Παρελάσεις για την 25η Μαρτίου έγιναν στη Νέα Υόρκη και Τορόντο

0

21254598_15157136_1427692817005.limghandler

Η φωνή του Ελληνισμού ακούστηκε για μια ακόμη χρονιά από άτομα κάθε ηλικίας, κυρίως από αμερικανογεννημένα παιδιά, στην 5η λεωφόρο του Μανχάταν, όπου χθες πραγματοποιήθηκε η παρέλαση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Ελληνοαμερικανικά σχολεία, κοινότητες, σύλλογοι, ομοσπονδίες, φοιτητικές οργανώσεις, χορευτικά συγκροτήματα και εταιρείες συμμετείχαν στην παρέλαση με πεζοπόρα τμήματα και άρματα. Τα περισσότερα παιδιά ήταν ντυμένα με παραδοσιακές στολές διαφόρων περιοχών της Ελλάδας, ενώ πολλοί από τους παρελαύνοντες, μικροί και μεγάλοι, κρατούσαν ελληνικές σημαίες.

Το άγημα Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, που άνοιξε και φέτος την παρέλαση, καθώς και 180 μαθητές και φοιτητές από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το Κολέγιο Ανατόλια και το Λύκειο του Ελληνικού Κολεγίου Θεσσαλονίκης «συνέτειναν στον εμπλουτισμό» του ετήσιου αυτού θεσμού, όπως ειπώθηκε από αρκετούς ομογενείς.

Στην παρέλαση, την οποία διοργανώνει η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Πάνος Καμμένος, ο οποίος συνοδευόταν στο ταξίδι του στις ΗΠΑ από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο και τον αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη. Την κυπριακή κυβέρνηση εκπροσώπησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ανάμεσα στους παρελαύνοντες ήταν ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης ‘Αντριου Κουόμο, ο οποίος ήταν τελετάρχης της φετινής παρέλασης, ο δήμαρχος της πόλης Μπιλ ντε Μπλάζιο, ο δημοκρατικός γερουσιαστής Τσαρλς Σούμερ, η δημοκρατική βουλευτής Κάρολιν Μαλόνι, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, δημοτικοί και πολιτειακοί αξιωματούχοι της Νέας Υόρκης, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Ελλάδας και της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβεις Αικατερίνη Μπούρα και Νίκος Αιμιλίου, αντίστοιχα, ο πρεσβευτής της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, Γιώργος Σιακαλλής, οι γενικοί πρόξενοι στη Νέα Υόρκη της Ελλάδας Γιώργος Ηλιόπουλος και της Κύπρου Βασίλης Φιλίππου, ο πρόξενος της Ελλάδας Μάνος Κουμπαράκης, οι επικεφαλής των ελληνικών υπηρεσιών στην αμερικανική μεγαλούπολη, ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Γιώργος Πατούλης και ο πρώην υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, αντιστράτηγος ε.α Φραγκούλης Φράγκος.

Εκτός από τον κυβερνήτη Κουόμο, τελετάρχες της παρέλασης ήταν τα ζεύγη ομογενών επιχειρηματιών, Μέι και Τζον Κάλαμο από το Σικάγο και Ελένη και Γιάννη Ψαρρά από τη Νέα Υόρκη.

Όπως κάθε χρόνο, αρκετοί φορείς πρόβαλαν τα εθνικά θέματα του Ελληνισμού για «ελευθερία και δικαιοσύνη στην Κύπρο», για την «ελληνικότητα της Μακεδονίας» και για τις «θρησκευτικές ελευθερίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου». Επίσης, έγινε αναφορά για την ανάγκη στήριξης της Ελλάδας, λόγω της οικονομικής κρίσης και για την προστασία των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή.

Και στον Καναδά
Πλημμύρισε από γαλανόλευκες η λεωφόρος Ντάνφορθ στο Τορόντο στον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου, παρουσία χιλιάδων Ελλήλων, του Γενικού Προξένου της Ελλάδας Αλέξανδρου Ιωαννίδη, της πρωθυπουργού του Οντάριο Κάθλιν Γουίν και άλλων επισήμων.

Παιδιά και μεγάλοι παρήλασαν με ενθουσιασμό, κάτω από έναν ηλιόλουστο ουρανό παρά το τσουχτερό κρύο, ενώ η κατάθεση στεφάνου έγινε στο μνημείο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Σύμφωνα με τα καναδικά τηλεοπτικά δίκτυα, περίπου 15.000 χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν στην ελληνοκρατούμενη λεωφόρο Ντάνφορθ κρατώντας τις σημαίες της Ελλάδας και του Καναδά και φωνάζοντας συνθήματα «Ζήτω η Ελλάδα», «Ζήτω η 25η Μαρτίου», «Ζήτω η Κύπρος».

Στην παρέλαση συμμετείχαν φοιτητικοί σύλλογοι, τα ελληνικά σχολεία αλλά και εθνικοτοπικοί σύλλογοι. Είχε προηγηθεί η δοξολογία στον καθεδρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου προεξάρχοντος του επισκόπου Ανδίδων κ. Χριστοφόρου.

Σημειώνεται ότι οι γιορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με το γκαλά της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο το Σάββατο το βράδυ, όπου ο γενικός πρόξενος Αλέξανδρος Ιωαννίδης ανέγνωσε τον χαιρετισμό του προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ μίλησε για την ανάγκη ενότητας και σύμπνοιας του Ελληνισμού στις δύσκολες στιγμές της χώρας, ενώ μίλησε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αντώνης Αρτεμάκης.

Οι εκδηλώσεις της Εθνικής Επετείου έκλεισαν χθες με δεξίωση στην Παμμακεδονική Ενωση όπου έγιναν ομιλίες παρουσία της ελληνικής ομογένειας.
Στο μεταξύ, με δοξολογία στην Ορθόδοξη Ελληνική Εκκλησία της Οττάβας, κατάθεση στεφάνου και παρέλαση ολοκληρώθηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις στην καναδική πρωτεύουσα. Μετά τη δοξολογία ο πρέσβευτής της Ελλάδας στον Καναδά Γεώργιος Μαρκαντωνάτος ανέγνωσε το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, καθώς και το μήνυμα του υπουργού εξωτερικών Νίκου Κοτζιά για την 25η Μαρτίου.

Στη συνέχεια ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο κέντρο της πόλης, από τον Ελληνα πρσβευτή Γεώργιο Μαρκαντωνάτο, τη γερουσιαστή, Anne Cools, τον ομοσπονδιακό βουλευτή Royal Galipeau, τον επικεφαλής της καναδικής αστυνομίας της Οττάβας Charles Bordelau, εκπροσώπους των καναδικών Αρχών και σωμάτων ασφαλείας, τον εκπρόσωπο των απομάχων Δημήτρη Μακρή, τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας της Οττάβας Νικόλαο Λάφκα καθώς και από εκπροσώπους ομογενειακών συλλόγων.

Ακολούθησε παρέλαση και έπαρση της ελληνικής σημαίας στο δημαρχείο της Οττάβας με την ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων Ελλάδας και Καναδά και αμέσως μετά έγινε τελετή στον χώρο του δημαρχείου με ομιλίες εκπροσώπων των ελληνικών και των καναδικών αρχών, απαγγελία ποιημάτων και επίδειξη ελληνικών χορών από ελληνικής καταγωγής μαθητές της Οττάβας.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με δεξίωση που παρέθεσε η Ελληνική Κοινότητα στους χώρους του δημαρχείου προς τιμήν των Ελλήνων και Καναδών που συμμετείχαν στους εορτασμούς.

Leave a Reply