράνομη η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση. Καταργεί τη διοικητική μας αυτοτέλεια. Κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης. Και κατά παρέκκλιση του Συντάγματος. Σώπα ρε μεγάλε!!!», πρόσθεσε ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης αναφερόμενος στη ρύθμιση Βερναρδάκη για την παράταση συμβάσεων. Επικαλέστηκε, δε, τις αποφάσεις, όπως είπε, των Μονομελών Πρωτοδικείων Γυθείου, Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης και Κορίνθου αλλά και Πράξεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου». Παράλληλα χαρακτήρισε, παράνομη και την εγκύκλιο του υπουργού Εσωτερικών που στηρίζεται στη συγκεκριμένη ρύθμιση: «Είναι παράνομη η εντολή του υπουργού», είπε χαρακτηριστικά και αναρωτήθηκε, με ειρωνικό τρόπο, αν θα στείλει σχετικό έγγραφο και στον υπουργό Δικαιοσύνης.

Αμέσως μετά, τη σκυτάλη πήρε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, ο οποίος επισήμανε ότι «πρέπει να είναι κανείς προσεκτικός αν θέλει να κουνάει κάποιος το δάκτυλο στον δικαστή. Ό,τι και να πει ο υπουργός δεν είναι δικαστής», πρόσθεσε και απεφάνθη ότι «το 24μηνο είναι αντισυνταγματικό».

Παράλληλα ο κ. Πατούλης κατηγόρησε τον κ. Σκουρλέτη ότι «αφήνει αιχμές για δημάρχους», ενώ αναφέρθηκε στον δήμαρχο Αμφίπολης, που, όπως αποκάλυψε η aftodioikisi.gr, προχώρησε στην απόλυση συμβασιούχων που συμπλήρωσαν 24μηνο: «Μου τηλεφώνησε και μου είπε ότι ο Επίτροπος τον ενημέρωσε ότι θα του γίνει καταλογισμός», υποστήριξε ο κ Πατούλης, καλώντας τον υπουργό να δώσει λύση. «Η κυβέρνηση πρέπει να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να ρυθμίσει άμεσα σοβαρά ζητήματα που σχετίζονται με την καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων αλλά και τη διασφάλιση της νομιμότητας στη διαδικασία ανανέωσης των συμβάσεων τους», κατέληξε ο κ. Πατούλης.
πηγη

Απάντηση