Παραχώρηση στο θέμα του χρέους;

0

15GREECE_550_355

Μια παραχώρηση από τους εταίρους στο θέμα της ρύθμισης του χρέους, φαίνεται να είναι το κλειδί για την επίτευξη συμφωνίας! Σύμφωνα με πληροφορίες οι ευρωπαίοι μας έχουν κάνει μια παραχώρηση στο θέμα της ρύθμισης του χρέους που κρίνεται σε πρώτη ανάγνωση ικανοποιητική και μελετάται σε βάθος και θεωρείται ότι ανοίγει μια πόρτα για πιθανή συμφωνία.

Το βράδυ πιθανότατα από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη θα παρουσιαθεί το σχέδιο συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης στο οποιο σύμφωνα με πληροφορίες κατέληξαν στην πρωινή σύσκεψη στο Μαξίμου τα κυβερνητικά στελέχη.
Αυτό το σχέδιο σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα αποσταλεί – αν δεν έχει ήδη φτάσει – στους Θεσμούς και απόψε πιθανότατα από την ΕΡΤ θα ανακοινωθεί από τον Γιάννη Δραγασάκη.

Την ίδια ώρα όπως τονίζεται από καλά πληροφορημένες πηγές, στο «βαρύ» σχέδιο το οποίο είναι σε εξέλιξη, δεν περιλαμβάνεται ΔΝΤ!

Σύμφωνα με πληροφορίες οι συσκέψεις στην Αθήνα, στις Βρυξέλλες και στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι πυρετώδεις σε μία προσπάθεια αναζήτησης μιας φόρμουλας η οποία θα μπορέσει να άρει το αδιέξοδο και στη χειρότερη περίπτωση να βρεθεί μία φόρμουλα για παράταση του νυν προγράμματος ώστε να μην λήξει στις 12 το βράδι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί από χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία αλλά και στο εσωτερικό της χώρας μας όπου ακόμα και στο κυβερνών κόμμα υπάρχουν φωνές για συμφωνία έστω την ύστατη στιγμή.

Στο εσωτερικό η κινητικότητα είναι μεγάλη με κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να ζητούν ανοκτά να γινει δεκτή η συμφωνία Γιούνκερ ή έστω να εντατικοποιηθούν οι διαβουλεύσεις έτσι ώστε να αμβλυνθούν οι όποιες διαφορές και από τις δυο πλευρές.

Τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες υπάρχει ένα όργιο συσκέψεων έτσι ώστε να βρεθεί λύση αν όχι για τελική συμφωνία για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση λίγων ημερών που θα οδηγήσει στην τελική συμφωνία.

Η αλήθεια είναι ότι ο χρόνος πιέζει πλέον αφόρητα και κάθε λεπτό είναι πολύτιμο προκειμένου να βρεθεί συμφωνία και να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Τα δύο «αγκάθια» για συμφωνία και η πιο μεγάλη μέρα του πολέμου

Όπως εξηγούν διπλωμάτες με γνώση και πείρα, είναι άλλο πράγμα η συνέχιση του σημερινού προγράμματος και τελείως διαφορετικό η σύναψη μιας συμφωνίας εξυπαρχής.

Τα εμπόδια ή τα ¨αγκάθια¨ για παράταση ή ακόμα και για συμφωνία ουσιαστικά είναι δύο
. Σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται το ¨χαρτί¨ Γιούνκερ και ας γίνεται η συζήτηση στις οθόνες και στα μικρόφωνα γι΄ αυτό. Αν το θέμα ήταν μόνο το δημοσιονομικό εύκολα ή δύσκολα θα είχε βρεθεί συμφωνία, λένε παράγοντες με γνώση.

Το πιο μεγάλο πρόβλημα, το ογκωδέστερο εμπόδιο, στο δρόμο για τη συμφωνία είναι η ρύθμιση για το χρέος και πιο συγκεκριμένα η ανάληψη μιας πολύ ισχυρής πολιτικά και νομικά δέσμευσης από την πλευρά των εταίρων ότι το Φθινόπωρο θα προχωρήσουμε στην ρύθμιση (στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι ήδη υπάρχει σχέδιο,  που προβλέπει επιμήκυνση του χρόνου λήξης για άλλα τριάντα χρόνια, μείωση των επιτοκίων και ανάληψη με κάποιο τρόπο του χρέους προς του ΔΝΤ και τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ από τον ESM.

Την προώθηση αυτού του σχεδίου εμποδίζει ο Σόιμπλε με το επιχείρημα πως δεν έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση και πως πρέπει πρώτα να προωθηθούν μέτρα που θα υπάρχουν στη συμφωνία για τα δημοσιονομικά και μετά να δοθεί η ρύθμιση του χρέους).

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως αν βρεθεί τρόπος να υπάρξει αυτή η δέσμευση τότε μπορεί να ανοίξει ο δρόμος να ψηφίσει ΝΑΙ την Κυριακή ο Τσίπρας. Η συζήτηση και η αναφορά στο Eurogroup δεν κρίνεται ικανοποιητική λένε και προβάλουν το επιχείρημα της παραβίασης της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου από τους Θεσμούς και τις διαρκείς παλινδρομήσεις κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Το δεύτερο ζήτημα είναι το πακέτο Γιούνκερ των 35 δις. ευρώ. Η διεκδίκηση από την ελληνική πλευρά είναι να γίνει εμπροσθοβαρές ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες ανάσχεσης των υφεσιακών επιπτώσεων από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο δημοσιονομικό σκέλος.

Ο πυρετός έχει αυξηθεί κατακόρυφα οι συσκέψεις διαδέχονται η μία την άλλη¨, γίνεται κυριολεκτικά ένας αγώνας δρόμου σε μία προσπάθεια να βρεθεί κάποια λύση πριν από τις 12 το βράδι, ώστε να μην εκπνεύσει το πρόγραμμα, γιατί από αύριο το πρωί νομικά, αλλά και οικονομικά δεδομένα, όπως τα 10,9 δις. του ΤΧΣ, τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των κεντρικών τραπεζών από τα ομόλογα θα χαθούν, ενώ και η διαπραγμάτευση θα αφορά κάτι άλλο και όχι αυτό που βρίσκεται στο τραπέζι.

Εάν υπάρξει συμφωνία αντιθέτως, έστω και για ολιγοήμερη παράταση θα δοθεί μία μεγαλύτερη ευκαιρία να αναζητηθεί λύση.

newsit

Leave a Reply