Παραδοχή Μπαρνιέ: Το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη Βρετανία είναι πετυχημένο, γιατί δεν έχει τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών

0

Έξω από τα… δόντια τα είπε ο διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit, Mισέλ Μπαρνιέ, σχολιάζοντας το επιτυχημένο εμβολιαστικό πρόγραμμα της Βρετανίας κατά της νόσου Covid- 19 κάνοντας σύγκριση με αυτό των Βρυξελλών.

Σε δηλώσεις του στο γαλλικό ραδιόφωνο «France Inter», o Μπαρνιέ παραδέχτηκε η χώρα του Μπόρις Τζόνσον είχε μία πετυχημένη πορεία στο πρόγραμμα εμβολιασμού γεγονός που οφείλεται στο γεγονός ότι η χώρα είναι απαλλαγμένη από τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών.

«Η γραφειοκρατία και η ιδεολογία βλάπτουν την προσπάθεια εμβολιασμού της Ε.Ε», δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ και πρόσθεσε ότι το ευρωπϊκό μπλοκ δεν έχει μάθει ακόμη να αναλαμβάνει κινδύνους όπως το Ηνωμένο Βασίλειο ή η Αμερική.

Ωστόσο, επέμεινε ότι είναι ακόμη «πολύ νωρίς να πει» ποιος χειρίστηκε καλύτερα την πανδημία της νόσου Covid- 19.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Βρετανία έχει χορηγήσει στο 50% του πληθυσμού της τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου κατά της Covid, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε είναι μόλις 25%.

Ο 70χρονος διαπραγματευτής της Ε.Ε για το Brexit πρόσθεσε ότι θα πρέπει να διδαχθούμε από τη τρέχουσα κρίση αλλά και να σκεφθούμε κατά πόσο πρέπει να δοθούν περισσότερες εξουσίες στις χώρες να λαμβάνουν αποφάσεις ανεξάρτητες από τις Βρυξέλλες.

«Υπήρξε σχεδόν μια ιδεολογική δυσπιστία στη συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα. Δεν ξέρουμε πώς να διαχειριζόμαστε κινδύνους… Οι Βρετανοί χειρίστηκαν κινδύνους χρηματοδοτώντας τον ιδιωτικό τομέα. Οι Αμερικανοί ανέλαβαν κινδύνους. Εμείς δεν ξέρουμε πώς να το κάνουμε ακόμα», πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο ίδιος επιμένει ότι η υπογραφή συμβολαίων σε ότι αφορά τα εμβόλια εκτός ΕΕ, θα ήταν κακή ιδέα, γιατί θα σήμαινε ότι οι μικρότερες χώρες θα μείνουν πίσω.

«Δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, η φιλοσοφία της ΕΕ», όπως τόνισε.

Πηγή

Leave a Reply