Παθητικό άτμισμα: Επιδεινώνει το εφηβικό άσθμα

0

Μετά το παθητικό κάπνισμα οι έφηβοι πρέπει να ανησυχούν και για το παθητικό άτμισμα από τους χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Ακόμα μία αρνητική συνέπεια του ηλεκτρονικού τσιγάρου αποκάλυψε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Chest.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι έφηβοι μαθητές οι οποίοι έπασχαν από άσθμα ήταν κατά 27% πιθανότερο να παρατηρήσουν επιδείνωση της ασθένειάς τους αν στον περίγυρό τους υπήρχε κάποιος που χρησιμοποιούσε ηλεκτρονικό τσιγάρο.

«Ενώ δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι αυτά τα προϊόντα επιδεινώνουν το άσθμα, αν είχα παιδιά δεν θα ρίσκαρα την υγεία τους επιτρέποντας να βρίσκονται γύρω από ανθρώπους που χρησιμοποιούν τέτοια προϊόντα», λέει η Jennifer Bayly, επικεφαλής της έρευνας που διεξήχθη στην Ιατρική Σχολή του Rutgers Robert Wood Johnson στο Νιου Τζέρσεϊ.

«Αυτά και άλλα ευρήματα καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς ότι η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν περιέχει κάποιο κίνδυνο», τονίζει η Δρ. Karen Wilson, διευθύντρια Παιδιατρικής στην Σχολή Ιατρικής Icahn στο Mount Sinai της Νέας Υόρκης.

Σε αντίθεση με την αντίληψη, ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι αβλαβής υδάτινος ατμός, στην πραγματικότητα περιέχει ορισμένα χημικά τα οποία συναντώνται και στον καπνό του τσιγάρου, τα οποία υπό ορισμένες συνθήκες μπορούν να γίνουν εξαιρετικά ενοχλητικά για ανθρώπους με άσθμα», συνεχίζει η Δρ. Wilson.

Υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία ότι η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου προκαλεί αυξημένο βήχα και λαχάνιασμα στους εφήβους καθώς επίσης και αύξηση στα συμπτώματα του άσθματος, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής.

Για την έρευνα η Bayly και οι συνεργάτες της συνέλεξαν στοιχεία από έρευνα του 2016 για το κάπνισμα των νέων. Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 70.000 έφηβοι ηλικιών 11 έως 17 ετών ενώ οι μελετητές εστίασαν στους 11.830 εξ αυτών οι οποίοι ανέφεραν ότι είχαν άσθμα.

πηγη

Leave a Reply