Παράταση στην κινητικότητα – Τα δύο σενάρια για την έναρξή της

0

Δύο σενάρια πρέπει να έχουν υπόψη τους οι δημόσιοι υπάλληλοι που ενδιαφέρονται να αλλάξουν υπηρεσία μέσω της κινητικότητας, καθώς η εκκίνηση του νέου συστήματος μετατίθεται για αργότερα λόγω των καθυστερήσεων από πλευράς υπουργείων στην παράδοση του συνόλου των επικαιροποιημένων οργανογραμμάτων.


Ο αρχικός προγραμματισμός ήθελε την κινητικότητα να ξεκινήσει από τις 15 Απριλίου. Εφόσον όμως η συγκεκριμένη ημερομηνία συνέπεσε με το Μ. Σάββατο, το «εναρκτήριο λάκτισμα» αναμενόταν για τις πρώτες εργάσιμες μετά τις αργίες του Πάσχα. Ομως οι εκκρεμότητες στα οργανογράμματα, δηλαδή στην επαναξιολόγηση των δομών και στην περιγραφή των θέσεων εργασίας, καθιστούν αδύνατη την έναρξη της κινητικότητας σε όλο το φάσμα του Δημοσίου.

Υπενθυμίζεται ότι τα οργανογράμματα αποτελούν σημαντική προϋπόθεση ώστε ένας φορέας να μπορεί να δέχεται προσωπικό είτε μέσω κινητικότητας είτε μέσω προσλήψεων.

Ετσι, το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης θα μεταθέσει για αργότερα την έναρξη της κινητικότητας, εξετάζοντας δύο εκδοχές για τον χρόνο εκκίνησής της (το μόνο που απομένει να διευκρινιστεί):

α) να δοθεί μια σύντομη παράταση και η κινητικότητα να ξεκινήσει με όσους φορείς έχουν νέους οργανισμούς και οι υπόλοιποι να ενταχθούν σταδιακά,

β) να δοθεί μια συνολική παράταση και η κινητικότητα να ξεκινήσει σε ένα διάστημα δύο μηνών (ως ενδεικτικό παράδειγμα) με μια μεγαλύτερη μάζα φορέων του Δημοσίου.

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, το πρώτο σενάριο υπακούει περισσότερο σε μια διοικητική λογική, το δεύτερο είναι πιο ορθό πολιτικά. Οπως και να έχει, η εφαρμογή του ενιαίου συστήματος κινητικότητας αποτελεί μια τεράστια αλλαγή στον τρόπο μετατάξεων των υπαλλήλων και θεωρείται δεδομένο ότι θα χρειαστούν μελλοντικές πρόσθετες παρεμβάσεις μετά την εφαρμογή του.

πηγη

Leave a Reply