Παρέμβαση εισαγγελέα ζητά η ΠΟΕΔΗΝ για τα χειρουργεία του νοσοκομείου Ζακύνθου

0

Την παρέμβαση των Εισαγγελέων Πρωτοδικών Μεσσηνίας και Ζακύνθου ζητούν με σχετική αναφορά τους τα μέλη της ΠΟΕΔΗΝ, τόσο για τις – κατά παραβίαση του θεραπευτικού πρωτοκόλλου, όπως υποστηρίζουν – χειρουργικές επεμβάσεις σε 3 ασθενείς από τον ίδιο τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, όσο και για τις παλαιότερες περιπτώσεις με ασθενείς έχασαν τη ζωή τους ή υπέστησαν μετεγχειρητικές επιπλοκές από λοιμώξεις, στα χειρουργέια του νοσοκομείου Ζακύνθου.

Τα μέλη της ΠΟΕΔΗΝ ζητούν να διερευνηθούν και να αποδοθούν τυχόν ποινικές ευθύνες στους εμπλεκόμενους για τα συμβάντα στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και Ζακύνθου την περασμένη Τετάρτη 3/5/2017, “που έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή τριών Ασθενών και παραβίασαν κατ’ εξακολούθηση το θεραπευτικό πρωτόκολλο που διέπει τα Δημόσια Νοσοκομεία”.

Σύμφωνα με την αναφορά τους προς τους Εισαγγελείς:

“Τρεις μεταφερόμενοι Ασθενείς από το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας – οι δύο αλβανικής καταγωγής και ο ένας ελληνικής καταγωγής κάτοικος Ζαχάρως, χειρουργήθηκαν αιφνιδιαστικά χωρίς να τηρηθεί το ιατρικό θεραπευτικό πρωτόκολλο στο Νοσοκομείο της Ζακύνθου την Τετάρτη 3/5/2017, από μεταφερόμενους Ιατρούς που κατά το νόμο δεν είχαν δικαίωμα να χειρουργήσουν στο εν λόγω Νοσοκομείο.

Συγκεκριμένα,

Οι τρεις Ασθενείς έκαναν προεγχειρητικό έλεγχο στο Γ.Ν.Κυπαρισσίας. Μάλιστα ο ένας εξ αυτών (ελληνικής καταγωγής κάτοικος Ζαχάρως) έκανε εισαγωγή στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας.

Την Τετάρτη 3/5/2017 το πρωί αιφνιδιαστικά μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Ζακύνθου και χειρουργήθηκαν από μεταφερόμενους γιατρούς και προσωπικό που δεν έχουν εξαρτημένη εργασία με το Νοσοκομείο Ζακύνθου. Μάλιστα για το σκοπό αυτό μεταφέρθηκαν χειρουργικά εργαλεία και υλικά (γάζες, ράμματα κλπ) από το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας. Όπως επανειλημμένα δήλωσε η μεταφερόμενη ομάδα Ιατρών φοβόντουσαν δολιοφθορά. Από ποιους;

Στη χειρουργική ομάδα των Ιατρών που χειρούργησαν τους τρεις Ασθενείς συμμετείχε ως Ιατρός ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κος Πολάκης, ιδιώτης Ιατρός στο επάγγελμα.

Σύμφωνα με την υφιστάμενη Νομοθεσία απαγορεύεται ιδιώτης Ιατρός χωρίς να έχει εξαρτημένη σχέση εργασίας με το Νοσοκομείο Ζακύνθου, να παρευρίσκεται στα χειρουργεία, πόσο μάλλον να λαμβάνει μέρος σε χειρουργικές πράξεις. Οι τρεις Ασθενείς δεν ακολούθησαν το θεραπευτικό πρωτόκολλο που επιβάλλεται με βάση την υφιστάμενη Νομοθεσία για εισαγωγή στο χειρουργικό τομέα του Νοσοκομείου.

Δεν πέρασαν από τα εξωτερικά ιατρεία, δεν έγινε η διαδικασία εισαγωγής, δεν έγινε προεγχειρητικός έλεγχος στο Νοσοκομείο Ζακύνθου. Ο ένας εκ των τριών Ασθενών ήταν ανασφάλιστος, χωρίς να διαθέτει ΑΜΚΑ. Στα χειρουργεία των τριών Ασθενών συμμετείχαν ιατροί και προσωπικό που δεν είχαν εξαρτημένη εργασία με το Νοσοκομείο Ζακύνθου.

Μάλιστα αμέσως μετά το χειρουργείο πόσταραν σχετικές φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης”, καταθέτουν προς τους εισαγγελείς οι συνδικαλιστές εργαζόμενοι της Ομοσπονδίας.

Στην ίδια αναφορά τους – με την οποία ζητούν την εισαγγελική παράμβαση – τα μέλη της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρουν, ότι οι δύο αλβανοί ασθενείς έκαναν τον προεγχειρητικό έλεγχο στο νοσοκομείο Κυπαρισσίας την προηγούμενη ημέρα και κάτω από απόλυτη μυστικότητα. Την επόμενη ημέρα, υποστηρίζουν ότι μεταφέρθηκαν για να χειρουργηθούν στο νοσοκομείο Ζακύνθου. Ο τρίτος ασθενής μετά τον προεγχειρητικό έλεγχο, αποχώρησε από το νοσοκομείο Κυπαρισσίας, χωρίς να έχει πάρει εξιτήριο:

“Συνέχιζε να εμφανίζεται ως εισαγωγή στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας. Όταν αντιλήφθηκαν οι εργαζόμενοι ότι απουσιάζει από το Νοσοκομείο και επρόκειτο να χειρουργηθεί την επόμενη ημέρα στο Νοσοκομείο Ζακύνθου διαμαρτυρήθηκαν έντονα και ακυρώθηκε το εισιτήριο”, λένε χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι.

Ζητούν ευθύνες και για παλαιότερα γεγονότα με τα χειρουργεία Ζακύνθου

Οπως λέει η ΠΟΕΔΗΝ:

“Τα χειρουργεία του Νοσοκομείου της Ζακύνθου με βάση το πόρισμα της επιτροπής, που ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας όρισε και επικεφαλής είναι ο Επίκουρος Καθηγητής Αναισθησιολογίας κος Πέτρου, ακόμα και σήμερα είναι επισφαλής η λειτουργία τους. Μάλιστα σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα του Νοσοκομείου προτείνει την άμεση λειτουργία τους με φορητές μπουκάλες ιατρικών αερίων. Κάτι που αποδέχτηκε ο Αν.Υπουργός Υγείας κατά την επίσκεψη του στο Νοσοκομείο Ζακύνθου και αμέσως μετά άλλαξε γνώμη.

Τα χειρουργεία είναι κλειστά από τον Νοέμβριο του έτους 2016 επειδή πέντε ασθενείς αντιμετώπισαν σοβαρές μετεγχειρητικές επιπλοκές, εκ των οποίων η μία ασθενής έχασε τη ζωή της μετά από εγχείρηση ρουτίνας (αφαίρεση λάμας από το πόδι της). Ακόμα δεν έχει εκδοθεί πόρισμα για τα αίτια του θανάτου της γυναίκας. Είναι σαφές ότι οι φορείς και οι πολίτες της Ζακύνθου δεν εμπιστεύονται τα χειρουργεία του Νοσοκομείου Ζακύνθου”.

ΠΟΕΔΗΝ: “Δεν τηρήθηκε το θεραπευτικό πρωτόκολλο στην παρακολούθηση της μετεγχειρητικής πορείας των ασθενών”

Και η ΠΟΕΔΗΝ συνεχίζει τις καταγγελίες της:

“Με πρόταση των Επιτροπών που ορίστηκαν από τον Υπουργό Υγείας συνεστήθη θεραπευτικό πρωτόκολλο το οποίο καθορίζει ότι σε περίπτωση που χειρουργείται Ασθενής στα χειρουργεία της Ζακύνθου θα πρέπει να παρακολουθείται στενά η μετεγχειρητική του πορεία. Στους τρεις μεταφερόμενους Ασθενείς που χειρουργήθηκαν από τον Αν.Υπουργό Υγείας κο Πολάκη και τους μεταφερόμενους Ιατρούς δεν τηρήθηκε το συγκεκριμένο θεραπευτικό πρωτόκολλο. Οι τρεις χειρουργημένοι ασθενείς πριν κλείσουν 24ωρο μετά το χειρουργείο, εξαφανίστηκαν από το Νοσοκομείο. Χωρίς να ερωτηθούν και να συναινέσουν οι αρμόδιοι Ιατροί του Νοσοκομείου. Δεν γνωρίζουμε εάν είναι καλά στην υγεία τους. Οι Ασθενείς για όσο διάστημα παρέμειναν στο Νοσοκομείο παρακολουθούνταν στενά από τους μεταφερόμενους ιατρούς. Συνεχώς έλεγαν ότι φοβούνται δολιοφθορά. Από ποιους;

Οι εργαστηριακές εξετάσεις παρουσίασαν μετεγχειρητικά ευρήματα ιδίας ταυτότητας, μικρότερης όμως σημασίας από τα ευρήματα των ασθενών που εμφάνισαν τον Νοέμβριο του 2016 μετεγχειρητικές επιπλοκές και οδήγησαν στο κλείσιμο από τότε έως σήμερα των χειρουργείων.

Όταν έγιναν γνωστά τα μετεγχειρητικά εργαστηριακά ευρήματα στους δύο εκ των τριών χειρουργημένων Ασθενών τα δείγματα ορού εστάλησαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών για επανέλεγχο, αμφισβητώντας έτσι η Διοίκηση του Νοσοκομείου την αξιοπιστία του ίδιου του Νοσοκομείου που προΐσταται. Κατά την επανεξέταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών επιβεβαιώθηκαν οι δείκτες των τιμών των εξετάσεων για τους Ασθενείς, με τις τιμές που εξέδωσε το εργαστήριο του Νοσοκομείου Ζακύνθου.

Οι πράξεις των εμπλεκόμενων σε αυτό το επικοινωνιακό σόου, έθεσαν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών που χειρουργήθηκαν. Απαξίωσαν την λειτουργία του Νοσοκομείου Ζακύνθου προσπαθώντας να δημιουργήσουν τετελεσμένα για την επαναλειτουργία των χειρουργείων, παρά την αντίθετη άποψη της Επιστημονικής κοινότητας και της επιτροπής που ο ίδιος ο Υπουργός όρισε. Με τις εν λόγω πράξεις και εντολές τους θέτουν εκ νέου σε κίνδυνο ζωές ασθενών”.

Ζητούν να αποδοθούν ποικινές ευθύνες:

“Ζητάμε να διερευνηθούν και να αποδοθούν ποινικές ευθύνες εάν υπάρχουν σε όλους τους εμπλεκόμενους σε αυτό το επικοινωνιακό σόου. Η επιστημονική κοινότητα επιμένει ότι μπορούν να ανοίξουν και να λειτουργούν τα χειρουργεία του Νοσοκομείου Ζακύνθου με ασφάλεια με φορητές μπουκάλες ιατρικών αερίων. Το αρνούνται οι αρμόδιοι. Το αρνείται ο Αν.Υπουργός Υγείας κος Πολάκης. Επιμένουν να ανοίξουν από την κεντρική παροχή.

Μετά το επικοινωνιακό σόου που καθοδηγήθηκε από τον Αν. Υπουργό Υγείας τα χειρουργεία του Νοσοκομείου Ζακύνθου παραμένουν κλειστά. Δεν τα εμπιστεύονται οι πολίτες της Ζακύνθου. Εξαιτίας των χειρισμών του Αν.Υπουργού Υγείας και της Διοίκησης του Νοσοκομείου ένα ολόκληρο νησί είναι χωρίς Νοσοκομείο. Και η τουριστική περίοδος ξεκίνησε.

Σας κοινοποιούμε τα Δελτία Τύπου της ΠΟΕΔΗΝ σχετικά με τα χειρουργεία των τριών Ασθενών, το πόρισμα της Επιτροπής «Πέτρου» που όρισε ο Υπουργός Υγείας, ανακοινώσεις των φορέων της Ζακύνθου, του Συλλόγου των Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ζακύνθου, του Επιστημονικού Συμβουλίου Ζακύνθου και της ΑΔΕΔΥ”, καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.

Απάντηση